توقف دومین فولادی

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته شاهد توقف نماد فولاد خوزستان بود. این توقف در حالی صورت گرفت که نماد تازه وارد فولاد خراسان با صف خرید ۵۳میلیون سهمی مواجه بود و بازگشایی نماد فولاد مبارکه نیز احتمالا در آغاز هفته آینده محقق نخواهد شد.

در بازار دیروز معامله‌گران در مسائل کلان موثر بر بازار در بخش سیاسی با سفر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به تهران مواجه بودند. سفر لاوروف احتمالا در ادامه تحولات رخ داده پس از سفر ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه به تهران ارزیابی می‌شود. نزدیکی پایان زمان دو ماهه تعویق جلسه گروه ۱+۵ بر اهمیت رایزنی‌های سیاسی افزوده است. در حوزه تحولات سیاسی داخلی نیز سخنان رییس‌جمهوری در مورد برکناری ۴۰ تا ۴۵ مدیر دولتی از اهمیت خاصی برخوردار است. مساله بودجه سال ۸۶ و کل اصلاحات آن نیز در حال حاضر مورد توجه کارشناسان اقتصادی قرار دارد.

در کنار این تحولات معاملات دیروز بازار متمایل به تحولات درون بازار به ویژه مساله کمبود نقدینگی و همچنین بحث‌های مطرح‌شده در مورد معادن چادرملو و گل‌گهر رقم خورد. در بحث کمبود نقدینگی هرچند که عرضه فولاد خراسان در روز سه‌شنبه سطح نقدینگی بازار را در دید اول به میزان ۵۳میلیارد تومان کاهش داد، اما تلاش سرمایه‌گذاری معادن و فلزات همچنین صندوق فولاد برای کنترل عرضه‌ها در نمادهای گل‌گهر، چادرملو و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات سبب بازگشت بخشی از این نقدینگی به بازار شده است. از این رو بازار با شوک افت نقدینگی در بازار دیروز مواجه نشد.

از سوی دیگر، توقف نمادهای فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و احتمالا بازگشایی با تاخیر این نمادها و همچنین به تعویق افتادن عرضه پتروشیمی فناوران بازار را در موقعیت استراحت مواجه ساخته است. در این میان توقف نمادهای فولاد مبارکه و خوزستان ضمن آنکه فرصت را به نماد تازه‌وارد فولاد خراسان داد تا صدرنشین تقاضا شود، موجب شده است بازار برای بازگشایی این نمادها حالت صبر و انتظار را در پیش بگیرد.

آنچه در این میان از اهمیت بالایی برخوردار است، گره خوردن بحث افزایش دریافتی دولت از معادن گل‌گهر و چادرملو، افزایش ۲۰درصدی بهای فروش سنگ‌آهن و افزایش احتمالی نرخ فولاد است. افزایش دریافتی دولت از محل حقوق مالکانه اگرچه هنوز به صورت رسمی ابلاغ نشده و تنها در حد پیشنهاد کارشناسی است، اما طرح آن موجب طرح تقاضای متقابل شرکت‌های بهره‌برداری برای آزادسازی نرخ فروش محصولات آنها شده است.

در این وضعیت اگرچه برخی از کارشناسان نگران تکرار سناریوی انگوران هستند، اما در مقابل گروهی نیز با تاکید بر سهم عمده مصرف داخلی سنگ‌آهن و عدم امکان نرخ‌گذاری آزادانه این محصول (در شرایطی که روی تولیدی کشور به صورت آزاد در داخل و خارج فروخته می‌شود) موجب شده است تا امکان توافق سه‌جانبه میان دولت، شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادسازان را پدید بیاورد که البته در این میان کفه دولت سنگین خواهد بود.

عموم کارشناسان در حال حاضر منتظر دریافت خبرهای رسمی در این مورد هستند؛ هر چند که بازار دیروز رگه‌هایی از حرکت احساسی در خود داشت، در گروه فلزات رنگین بازار تحت‌تاثیر تحولات بازار جهانی فلزات و انتظار معامله‌گران جهانی برای اعلام نرخ بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا بودند؛ هر چند که کاهش دوباره ارزش دلار امیدهایی را نیز برای رشد قیمت فلزات رنگین به ویژه مس، روی و سرب ایجاد کرده است.

در معاملات دیروز توقف نمادهای فولادی و افت اقبال به گروه معدنی فرصت عرض اندامی را به گروه پتروشیمی داد‌.

در مجموع بازار دیروز همچنان رگه‌هایی از ضعف را با خود داشت که این مساله موجب کاهش ۳/۲۶واحدی شاخص بود. تعداد شرکت‌های با افت قیمت نیز دیروز همچنان دوبرابر شرکت‌های با رشد مثبت قیمت معادل ۸۰شرکت بود. حجم دادوستد سهام نیز دیروز ۳/۱۹میلیاردتومان رقم خورد. در کنار توقف نماد فولاد خوزستان دیروز نماد سرماآفرین و حق‌تقدم سیمان دورود بازگشایی شدند که معامله‌ای روی آن انجام نشد.