بازار و انتظار برای عرضه‌های اولیه

گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام هفته گذشته با تلاش معامله‌گران شاهد تعادل نسبی بود که این امر در نهایت به رشد شاخص در کل هفته منجر شد. بازار سهام البته روز چهارشنبه شاهد افت شاخص بود امری که البته در دو هفته جاری به پدیده‌ای آشنا در بورس تبدیل شده است. از دیدگاه کارشناسان در حال حاضر بازار از سه محور با فشار کاهشی مواجه است. در محور نخست رشد سنگین قیمت سهام در نیمه نخست امسال و نگرانی از این رشد در کنار عدم‌عرضه سهام جدید موجب شده است تداوم رشد بیشتر قیمت با مشکل مواجه باشد. تجربه تنها یک عرضه اولیه آن هم کاملا ناموفق در مورد بیمه دانا در بورس اوراق بهادار و البته یک عرضه در فرابورس تنها تزریق سهام جدید به بازاری محسوب می‌شود که حداقل در هفت ماه نخست سال موقعیتی بی‌نظیر به لحاظ جذب سرمایه داشت.

در این شرایط برخی از کارشناسان بازگشت بازار به مدار رشد پیوسته را در گرو عرضه‌های اولیه می‌دانند. در همین حال محور دیگری که پیش روی معامله‌گران است بحث حرکت در بازارهای موازی از جمله بحث تحرکات بازار ارز و طلا یکی از مواردی است که در یک ماهه اخیر به خروج نقدینگی یا حداقل توقف ورود نقدینگی جدید به بازار منجر شده است. در این بین هر چند که تلاش برای مهار بازار ارز ادامه دارد اما بازگشت نقدینگی به سوی بازار سهام نیازمند آرامش بیشتری است. در آخرین اظهارنظر در این بخش رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه ارز کشور برای واردات و معاملات بازرگانان به کار می‌رود از مردم درخواست کرد به جای سرمایه‌گذاری در خرید ارز به امید کسب سود در آینده، سرمایه‌های خود را در بازار سهم وارد کنند، زیرا در ۵ سال گذشته شاخص کل بازار بورس از ۹ هزار واحد به ۱۸ هزار واحد افزایش یافته در حالی که نرخ ارز در این مدت بسیار کمتر از این رقم افزایش یافته است.

این گونه اظهار نظرهای مقامات دولتی به خصوص تاکید بر جهت‌گیری سرمایه‌های مردمی به سوی بورس سبب شده است تا اعتماد عمومی به بورس و حمایت از این بازار نظیر آنچه در هفته گذشته رخ داد، افزایش یابد.

در همین حال سومین نگرانی عمده در بازار به اجرای طرح تحول و تبعات این طرح است. در شرایطی که انتظار برای تعدیل قیمت ۷ حامل انرژی همزمان پس از واریز یارانه‌های نقدی افزایش یافته است تبعات این امر، مهم‌ترین دغدغه کارشناسان است. در حالی که مسوولان دولتی در تلاش برای کاهش تبعات اجرایی این طرح با واریز یارانه نقدی، مراحل اولیه اجرای این طرح را شروع کرده‌اند، اما فشار سنگین این طرح به واحدهای اقتصادی سبب نگرانی معامله‌گران شده است. در همین حال نبود نمونه‌هایی از انجام موارد مشابه و تاثیرات آن بر دارایی مالی، جو انتظاری را ایجاد کرده است. تاخیر یا عدم‌تاخیر در همگام‌سازی بازار سرمایه با این تحولات موجب تاخیر در تصمیم‌گیری معامله‌گران خواهد شد. در این شرایط بازار در انتظار اعلام نرخ‌ حامل‌های انرژی و تصمیم‌گیری در مورد تاثیر این امر بر بازار سرمایه هستند.

در کنار این سه محور اساسی، بازار با تحولات دیگری نیز روبه‌رو است. در مباحث سیاسی به‌رغم آرامش ظاهری همچنان تلاش برای مذاکرات جدید ادامه دارد که انجام یا عدم‌انجام این مذاکرات می‌تواند در بحث سیاسی به بازار جهتی ببخشد.

در کنار بحث سیاسی در حوزه اقتصادی تحولات بازار جهانی مهم‌ترین موضوع پیش روی بازار است. در صحنه بازار جهانی رشد بهای فلزات جای خود را به ثبات نسبی داده است. در این بخش مهم‌ترین موضوع پیش روی بازار، تحولات بازار جهانی ارز است. کاهش ارزش دلار سبب شده است تا ارزش فلزات افزایش پیدا کند. بهای مس در سطح بالای هشت هزار و ۴۰۰ دلار باقی مانده است. بهای فلزات آلومنیوم، روی و سرب نیز در بالای مرز دو هزار و ۴۰۰ دلار باقی مانده است. در این بخش مهم‌ترین مساله پاسخ به این سوال است که در شرایط کنونی، شرکت‌های ایرانی می‌توانند از وضعیت بازار‌های جهانی حداکثر استفاده را کنند یا خیر؟

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه بازار کم نوسانی بود که عموما قیمت‌ها در محدوده منفی مورد دادوستد قرار گرفتند. اکثر معامله‌گران با توجه به نامشخص بودن تحولات آتی و همچنین عدم‌انتشار گزارش‌های ۶ماهه بخش عمده‌ای از شرکت‌ها، تصمیم‌گیری را به آینده موکول کرده‌اند.

در بازار روز چهارشنبه اعلام برخی از خبرهای اولیه در مورد عرضه اولیه بیمه پارسیان سبب واکنش معامله‌گران شد. عرضه بیمه پارسیان که دومین عرضه شرکت‌های زیرمجموعه بانک پارسیان در سال‌جاری به شمار می‌رود احتمالا در دو ماهه آینده صورت می‌گیرد. ترکیب سهامداران بیمه پارسیان به ویژه سهم ۳۹/۸ درصدی بانک سینا، ۱۱/۱۵ درصدی گسترش سرمایه‌‌گذاری ایران خودرو و نزدیک به ۵/۷ درصدی زیرمجموعه‌های پارس توشه سبب اقبال معامله‌گران به این نمادها شده است که در این بین ایران خودرو تا صف خرید نیز پیش رفت .گسترش سرمایه‌‌گذاری ایران خودرو نیز با توجه به مالکیت در بانک پارسیان و بیمه پارسیان نیز با ۵/۱ میلیون سهم صف خرید به کار خود پایان داد.

در گروه فلزی ملی مس که در آن سود هر سهم شرکت به یک هزار و ۶۶۷ ریال با پوشش ۸۰۲ ریالی در ۶ماهه رسیده در انتظار بازگشایی است. ملی مس پیش‌بینی سود خود را بر مبنای قیمت ۷ هزار و ۲۰۰ دلار به ازای هر تن مس صورت داده است که پیش‌بینی تقسیم ۷۰ درصدی سود را نیز در خود دارد. در همین حال این گزارش سبب شد تا معادن و فلزات مالک ۶ درصدی ملی مس برای دقایقی به مرز ۶ هزار ریال نیز برسد.

در گروه فلزی معامله‌گران در انتظار گزارش فولاد مبارکه عمده‌ترین شرکت این گروه هستند تا به ارزیابی از وضعیت نیمه نخست امسال این غول صنعتی بپردازند.

در گروه فلزی رقابت بر سر بلوک مدیریتی گروه صنعتی سدید روز چهارشنبه تا مرز سه هزار و ۶۵۱ ریال با حضور سه رقیب ادامه یافت.

در گروه مالی معامله‌گران شاهد آغاز پذیره‌نویسی ۷/۲ میلیارد سهمی شرکت سرمایه‌‌گذاری پارس آریان هستند. این شرکت که سهامدار عمده بانک پاسارگاد به شمار می‌رود، نخستین پذیره‌نویسی یک شرکت در فرابورس به شمار می‌رود.

در این گروه سه گزارش ۶ماهه بانک‌ها تاکنون پیش روی معامله‌گران قرار گرفته است. بانک سینا با پوشش ۷۵ درصدی سود که ۵۷ درصد پوشش عملیاتی به همراه سود مخابرات را در بر داشته است بهترین گزارش منتشره به شمار می‌رود. در این میان پوشش ۴۶ درصدی بانک پارسیان و ۴۱ درصدی بانک کارآفرین نشان از آن دارد که بانک‌ها در ۶ماهه به آن اندازه‌ای که انتظار می‌رفت شرایط مناسبی را تجربه نکرده‌اند. این امر انتظار برای گزارش‌های بانک‌های دولتی را برای تکمیل ارزیابی از وضعیت گروه بانکی افزایش داده است. در گروه لیزینگی و بیمه‌ای نیز هنوز گزارشی از شرکت‌های عمده منتشر نشده است که البته گزارش رایان سایپا در بردارنده خبرهای متناقضی بود.

در گروه خودرویی در کنار تاثیر عرضه احتمالی بیمه پارسیان، مجمع سایپا نیز با تسلط مجموعه سایپا بر مدیریت این شرکت و کسب سه عضو از سوی این شرکت (به صورت غیر مستقیم) خاتمه یافت. در همین حال انتشار ۱۵۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت نیز از سوی این شرکت به تصویب سهامداران رسید. در این گروه با شایعاتی در مورد میزان تقسیم سود سرمایه‌‌گذاری صنعت‌ومعدن در بازار منتشر شده است که احتمال تقسیم ۱۰۰ درصدی سود شرکت مهم‌ترین محور این شایعات است.

در نماد مخابرات معامله‌گران در انتظار گزارش ۶ماهه شرکت و همچنین تعیین تکلیف بحث ورود ارتباطات سیار به فرابورس هستند. در این نماد با سخنان وزیر ارتباطات در مورد اینکه با اجرای طرح تحول تعرفه مخابرات تغییر نخواهد کرد از اهمیت برخوردار است.

در مجموع شاخص روز چهارشنبه ۴/۶۳ واحد افت کرد و به ۱۸ هزار و ۲۲۹ واحد رسید و در کل معاملات هفته نیز به ۲۰۹ میلیارد تومان رسید که ۶ درصد کاهش را نشان داد. در کل هفته شاخص نیز ۳۲۷ واحد رشد کرد.