آموزش همگانی بورس - ۶
صورتهای مالی
در حال حاضر برای تحقق هدفهای گزارشگری مالی، صورتهای مالی اساسی زیر تهیه و ارائه میشوند: - ترازنامه یا صورت وضعیت مالی که خلاصه وضعیت مالی یک موسسه را در یک تاریخ معین نشان میدهد.
- صورتحساب سود و زیان که خلاصه نتایج عملیات یک شرکت را در یک دوره مالی نشان میدهد.
- صورتحساب گردش وجوه نقد که خلاصه تامین منابع مالی یک موسسه و چگونگی استفاده از آن (مصارف) را در انواع فعالیتهای سرمایهگذاری در یک دوره مالی نشان میدهد.
- صورتحساب سود وزیان انباشته که نشاندهنده افزایش یا کاهش در سودهای انباشته یک موسسه ناشی از فعالیتهای تولیدی و غیرتولیدی در یک دوره مالی است.علاوه بر صورتهای مالی اساسی بالا، عموما موسسات، همراه صورتهای مالی، ضمایمی را نیز تهیه و ارائه میکنند که به آنها «یادداشتهای همراه صورتهای مالی» گفته میشود. یادداشتهای همراه صورتهای مالی، اطلاعاتی اضافی هستند که در حسابها و صورتهای مالی منعکس نشدهاند.
ترازنامه
ترازنامه صورتی است که اطلاعات مربوط به گزارش داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام موسسه را در پایان هر دوره مالی فراهم میکند.
اطلاعات ترازنامه:
در ترازنامه، داراییها در سمت راست و کلیه بدهیها و حقوق صاحبان سهام که جمع آنها معادل جمع داراییها است، در سمت چپ نوشته میشوند.
در ترازنامه عمدتا داراییها به ترتیب سرعت تبدیل به وجه نقد، بدهیها براساس زمان سررسیدشان و واریز بدهی و حقوق صاحبان سهام به ترتیب کاهش بقایشان طبقهبندی و گزارش میشوند. بیشتر طبقهبندیهای مورد استفاده در ترازنامه به شرح ذیل است:
داراییها
الف- داراییهای جاری (مانند وجوه نقد، سرمایهگذاری در اوراق بهادار کوتاهمدت، حسابهای دریافتنی، موجودیهای کالا و پیشپرداختها)
ب- سرمایهگذاریهای بلندمدت
ج- اموال، ماشینآلات و تجهیزات (داراییهای ثابت)
د-داراییهای نامشهود
(مانند حق اختراع، حق تالیف، سرقفلی)
ه-سایر داراییها و مخارج انتقالی به دورههای آتی.
بدهیها
الف- بدهیهای جاری - مانند حسابهای پرداختنی، اسناد پرداختنی، حقوق و دستمزد پرداختنی، بدهیهای معوق، پیشدریافتها و حصه جاری بدهیهای بلندمدت)
ب- بدهیهای بلندمدت
(مانند اوراق مشارکت، وامهای بلندمدت و ... .)
حقوق صاحبان سهام
الف) سرمایه سهام عادی
ب) صرف سهام عادی
ج) اندوختهها
د) سود (زیان) انباشته
ترازنامه
در سمت راست، تمام اقلامی که دارای ارزش است و سازمان این مقادیر را در امور و فعالیتهای سودآور سرمایهگذاری کرده است، نوشته میشود.
داراییهای جاری
داراییهای ثابت
بدهیهای جاری
بدهیهای بلندمدت
حقوق صاحبان سهام
در سمت چپ، راههای تامین منابع مالی نوشته میشوند که به دو دسته تقسیم میشوند. این مقادیر را بستانکاران و صاحبان سهام تامین میکنند.
منبع:بورس منطقهای خراسان
ارسال نظر