شروین شهریاری
پرسش از خواننده‌ای بدون ذکر نام: شرکت چادرملو مطابق صورت‌های مالی نه ماهه که اخیرا منتشر کرده، کنسانتره وگندله را بسیار بالاتر از قیمت بودجه قبلی به فروش رسانده است .

آیا با این روند می‌توان به تعدیل سود و رشد درآمد چادرملو در سال‌جاری امیدوار بود؟
همان‌طور که می‌دانید کنسانتره سنگ آهن اصلی‌ترین محصول مجتمع چادرملو را در حال حاضر تشکیل می‌دهد که به تنهایی بیش از ۷۲درصد پیش‌بینی بودجه فروش سال‌جاری را شامل می‌شود. جدول زیر جزئیات تناژ فروش این محصول در چهار مقطع زمانی شامل پیش‌بینی بودجه ۸۶، واقعی ۶ماهه حسابرسی شده، واقعی ۹ماهه و عملکرد شرکت در سه ماهه سوم (فصل پائیز) را نشان می‌دهد:
همان‌طور که از ارقام جدول فوق پیداست، شرکت در فصل پائیز کنسانتره را حدود 5‌درصد بالاتر از نرخ بودجه فروخته است که این پدیده ناشی از دو مساله است: اول آنکه شرکت در سه ماهه سوم 200هزار تن کنسانتره را به صورت صادراتی از قرار هر تن 68هزار تومان در محل معدن به مشتری خارجی فروخته که کلیه هزینه‌ها از قبیل حمل و... به عهده خریدار بوده است. با توجه به موقعیت جغرافیایی چادرملو و مشکلات حمل کنسانتره به بندرعباس و نیز‌درصد رطوبت بالای محصول، فروش این محموله را می‌توان اتفاقی استثنایی به حساب آورد که اگر چه منجر به رشد قیمت میانگین فروش شده، اما تکرار آن در آینده بعید به نظر می‌رسد. دومین نکته به فروش مازاد تولیدات چادرملو باز می‌گردد، به طوری که «کچاد» می‌تواند در صورت انجام تعهدات اولیه و تحویل کنسانتره به فولاد سازان، مازاد تولیدات را با نرخ توافقی به فروش برساند. بنابر اظهار مدیران شرکت عمده‌ترین خریدار مازاد تولیدات اکنون فولاد خوزستان است که با نرخی حدود 55هزار تومان در هر تن (20درصد بالاتر از بودجه) حاضر به خرید کنسانتره است. در مجموع با توجه به حجم تولیدات کنسانتره در 9ماه اول که به نحو قابل توجهی از برنامه شرکت پیش افتاده است، به نظر می‌رسد چادرملو بتواند در حدود 6میلیون تن کنسانتره در سال‌جاری تولید کند و مازاد تولید خود نسبت به پیش‌بینی اولیه را با قیمت توافقی به فولادسازان بفروشد. بنابراین می‌توان انتظار داشت که درآمد حاصل از فروش کنسانتره از این محل تأثیرات مثبتی را دریافت کند.
اما در بخش گندله‌سازی با توجه به ناچیز بودن آمار تولید و فروش ۹ماهه (حدود ۶هزار تن تولید و حدود هزار تن فروش) نسبت به پیش‌بینی بودجه (۵۰۰هزار تن فروش) هنوز نمی‌توان اظهار نظری در مورد قیمت تعادلی فروش این محصول انجام داد. همچنین باید توجه داشت که بنابر اظهار مسوولان شرکت، در جلسه معارفه سرمایه گذاری امید مشکلات فنی نظیر نگهدارنده کوره‌ها برای گندله‌سازی اردکان ایجاد شده که دست یابی به تناژ تولید بودجه را در سال‌جاری احتمالا با دشواری مواجه خواهد ساخت. با در نظر گرفتن نکات مورد اشاره به نظر می‌رسد چادرملو حتی در صورت حذف تولید و فروش گندله از بودجه باز هم بتواند از محل افزایش تولید و فروش کنسانتره به پیش‌بینی سود ۸۴۳ریالی سال‌جاری دست یابد، اما احتمالا نمی توانیم انتظار تعدیلات مثبت قابل توجهی را در رقم سود خالص امسال داشته باشیم. البته این یک تحلیل است و با دلایل متفاوت می‌توان موضوع را از نگاه دیگر هم دید.
Shahriary_sh@yahoo.com