* ریسک عملیاتی (Operational Risk) چیست؟ ریسک عملیاتی یا اهرم مالیاتی مربوط است به سود عملیاتی که منشا آن نیز هزینه‌های ثابت شرکت است.

* ریسک مالی (Financial Risk) چیست؟

ریسک مالی گونه‌ای ریسک اضافی است که در اثر افزایش بدهی در شرکت به سهامداران تحمیل می‌شود. ریسک ناشی از به‌کارگیری بدهی در شرکت را ریسک مالی می‌نامند.

* منظور از اصطلاح حساب‌های پرداختنی (Accounts Payable) چیست؟

اصطلاحی است که در بخش بدهی‌های ترازنامه شرکت به چشم می‌خورد و به معنی مبالغی است که شرکت بابت خرید کالاها و خدمات مورد نیاز خود که به صورت اعتباری تهیه کرده است، به طلبکاران شرکت بدهکار شده است.

* منظـــور از اصطلــــاح حســـاب‌های دریافتنــــی (Accounts Receivable) چیست؟

اصطلاحی است که در بخش دارایی‌های ترازنامه به چشم می‌خورد و به معنی بدهکاران شرکت است. از آنجا که همه بدهکاران شرکت به دلیل وجود مشکلات مالی قادر نیستند بدهی خود را به موقع پرداخت کنند، در یک برآورد واقعی از حساب‌های دریافتنی شرکت باید آن دسته از طلب‌هایی که دریافت آنها با تردید همراه است، از این جمع کسر شود.همچنین با برآورد این دسته از حساب‌ها می‌توان میزان نقدینگی شرکت را محاسبه کرد.

* تصاحب یک شرکت (Acquisition) به چه معنی است؟

گاهی یک شرکت بزرگ با خرید عمده سهام یک شرکت کوچک‌تر یا ضعیف‌تر کنترل آن را به دست می‌گیرد. از آنجا که به طور معمول قیمت بالایی برای این گونه سهام پرداخت می‌شود، سرمایه‌گذاران باهوش از این موقعیت نهایت استفاده را می‌برند.

* اوراق قرضه تضمین شده چیست؟

اوراق قرضه‌ای است که دارایی‌های شرکت به عنوان وثیقه تضمین آن پذیرفته شده است.

* بازخرید اوراق قرضه (Buy Back) چگونه است؟

شرکت‌ها یا بانک‌ها اوراق قرضه قابل تبدیل یا غیرقابل تبدیل یا بخش غیرقابل تبدیل اوراق قرضه خود را پیش از تاریخ سررسید به ارزش اسمی یا با تخفیف، از مشتریان خود بازخرید می‌کنند.

* وثیقه (Collateral) چیست؟

دارایی سپرده شده به عنوان تضمین بازپرداخت وام را وثیقه می‌نامند. هم‌اکنون بانک‌ها با پذیرفتن گواهی سهام به عنوان وثیقه درصد مشخصی از قیمت جاری سهام پذیرفته شده در بورس را به جای وثیقه وام قبول می‌کنند. بانک می‌تواند در صورت قصور مشتری، سهام مورد نظر را در بازار به فروش برساند.

* بازده جاری (Current Yield) چیست؟

برای محاسبه بازده جاری، نرخ بهره اعلام شده را بر قیمت بازار اوراق قرضه تقسیم می‌کنند.اگر اوراق قرضه به ارزش اسمی معامله شود (۱۰۰درصد)، بازده جاری همانند نرخ بهره اعلام شده خواهد بود.

در صورتی که اوراق قرضه به قیمتی کمتر از ارزش اسمی معامله شود، بازده جاری از نرخ بهره اعلام شده بیشتر می‌شود و اگر اوراق به قیمتی بیش از ارزش اسمی معامله شود، بازده جاری از نرخ بهره اعلام شده کمتر خواهد بود. برای مثال، اوراق قرضه ۷درصدی که به قیمت ۱۰۰درصد معامله می‌شود، بازده آن ۷درصد خواهد بود و اگر به قیمت ۹۵درصد معامله شود، بازده آن ۳۶/۷درصد و اگر به قیمت ۱۰۵درصد معامله شود، بازده جاری آن به ۶/۶درصد می‌رسد.

* موسسه مالی (Financial Institution) چگونه موسسه‌ای است؟

هر موسسه یا سازمانی که سرمایه مورد نیاز خود را با پول‌های مردم تامین کند و این سرمایه را در دارایی‌های مالی مانند سهام، اوراق قرضه و مانند آن سرمایه‌گذاری کند یا آن را در حساب‌های سپرده بانکی بگذارد یا به دیگران وام بدهد، موسسه مالی نامیده می‌شود. موسسه‌های کارگزاری، بانک‌ها، صندوق‌های پس‌انداز، شرکت‌های بیمه و صندوق‌های بازنشستگی از جمله موسسات مالی هستند.

منبع:مرکز تحقیق و توسعه بازار سرمایه