تایم‌اوت!

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام در شرایطی امروز (شنبه) فعالیت خود را آغاز خواهد کرد که توقف نمادهای فولادی و به تعویق افتادن عرضه اولیه پتروشیمی فناوران بازار را با فرصت کمبود سطح نقدینگی و استراحت نسبی مواجه ساخته است. بازار سهام در شرایط کنونی به‌رغم انتشار خبرهای اولیه از احتمال برگزاری نشست گروه ۱+۵ بدون احساس نگرانی از تحولات سیاسی،‌ همچنان متمایل به مسائل داخلی بازار و همچنین تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی است.

در تحولات داخلی سیاسی، نگرانی‌های بازار پس از استعفای دکتر علی لاریجانی، اینک جای خود را به انتظار معامله‌گران برای جمع‌بندی تحولات سیاسی پس از سفر مقامات روس به تهران داده است. پایان نشست‌های نمایندگان کشورمان با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین انتظار برای اعلام جمع‌بندی نهایی دوطرف از دور اخیر مذاکرات را ایجاد کرده است.

به‌رغم جو انتظار در تحولات سیاسی، در بخش تحولات اقتصادی شرایط بسیار پرنوسان می‌نماید.

علاوه بر رشد بی‌سابقه بهای جهانی نفت که رکوردهای قابل ملاحظه‌ای را به ثبت رسانده و به تبع آن بهای نفتا، ماده اولیه صنعت پتروشیمی و محصولات پتروشیمی را با رشد مواجه ساخته است، بهای طلا نیز با آغاز حرکتی قابل ملاحظه، بورس را با تحول مواجه کرده است. افزایش نوسان در بازار طلا تمایل سرمایه‌گذاری در این بازار را افزایش می‌دهد که می‌تواند بر روند تجهیز نقدینگی در بازار سهام موثر باشد.

از طرفی کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و همچنین انتشار گزارش اقتصادی آمریکا که حکایت از ضعف این اقتصاد دارد، بازار جهانی فلزات را با کاهش شتاب‌دار توام با بالا رفتن موجودی انبارهای LME (بورس‌فلزات لندن) مواجه کرده است.

شکست کف قیمتی ۷هزار و ۵۰۰دلاری برای بهای مس و افت قیمت روی به کمتر از ۲هزار و ۷۰۰دلار، شرایط نمادهای فلزی و وابسته به این دو فلز را سخت خواهد کرد. کاهش بهای سهام ملی مس، مساله سختی را برای خریداران بلوک ملی مس به دلیل اخذ ذخیره باعث کاهش ارزش این شرکت ایجاد خواهد کرد.

در کنار این تحولات، هشدار رییس کل بانک مرکزی در مورد رسیدن میزان نقدینگی به سطح «نگران‌کننده» ۱۴۰هزار میلیارد تومان از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر، در مجموعه دولت، علاوه بر احتمال برکناری ۴۰ تا ۴۵مدیر دولتی که شنیده‌ها حکایت از حضور برخی از افراد شناخته شده در این گروه دارد، معرفی سرپرستان وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن به مجلس شورای اسلامی برای کسب رای اعتماد، توجه فعالان بازار را به سوی مجلس و برخورد نمایندگان با این مساله خواهد داشت.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه در ابتدای وقت، شاهد صف خرید ۵۳میلیون سهمی فولاد خراسان بود. این صف که باور آن برای بسیاری از کارشناسان و معامله‌گران دشوار بود در شرایطی تشکیل شد که عمده کارشناسان بازار با گران توصیف کردن عرضه اولیه «فخاس» شانس اندکی برای رشد قیمت این نماد قایل بودند. در‌حال‌حاضر ترکیب خریداران روز اول فولاد خراسان مرکب از حدود ۸۳میلیون سهم توسط ۹هزار و ۸۰۰نفر افراد حقیقی و حدود ۶۸میلیون سهم از سوی افراد حقوقی و با توجه به دامنه قیمتی عرضه از ۳هزار و ۷۰۰ریال تا ۴هزار ریال موجب شده است، روند قیمتی آتی فولاد خراسان با ابهام جدی مواجه باشد. هرچند که بازار روز چهارشنبه با توقف نماد فولاد خوزستان شرایطی آرمانی را برای فولاد خراسان پدید آورد تا در غیبت دو نماد فولادساز عمده که برای تعدیل EPS و احتمالا مذاکره با تولیدکنندگان سنگ‌آهن متوقف شده‌اند، یکه‌تاز بازار باشد. توقف نمادهای فولادی و به تعویق افتادن عرضه پتروشیمی فناوران که قرار بود، شانزدهم آبان‌ماه در بازار عرضه شود، فرصت مغتنمی را به بازار داده است تا شرایط آرامی را برای بازار رقم بزند و بازار اندکی از فشار عرضه‌های دولتی دور شود؛ هرچند که این دور شدن با مشکلاتی در نمادهای عمده بازار همراه شده است. عمده‌ترین مشکل گروه فلزی علاوه بر کاهش قیمت جهانی فلزات، مسائل رخ داده در حقوق بهره‌برداری از معادن به ویژه معادن چادرملو و گل‌گهر، فشار کاهشی سنگینی را بر این نمادها وارد کرد. هرچند که هنوز خبر قطعی در این مورد منتشر نشده است، اما انتشار این خبر با خبر لغو معافیت مالیاتی صادرات محصولات پتروشیمی در ماه گذشته که موجب افت سهام گروه پتروشیمی شد و خبر حقوق ۳۰درصدی گمرکی در صادرات شمش فلزی که در سه ماه اول سال موجب افت سهام گروه روی شد، قابل مقایسه است. خبرهای ناگهانی که عموما به دلیل روشن نبودن ابعاد و حتی تهی بودن از واقعیت اندکی بعد فراموش می‌شوند، در سال‌جاری مشکلات فراوانی را ایجاد کرده است که در‌حال‌حاضر این مساله گریبانگیر گروه سنگ‌آهن شده است.

با توجه به این شرایط، چادرملو با جمع‌آوری صف فروش به میزان ۶۳/۳میلیون سهم، گل‌گهر با ۵۶۱هزار سهم و معادن و فلزات پس از نوسانی قابل ملاحظه با ۲/۷میلیون سهم دادوستد مواجه شدند که توام با کاهش قیمت قابل ملاحظه نیز بود. به نظر می‌رسد، بازار هم‌اکنون در گروه سنگ‌آهن بیش از واقعیت ملموس با وحشتی ناشی از احتمال تکرار تجربه به معدن انگوران مواجه است که این امر با یک اطلاع‌رسانی دقیق برطرف شود.

در بازار چهارشنبه گروه خودرویی با تبعات گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در مورد صنعت خودرو مواجه بود. این گزارش گرچه به صورت کامل قرائت نشد، اما مفاد آن به ویژه ابراز تردید در مورد سودآور بودن تلاش‌های صورت گرفته برای ایجاد خطوط تولید در کشورهای دیگر، موجب بررسی‌های مجدد سرمایه‌گذاران در نمادهای خودرویی شده است. مفاد گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی صفحه‌ای دیگر را بر ابهامات آینده صنعت خودرو افزوده است.

در گروه پتروشیمی تعویق عرضه پتروشیمی فن‌آوران و اعلام پذیرش مشروط این شرکت به دلیل عدم آزادسازی بهای محصولات پتروشیمی مهم‌ترین تحول در این گروه محسوب می‌شود. پتروشیمی فن‌آوران به دلیل نوبودن کارخانه و موقعیت مناسب استقرار شرکت و همچنین احتمال کسب ارزش بازار پایین‌تر نسبت به خارک (به‌رغم ظرفیت بالاتر این شرکت) می‌تواند شرایط مناسبی را بر گروه حاکم کند. در این گروه راه‌اندازی رسمی پتروشیمی اوره و آمونیاک غدیر نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ به ویژه آنکه این شرکت نظیر پتروشیمی شیراز از تولیدکنندگان کودشیمیایی و اوره محسوب می‌شود و با مشکل قیمت‌گذاری فروش این محصول همانند پتروشیمی شیراز دست به گریبان است. لزوم فروش اوره به قیمت دولتی سبب زیان‌دهی پتروشیمی شیراز شده است. پتروشیمی اوره و آمونیاک غدیر از آنجا که از زیرمجموعه‌های وزارت کشاورزی برای صادرات محصول کسب مجوز می‌کند، (امری که با توجه به کمبود کود اوره صورت نمی‌گیرد) در ماه گذشته خط تولید کود اوره خود را متوقف کرده و تنها به تولید و صاردات آمونیاک پرداخته است. باتوجه به مساله نرخ‌گذاری قیمت فروش محصول اوره انتظار نمی‌رود راه‌اندازی این واحد بر NAV (ارزش خالص دارایی‌ها) سرمایه‌گذاری غدیر مالک ۵۱درصدی این واحد بیافزاید، چراکه پتروشیمی شیراز واحد مشابه اوره و آمونیاک غدیر در قیمت بالای قیمت اسمی عموما خریداری نداشته است.

در گروه غذایی، اعلام مساله پرداخت یارانه یک هزار و ۶۰۰ریال به ازای هر کیلو شکر تولیدی شرکت‌های داخلی از سوی وزیر بازرگانی از اهمیت بالایی برخوردار است. واردات سنگین شکر در سال گذشته موجب انباشت محصول و مشکل نقدینگی برای شرکت‌های تولیدکننده شده است.

پرداخت این یارانه موجب خواهد شد، شرکت‌های تولیدی عموما با قیمت تمام‌شده بتوانند محصول خود را به فروش برسانند، هر چند که تامین ۲۰۰میلیارد تومان بودجه این یارانه امری دشوار ارزیابی می‌شود.

در گروه بانکداری عرضه آتی سهام بانک‌های دولتی از جمله ملت، صادرات، تجارت و رفاه موجب جلب‌توجه کارشناسان بازار شده است، هرچند که این عرضه حداقل تا ماه آینده محقق نخواهد شد و روند پذیرش این شرکت‌ها با مشکل و تاخیر مواجه خواهد شد. در گروه معدنی اطلاعیه سرمایه‌گذاری معادن و فلزات مبنی‌بر تعدیل ۵درصدی این شرکت عملا کمتر از ارزیابی کارشناسان تلقی شده است. برای برخی از معامله‌گران وضعیت کنونی «ومعادن» به شرایط این شرکت پس از عرضه سهام گل‌گهر در سال ۸۴ تشبیه می‌شود. «ومعادن» در آن سال پس از عرضه سهام گل‌گهر وارد فاز استراحتی چند ماهه شد.

در مجموع، بازار روز چهارشنبه پس از توقف نماد فولاد خوزستان برای تعدیل EPS (احتمالا در حد ۷۰۰ریال) شرایطی متعادل یافت، اما به دلیل ضعف گروه معدنی و فلزی نتوانست از چنبره منفی بودن رهایی یابد. بازار در حال حاضر با توجه به توقف نمادهای فولاد و عدم‌عرضه سهام جدید، در هفته آینده احتمالا شرایط متعادل و به دور از نوسان و متمایل به خبرهای روز به ویژه در زمینه شرکت‌های سنگ آهنی خواهد بود.