تردید در بازار

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام با ثبت افت در بیشتر مشخصه‌های کمی در هفته گذشته و کاهش اندک شاخص روند رکودی را به نمایش گذاشت که این امر به معنای نبود روندی غالب در بازار و انتظار برای تحولات آتی است.

هفته گذشته ارزش معاملات با ۴۵درصد افت نسبت به هفته قبل به ۱۰۲میلیارد‌تومان رسید. تعداد دفعات معاملاتی نیز ۵/۳۵درصد و شمار خریداران ۷/۲۸درصد کاهش را ثبت کردند که این ارقام در مقایسه با تنها ۷/۳۰واحد افت شاخص (که کمتر از سه دهم‌درصد است) تصویری از نبود روند غالب (صعودی یا نزولی) در بازار را به نمایش گذاشته است و نتیجه آن حاکمیت جو رکود در بازار و انتظار بازار برای تحولات آتی است. به بیان دیگر بازار با ورود به روند «ساید وی» در انتظار تحولات آتی در کانالی از تغییرات شاخص حرکت می‌کند که معامله‌گران را در سایه ترس و انتظار از دور معاملات خارج کرده است. دامنه محدود نوسان شاخص و حرکت بیشتر نمادهای بازار در کانال قیمتی مشخص سبب شده است معامله‌گران نتوانند تصمیم مشخصی را اتخاذ کنند. از دید کارشناسان این شرایط موجب جمع شدن پتانسیل تغییرات در بازار شده و پس از ‌گذار بازار از این دوران، حرکت سریع بازار در یک روند نسبتا پایدار را شاهد خواهیم بود. در این میان روند حرکت آتی بازار به لحاظ صعودی یا نزولی بودن وابسته به مجموعه‌ای از خبرها و تحولاتی خواهد بود که در بازار رخ می‌دهد. از این نظر کارشناسان در تلاش برای کسب اطلاع از روند آتی بازار به ارزیابی تحولات آینده و پیش روی می‌‌پردازند.

در تحولات سیاسی معامله‌گران در شرایطی آرامش سنگین را در تحولات خارجی و پرونده هسته‌ای کشورمان شاهد هستند که به‌رغم خبرهای محدود، هنوز تغییری جدی رخ نداده است. در این میان مخالفت و مقاومت چین در برابر دیگر اعضای ‌گروه ۱+۵ سبب شده است دورنمای توافقی نزدیک در این‌گروه دور از انتظار باشد. در صحنه داخلی شرایط مشابهی به لحاظ آرامش حاکم است. تغییر در این دو حوزه به‌رغم سابقه تاثیرات محدود می‌تواند یکی از تغییرات مهم بازار باشد.

در همین حال در حوزه اقتصادی تحولات جدی و مهمی در جریان است. در مهم‌ترین مساله پیش روی کارشناسان یعنی طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، خبرهای اولیه در مورد میزان یارانه نقدی خوشه‌های اول و دوم سبب ایجاد برآوردهای اولیه در مورد بهای حامل‌های انرژی در سال آینده شده است. در حال حاضر افزایش بهای بنزین بالاتر از ۲هزار‌ریال و بهای برق به حدود ۴۵۰ریال توام با رشد محدود بهای گازوییل و گاز طبیعی قطعی به نظر می‌رسد. این امر می‌تواند به معنای آغاز ارزیابی اولیه در مورد سود شرکت‌های بورسی در سال آینده با لحاظ کردن این مفروضات باشد. هر چند تاثیرات این تحولات بر بخش‌هایی نظیر هزینه نیروی انسانی و حمل و نقل از پیچیدگی قابل ملاحظه‌ای برخوردار است اما سخنان مسوولان فولاد مبارکه در مورد افزایش ۱۰ تا ۱۲درصدی هزینه‌های این شرکت در سال آینده می‌تواند نخستین تاثیرات این طرح برای بازار سرمایه باشد. در این میان تاکید دولت بر کنترل تورم از طریق اولویت‌دهی به واردات می‌تواند شرایط دشواری را برای شرکت‌های بورسی ایجاد کند. کارشناسان بازار گزارش‌های پیش‌بینی شرکت‌های بورسی برای سال آینده را مهم‌ترین زمینه تاثیر اولیه طرح هدفمند کردن یارانه‌ها ارزیابی می‌کنند. تمرکز تاثیرات در این مقطع زمانی می‌تواند بازار را به سمت و سوی خاص هدایت کند.

در کنار طرح هدفمند کردن یارانه‌ها معامله‌گران شاهد انتشار گزارش‌های ۹ماهه هستند. هر چند این گزارش‌ها در مجموع بهتر از گزارش‌های ۶ماهه ارزیابی می‌شوند اما عدم حسابرسی گزارش‌های ۹ماهه، درجه صحت و اهمیت این گزارش‌ها را در مقایسه با گزارش‌های ۶ماهه کاهش می‌دهد. معامله‌گران در گزارش‌های ۹ماهه ارزیابی اولیه برای فصل مجامع سال آینده را به‌دست می‌آورند.

در همین حال شرایط بازار جهانی نیز فاکتور اساسی در برابر بازار است. بازارهای جهانی با رشد قیمت‌ها در آغاز سال نو میلادی و ثبات نسبی در آستانه سال نو چینی فاکتور موثری برای بازار بوده است. در حال حاضر اگر چه بهای مواد خام و فلزات تحت تاثیر شرایط اقتصاد ایالات متحده روند با ثبات رو به کاهشی را به نمایش گذاشته است اما معامله‌گران خوشبینی قابل ملاحظه‌ای را در مورد قیمت‌های آتی به نمایش گذشته‌اند که این امر در روند قیمتی برخی از سهام وابسته به بازار جهانی منعکس است. بهای فلزات در بازار جهانی دیروز نیز با کاهش نسبی همراه بود. بهای مس در حالی که اندکی از موجودی انبارهای بورس فلزات لندن کاهش یافته است در حد هفت‌هزار و ۲۰۰دلار در هر تن باقی مانده است. بهای آلومینیوم در حد ۲هزار و ۲۲۹‌دلار، روی در حد ۲هزار و ۴۴۹دلار در هر تن و سرب در حد ۲هزار و ۲۷۳دلار در هرتن باقی مانده است. بهای فولاد نیز در حد ۴۲۰دلار در هر تن در بازار مدیترانه و جنوب شرق آسیا ثابت باقی مانده است. در همین آخرین خبرها از افزایش موجودی انبارهای فولاد ایالات متحده در حد ۵درصد خبر می‌دهد. شاخص بالتیک نیز در حد ۳هزار و ۱۷۰واحد باقی مانده که نشاندهنده رکود در تجارت جهانی است.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه شرایط متعادلی داشت که البته همانند روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در ساعت‌های اول و دوم با ساعات پایانی بازار رفتار متفاوتی داشت که ناشی از انتظار معامله‌گران برای روزهای آینده است.

در همین حال در روز چهارشنبه و روزهای پایانی هفته معامله‌گران شاهد انتشار شمار قابل‌ملاحظه‌ای از گزارش‌های ۹ماهه بودند که انتظار می‌رود تاثیرات این گزارش‌های ۹ماهه بر بازار روز شنبه تاثیر‌گذار باشد.

در بازار روز چهارشبنه معامله‌گران در‌گروه مالی شاهد رقابت بر سر بلوک ۴درصدی بانک ملت بودند. این بلوک در شرایطی مورد رقابت قرار‌گرفت که خانه نشینی ۵بزرگ بازار تا حدودی اصلاح شده است و به نظر می‌رسد یکی از رقبا در این معامله از این‌گروه باشد. بلوک ملت در شرایطی در بالای نرخ یک‌هزار و ۴۰۰ریال مورد رقابت قرار می‌گیرد که گزارش ۹ ماهه شرکت، انگیزه‌های خرید را در این نماد افزایش می‌دهد. به نظر می‌رسد بانک ملت قواعد بازی در بخش خصوصی را به خوبی به مرحله اجرا درآورده است.

در‌گروه بانکی معامله‌گران در انتظار گزارش ۹ماهه بانک اقتصاد نوین هستند؛ جایی که نزدیک به یکصد‌میلیارد‌تومان ذخیره مطالبات وجود دارد. در ‌گروه مالی بیمه البرز شاهد انتشار گزارش ۹ ماهه این شرکت با اعلام پوشش ۹۴درصدی سود است. این گزارش می‌تواند عرضه بلوک ۲۰درصدی آستان قدس در این شرکت را تسهیل کند. بیمه آسیا نیز به‌رغم تداوم شرایط نامتعادل صورت‌های مالی این شرکت، گزارش ۹ ماهه خود را به نمایش گذاشته است. در همین حال معامله‌گران در نماد بیمه آسیا با دقت روند خرید و فروش‌های نماد بیمه آسیا را دنبال می‌کنند، جایی که بانک ملت با خرید نزدیک به ۱۳درصد سهام، میزان سهام موجود در بازار این شرکت را به حدود ۲درصد رسانده است. در ‌گروه مالی لیزینگ رایان سایپا برای تصمیم گیری در مورد انتشار اوراق مشارکت جدید متوقف شده است.

در ‌گروه فلزی بازار شاهد انتشار گزارش ۹ ماهه ملی مس است که توانست سود خود را به یک‌هزار و ۳۵۰‌ریال براساس پیش‌بینی بهای جهانی در حد ۷هزار و ۱۰۰دلار برساند.در گروه فلزی نماد ملی سرب و روی نیز برای اعلام تعدیل مثبت سود (احتمالا)متوقف شد که با این کار عملا بخش عمده نمادهای‌گروه سرب و روی متوقف شده‌اند. در این‌گروه فولاد خراسان شاهد افتتاح مدول اول احیای این شرکت با حضور ریاست‌جمهوری است. این مدول که بخشی از سهام آن متعلق به فولاد خراسان است یکی از دو مدول احیا در حال اجرا در نزدیکی فولاد خراسان است که با راه‌اندازی مدول دوم در پایان امسال یا ابتدای سال آینده این شرکت می‌تواند تا ۶/۱میلیون تن آهن اسفنجی تولید کند.

در‌گروه خودرویی نماد آهنگری تراکتور‌سازی روز چهارشنبه با اعلام ۴۰۱ریال زیان بازگشایی شد که با افت ۴۷درصدی این نماد همراه شد.

در این‌گروه معامله‌گران با دقت روند تحولات در‌گروه سایپا را دنبال می‌کنند؛ جایی که پوستین دوز به عضویت هیات مدیره سایپا درآمده است.

در‌گروه برقی امروز شنبه سرمایه‌گذاری تدبیر بلوک ۸۲/۶درصدی کابل‌سازی ایران را راهی تابلو خواهد کرد که انتظار می‌رود توسط سهامدار عمده این شرکت خریداری شود.در ‌گروه معدنی انتشار خبر بدهی ۵۰‌میلیارد‌تومانی معادن و فلزات به خصوصی‌سازی نگرانی‌ها را در مورد توان مالی این شرکت ایجاد کرده است. معادن و فلزات درصدد ورود برخی از شرکت‌های زیرمجموعه خود به فرابورس است.

در‌گروه دارویی معامله‌گران روز چهارشنبه همچنان شاهد معاملات نسبتا قابل‌توجهی در این‌گروه بودند. در این میان گزارش ناامیدکننده جابربن حیان سبب شد تا این نماد به صف فروش نیز برسد. در این‌گروه داروسازی عبیدی به‌رغم تعدیل سود مناسب از یک‌هزار و ۳۱۳ریال به یک‌هزار و ۶۶۳ریال به دلیل حضور عرضه‌کننده حقیقی نتوانست بیش از ۸/۱درصد رشد را شاهد باشد.

در گروه سیمانی نیز بیشتر نمادهای لب مرزی صنعت سیمان کشور با تعدیل‌های مثبت همراه هستند که البته نبود برداشت روشن از نحوه اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و فشار ناشی از آن به شرکت‌های سیمانی سبب شده است این‌گروه تحول خاصی را تجربه نکنند.

در مجموع بازار چهارشنبه با افت اندک دو دهم واحدی به لحاظ شاخص، آرامش را تجربه کرد. ارزش معاملات نیز به ۱/۱۲میلیارد‌تومان رسید.