تجدیدنظر در عوارض 30درصدی صادرات روی

گروه بورس- اخذ عوارض ۳۰درصدی از صادرات روی، ضربه بزرگی به صادرات و مغایر با سیاست‌های دولت احمدی‌نژاد است. ابراهیم جمیلی، عضو هیات‌رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان این مطلب گفت: واحد‌های تولیدی پس از ریزش معدن انگوران با اخذ عوارض ۳۰درصدی صادرات مواجه شده‌اند و این در حالی است که جایزه صادراتی از شمش روی حذف شده، قیمت خاک نسبت به سال گذشته چند برابر افزایش یافته و ریزش معدن انگوران کاهش شدید میزان تولید را نیز به دنبال داشته است.

وی افزود: در‌حال‌حاضر بازار‌های به دست آمده، بدون صرف هزینه‌، تقدیم کشورهای چین و هند شده و آنها نیز به تازگی میزان تولید شمش روی خود را افزایش داده‌اند.

از سوی دیگر، هزاران تن شمش روی در بنادر کشور آماده بارگیری است، اما صادرکنندگان با اجرای مصوبه یاد شده از سوی گمرک قادر به صادرات نیستند و این عدم ایفای تعهد باعث بی‌اعتمادی خریداران خواهد شد و حاصل تلاش هشت‌ساله صنعت روی به ورطه نابودی می‌رود.

جمیلی سپس گفت: ‌برداشت اشتباه گمرک از مصوبه هیات وزیران در رابطه با اخذ عوارض ۳۰درصدی از قیمت پایه صادراتی فلزات، آهن قراضه و ضایعات و دریافت ۳۰درصد عوارض از شمش روی و سرب صادراتی، ضربه بزرگی بر پیکر صنعت سرب و روی ایران وارد می‌کند و حاصل تلاش فعالان این صنعت که تولید با کیفیت استاندارد جهانی و راه‌یابی به بازارهای بین‌المللی است را نابود می‌کند، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره وضعیت صنعت سرب و روی ایران گفت: کشور ما دارای ۳درصد ذخایر سرب و ۸درصد ذخیره روی جهان است، همچنین سهم تولید سرب و روی ایران به ترتیب ۷/۵درصد و یک‌درصد تولید جهانی این محصولات است، بنابراین سرمایه‌گذاران این صنعت با توجه به سهم اندک ایران در تولیدات جهانی سعی کرده‌اند با توجه به موقعیت مطلوب بازارهای خارجی و افزایش قیمت جهانی، سرمایه‌گذاری قابل توجهی برای افزایش سهم تولید داخلی در دنیا انجام دهند.

وی افزود: در حال حاضر توان تولید شمش روی در کشور ۳۰۰هزار تن است که در صورت برطرف شدن مشکل ریزش معدن انگوران و تامین خاک مورد نیاز تولیدکنندگان در سال‌جاری، فعالان این صنعت قادر به تولید بیشتر نیز هستند، جمیلی افزود: با توجه به اینکه میزان مصرف داخلی شمش روی ایران سالانه ۷۰هزار تن است، مازاد تولید باید به کشورهای متقاضی صادر شود که این امر با توجه به جلب اعتماد مشتریان خارجی و روند صادرات سال‌های گذشته امکان‌پذیر است، وی درباره تاثیر منفی عوارض ۳۰درصدی صادرات روی گفت: در شرایطی که باید از صادرات غیرنفتی حمایت شود، این مصوبه فاجعه‌ای است که صنعت روی به آن دچار خواهد شد و باعث از دست رفتن بازارهای خارجی و هدیه کردن آن به رقبا و در نتیجه کاهش درآمد ارزی می‌شود.

از سوی دیگر موجب انباشت تولیدات سرب و روی مازاد بر مصرف داخلی، کاهش تولید رکود سرمایه‌ها، کاهش درآمد تولیدکنندگان و کاهش درآمد منطقه از محل دریافت مالیات خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: با اجرایی شدن این مصوبه باید شاهد کاهش فعالیت کارخانجات بزرگ، افت ارزش سهام آنها و ایجاد بی‌اعتمادی در سرمایه‌گذاران و در نهایت تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری بیش از ۱۵هزار نفر نیروی انسانی باشیم. وی در پایان از ریاست جمهور خواستار دستور سریع در ارتباط با تجدیدنظر در این بخشنامه شد.