جنب پل حافظ
پایان هفته خوب!
گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته با اتکا به کاهش نگرانیها و وضعیت مناسب بازار جهانی فلزات شرایط مطلوبی را پشت سر گذاشت که ماحصل آن رشد ۷۲/۸۷واحدی شاخص کل و ۵۶/۲۹۵واحدی شاخص بازده نقدی و قیمت بود. در بازار هفته گذشته، بروز نشانههایی از احتمال حصول توافقی در مورد پرونده هستهای کشورمان متعاقب گفتوگوهای صورت گرفته با خاویر سولانا کمیسر سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دکتر البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی موجب شد تا از سطح نگرانیها در مورد صدور قطعنامهای جدید از سوی شورای امنیت کاسته شده و بازار توجه ویژهای به مسائل درون بازار کند. از سوی دیگر بازگشت شرایط به وضعیت عادی متعاقب اجرای طرح سهمیهبندی بنزین نیز موجب شد تا بازار با وضعیت خاصی روبهرو نباشد.در سطح تحولات کلان اقتصاد کشور، ادامه مناظرات در مورد عملکرد اقتصادی دولت در دو سال گذشته نیز از جمله مهمترین تحولات صحنه اقتصاد کشور به شمار میرود. روند این مناظرات به ویژه تاکید بر تبعات رشد نقدینگی و تورم موجب شده است تا کارشناسان بازار امید نسبی در مورد دخالت دولت برای بهبود بخشیدن به وضعیت بازار سرمایه (به عنوان تنها گزینهای که میتواند نقدینگی را بدون بروز آثار مخرب آن به خود جلب کند) داشته باشند.
کاهش ارزش بازار سرمایه در دو سال گذشته موجب شده است، نقدینگی کشور به همراه نقدینگی خارج شده از بازار سرمایه، نظام بانکی (متعاقب کاهش سود بانکی) و نقدینگی موجود در بازار خودرو و تلفن همراه (که بازدهی خود را از دست دادهاند) به سوی بازار مسکن گرایش پیدا کنند که این امر با دامن زدن به رشد قیمت مسکن ضمن ایجاد مشکلات روزافزون، خطر جدی حبابی شدن بهای املاک و مستغلات را فراهم آورده است. بازار مسکن به شدت میتواند مستعد واکنش منفی به ابتکاراتی نظیر افزایش تراکم باشد. در صحنه اقتصاد داخلی، تجربه افزایش ناگهانی بهای تلفنهمراه متعاقب افزایش تعرفه واردات آن و تاکید بر تولید، از جمله دلایل اثر رشد نقدینگی در بازار است.
در هفته گذشته بازار جهانی فلزات با پشت سر گذاشتن یکی از هفتههای پررونق خود تاثیر مثبت قابلتوجهی را بر بازار سهام کشورمان گذاشت. رشد بهای جهانی فلز مس که روز پنجشنبه گذشته موجب شد بهای این فلز به مرز ۸هزار دلار نیز برسد، سبب شد ملی مس بهرغم حضور در مجمع و تقسیم سود نقدی ۹۵۰ریالی صدرنشین تقاضای بازار شود تا تمام بازار تحت تاثیر این نماد قرار گیرد. از سوی دیگر بهای دو فلز روی و سرب نیز شرایط خوبی را تجربه کردند که این امر به کاهش عدم تعادل در نمادهایی نظیر باما، کالسیمین و فرآوری مواد معدنی منجر شد و بهای آلومینیوم نیز تقویت نسبی را تجربه کرد، هر چند که نماد آلومینیوم ایران به عنوان دومین شرکت اصل ۴۴ بورس راهی مجمع شده است.
در هفته گذشته بهبود نسبی شرایط بازار موجب شد دامنه انتخاب معاملهگران اندکی افزایش یابد. در هفتههای گذشته نگرانیها از کمبود نقدینگی در بازار و احتمال گیر افتادن معاملهگران در نمادهای حاشیه بازار موجب شده بود تا دامنه انتخاب معاملهگران به تعدادی نماد محدود شود که با بهبود بازار این دامنه انتخاب نمادهای بیشتری را در برگرفت.
بازار هفته گذشته هفته پرکاری نیز برای سازمان خصوصیسازی بود. کادر جدید واگذاری سازمان خصوصیسازی هفته گذشته با واگذاری ۵۷میلیارد تومان سهم (از جمله سهام ترجیحی فولاد مبارکه و واگذاری سهام آلومینیوم ایران، شکر شاهرود و بینالمللی محصولات پارس) هفته پررونقی را پشت سر گذاشتند.
در بازار چه خبر بود؟
رشد چند روزه بهای سهام موجب شد تا برخی از معاملهگران کوتاهمدت عرضههای سهام مورد اقبال را در دستور کار خود قرار دهند که این امر به ویژه در نماد فولاد مبارکه قابل توجه بود. فولاد مبارکه در شرایطی با عرضههای معاملهگران نوسانگیر مواجه شد که در بازار داخلی نیز بهای فروش ورقهای تولیدی فولاد مبارکه همچنان روند رو به رشد خود را ادامه میدهد که این امر در چند سال گذشته بی سابقه بوده است. بالاتر بودن قیمت سلف ورقهای مبارکه، نسبت به قیمت نقدی آن در کنار پیش خرید محصولات شرکت، ثبات شرایط این نماد مهم را ایجاد کرده است.
در گروه اصل ۴۴، ملی مس نیز همانند چند روز گذشته تنها ۳/۱میلیون سهم عرضه موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس را شاهد بود که این امر اندکی از عطش ۳۱میلیون سهمی بازار را فرو نشاند و عبور بی دردسر مس از مرز روانی ۵هزار ریال را رقم زد تا مس با ۶۵درصد بازدهی از روز ورود به بورس، صدرنشین گروه اصل ۴۴ باشد. در این گروه
بهره برداری از فاز اول طرح توسعه آلومینیوم ایران نیز در حالی آغاز شد که این شرکت در روز یکشنبه با برگزاری نخستین مجمع بورسی خود مواجه است.
در گروه معدنی انتشار خبرهایی مبنیبر صادرات یک میلیون تنی کنسانتره چادرملو، صف خرید این نماد را به بیش از ۵میلیون تن رساند. در این گروه، گلگهر در سال جاری اقدام به صادرات کنسانتره با نرخ هر تن ۶۲دلار کرده بود که این امر در صورت تحقق در مورد چادرملو نیز وضعیت این شرکت را تحتتاثیر قرار خواهد داد. انجام صادرات، اجرای طرح توسعههای چادرملو را نیز با به دست آوردن ارز خارجی سهولت بیشتری میبخشد. با توجه به افزایش بهای جهانی سنگآهن، دو معدن سنگآهن عمده کشورمان میتوانند تولیدات مازاد بر برنامه اولیه را با نرخهای بیشتر از برنامه بودجه خود به فروش برسانند.
در گروه خودرویی، نماد ایران خودرو از امروز(شنبه) بازار سازی را تجربه خواهد کرد. صنعت خودرو کشور اینک با مساله سهمیهبندی بنزین، رفتارهای سلیقهای به ویژه در مساله تولید خودروهای تندر ۹۰ و مگان، عدمعمل بانکها به تعهد پرداخت ۱۳۰میلیارد تومان به قطعهسازان و مشکلات بیرونی دست به گریبان هستند که این امر با توجه به در پیش بودن مجامع عمدهترین شرکتهای این گروه شرایط را پیچیدهتر میسازد.
بازار امروز (شنبه) شاهد بازگشایی ۶نماد مهم نیز خواهد بود. نفت بهران، نفت پارس، لیزینگ ایران، لوله و ماشین سازی ایران، زامیاد و رایان سایپا نمادهایی هستند که بازگشایی خواهند شد.
ارسال نظر