پرسش و پاسخ
تحلیل بنیادی کاشی سینا
درخواست از آقای نوکی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت سهام کاشی سینا و افق سودآوری در سال ۸۹ ارائه کنید.
درخواست از آقای نوکی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت سهام کاشی سینا و افق سودآوری در سال ۸۹ ارائه کنید.
پاسخ: صنایع کاشی و سرامیک سینا از جمله واحدهای تابعه بنیاد مستضعفان است که طی سالهای اخیر نسبت به سایر رقبا عملکرد رو به رشدی داشته است و بهرغم فراز و نشیبهای بازار مصرف به سبب حمایت مجموعه بنیاد و نیز ارتقای کیفیت محصولات موفق به افزایش سهم بازار خود در داخل و خارج کشور شده است. «کساوه» در سال 89 برنامه اجرای طرح توسعه تولید محصولات در اندازه بزرگ به میزان دو میلیون متر مربع در سال را در دست اجرا دارد که در صورت اجرای زمان بندی قبلی، در فصل پاییز به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین شرکت در سال گذشته 7/11 میلیون دلار معادل حدود 33 درصد از کل ارزش فروش محصولات خود را عمدتا به عراق و کشورهای آسیای میانه صادر کرده است که به لحاظ سهم محصولات صادراتی در سبد فروش در موقعیت برتر نسبت به سایر رقبای بورسی قرار میگیرد.
بر این اساس بررسی وضعیت شرکت با مطالعه نسبتهای مالی در سه سال اخیر آغاز میشود. به این منظور به جدول شماره یک توجه کنید که در آن چند نسبت مهم مالی «کساوه» در سه دوره مالی گذشته مقایسه شده است.
در خصوص هریک از نسبتهای مندرج در جدول شماره یک توضیح کوتاهی در ادامه ارائه شده است:
۱ - نسبتهای نقدینگی: نسبتهای جاری و آنی با شتاب تقریبا ثابتی در سه سال مالی اخیر تضعیف شده اند. کندی وصول مطالبات از مشتریان، رکود بازار فروش و تقسیم سود بالای شرکت از جمله عوامل تضعیف وضعیت نقدینگی شرکت در این دوره به شمار میروند. بهرغم این مساله نسبت جاری کماکان در سطح قابل قبول صنعت (بالاتر از یک) قرار دارد.
2 - نسبتهای کارآیی: شرکتهای صنعت کاشی در دو سال اخیر به علت ورود بازار مسکن به دوره رکود با افت محسوسی در زمینه وصول مطالبات و سرعت گردش کالا (تولید و فروش محصول) مواجه شدند. سینا کاشی نیز از این رویه مستثنی نبوده و کاهش نسبتهای کارآیی در سه سال مالی اخیر مشهود است. البته افت شدید نسبت دوره وصول مطالبات و دوره گردش کالا در سال 87 تا حدودی در سال بعد جبران شده است. شایان ذکر است دوره وصول مطالبات 112 روزه در سینا کاشی بهترین نسبت در بین رقبای بورسی در این صنعت به شمار میرود.
۳ - نسبتهای اهرمی: افت حجم تسهیلات بهرهدار و بهبود نسبت توانایی پوشش بهره در «کساوه» نشاندهنده گذار شرکت از دوره اتکا بر اهرم مالی (عمدتا به منظور اجرای طرحهای توسعه و تامین سرمایه در گردش) و اتکای بیشتر بر منابع داخلی است .
۴ - نسبتهای بازدهی: نوسانات دو نسبت مهم ROA و ROE در سه سال اخیر بهبود کندی را نشان میدهند که میتواند رشد نسبی بازده صاحبان سهام و افزایش توان کسب سودآوری شرکت از داراییهای موجود را نشان دهد.
5 - نسبتهای سود آوری: به لحاظ نسبت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی، «کساوه» بهترین وضعیت را در مقایسه با کل شرکتهای کاشی بورس طی سه دوره مالی اخیر داشته است. این مساله بر بهرهوری مناسب و توان رقابتی شرکت در بازار فروش دلالت دارد.
به منظور برآورد سودآوری، باید تخمین درآمد فروش انجام شود. جدولهای شماره ۲ و ۳ عملکرد تاریخی شرکت در زمینه فروش محصولات در دورههای مالی اخیر را نشان میدهد.
این درحالی است که حجم و مبلغ فروش هر واحد از تولیدات شرکت در سالهای مالی اخیر به طور متناوب افزایش یافته است. مقایسه عملکرد فصل بهار «کساوه» با پیشبینی ۸۹ نیز نشاندهنده تخمین محافظه کارانه شرکت در برآورد بودجه است. به این ترتیب در پیش بینی تحلیلی ۸۹، حجم فروش محصولات مطابق بودجه، اما قیمت فروش هر متر مربع چینی بهداشتی، کاشی و سرامیک ۱۰ درصد بیشتر از عملکرد سال ۸۸ در نظر گرفته شده است. البته نرخهای فروش به دست آمده باز هم از عملکرد سه ماهه شرکت کمتر است و این مساله نشاندهنده رعایت اصل احتیاط در برآورد تحلیلی است. قیمت فروش گرانیت نیز در پیشبینی تحلیلی معادل عملکرد سه ماهه در نظر گرفته شده است. با لحاظ کردن این افزایش پنج میلیارد تومانی در درآمد حاصل از فروش و نیز افزایش ده درصدی هزینههای عملیاتی شرکت نسبت به سال ۸۸ (که در بودجه با ده درصد کاهش در نظر گرفته شده است)، سود قبل از کسر مالیات در سال جاری حدود ۴۵ میلیارد ریال افزایش خواهد یافت. هزینه مصرف انرژی شرکت به طور مستقیم (شامل برق، آب و سوخت) در سال مالی گذشته معادل یک میلیارد تومان (۸۲ ریال به ازای هر سهم) بوده است. بدین ترتیب با فرض چهار برابر
شدن هزینه انرژی در نیمه دوم سال ۸۹ اثر آن بر افت سودآوری شرکت ۱۵ میلیارد ریال برآورد میشود. بدین ترتیب EPS تحلیلی شرکت در سال ۸۹ با لحاظ کردن آزادسازی نرخ انرژی از ۶۶۹ ریال فعلی به ۸۵۶ ریال افزایش مییابد. شایان ذکر است در این برآورد با توجه به مقایسه بقیه اقلام بودجه با عملکرد سه ماهه و واقع بینی آن، هیچ گونه تغییری در سایر سرفصلها در نظر گرفته نشده است. جدول شماره سه جزئیات بودجه شرکت در مقایسه با برآورد تحلیلی را نشان میدهد.
بدیهی است برآورد تحلیلی بر اساس پارهای مفروضات انجام شده و کارشناسان با تغییر آن میتوانند به ارقام متفاوتی در خصوص میزان سودآوری «کساوه» در سال 89 دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر