سنا - مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین گفت: بازار سهام نیازمند تعداد بیشتری شرکت تامین سرمایه است تا بتواند ریسک خود را کاهش دهد و بنابراین، چنانچه فضای بانکداری و سرمایه‌گذاری فراهم باشد، برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام به ۲۰ شرکت تامین سرمایه در کشور نیازمندیم.

محمد آرام افزود: چنانچه بخواهیم یک شرکت تامین سرمایه واقعی داشته باشیم، باید بسترهای قانونی فعالیت تبیین شود. چراکه برای فعالیت موسسات بانکی، قانون پولی - بانکی وجود دارد و مشخص است که باید چه خدماتی انجام دهند، اما در مورد شرکت‌های تامین سرمایه قانون مشخصی وجود ندارد، البته بحث اصل۴۴ و ابلاغ دستورالعمل مرتبط با بازار سرمایه و ابلاغ ماده ۲۲ از سوی وزیر اقتصاد راهگشای شرکت‌های تامین سرمایه است.

وی ادامه داد: تعهد پذیره‌نویسی سهام، اوراق مشارکت و انواع ابزارهای مالی از فعالیت‌‌‌های اصلی شرکت‌های تامین سرمایه است، به علاوه شرکت تامین سرمایه باید بتواند ابزارهای مالی را در راستای تامین مالی، طراحی و برای تصویب در شورای عالی بورس پیشنهاد کند.

مدیرعامل تامین سرمایه امین با بیان اینکه تعداد ابزارهای مالی در کشورهای پیشرفته از دو هزار نوع عبور کرده است،‌ تاکید کرد:‌ در ایران هنوز ابزارهای مالی چندان متنوعی نداریم، به علاوه مشکلات مالیاتی نیز برسر راه اجرایی کردن این ابزارها وجود دارد.

وی از ارائه مدارک بانک صادرات به شرکت تامین سرمایه امین جهت ارزیابی قیمت در عرضه اولیه خبر داد و گفت: چنانچه قیمت‌گذاری، بازاریابی و تعهد پذیره‌نویسی را به ما ارائه کنند، حاضریم هر سهمی را که می‌تواند ارزنده باشد بررسی کرده و قیمت مستند ارائه کنیم.

آرام بنیار در پاسخ به این پرسش که سرمایه‌گذاران با چه اطمینانی به قیمت‌گذاری شرکت‌های تامین سرمایه در بازار حضور یابند،‌ گفت:‌ برای اطمینان دهی به سرمایه‌گذاران، فرآیند تضمین ابزارهای بدهی را صرفا از طریق بانک‌ها انجام خواهیم داد.

وی در تشریح فرآیند پذیره‌نویسی و قیمت‌گذاری سهام در شرکت‌های تامین سرمایه ادامه داد:‌ استراتژی پذیره‌نویسی یک فرآیند گسترده و طولانی است، به‌گونه‌‌ای که ابتدا تمام اطلاعات ریز آن مجموعه به صورت تخصصی گرفته شود و سپس بر اساس سه سناریوی نرمال، خوشبینانه و بدبینانه، بررسی به منظور تعیین قیمت انجام می‌شود. در سناریوی خوشبینانه اطلاعات و روند رشد منابع و سودآوری شرکت در آن لحاظ می‌شود. سناریوی دوم نرمال است و از آنجا که پس از خصوصی‌شدن شرکت، برخی قوانین دولتی از دوش شرکت برداشته می‌شود، احتمال افزایش سودآوری وجود دارد. همچنین در وضعیت نرمال با فرض ادامه وضعیت فعلی چگونگی رشد منابع آن بررسی می‌شود. ‌سناریوی سوم بدبینانه است که پس از دو سناریوی اول و دوم قرار دارد. در این وضعیت ریسک‌های موجود را به صورت تحققی ارائه کرده و عنوان می‌شود که این موارد به دلایل مورد نظر تحقق می‌یابد.‌

مدیرعامل تامین سرمایه امین تصریح کرد:‌ در ادامه قیمت تعیین شده را آنالیز حساسیت کرده و بر اساس قیمت‌های تعیین شده بیان می‌کنیم که وضعیت سودآوری شرکت بر اساس ریسک‌ها، تغییرات محیطی و تغییرات داخلی شرکت تا چه میزان نوسان خواهد داشت. در نهایت با حدود اطمینانی که می‌توان برای قیمت در نظر گرفت قیمت پایه مورد نظر را به سازمان خصوصی‌سازی ارائه می‌کنیم. ‌

عرضه‌‌ای با دو ویژگی خاص

محمد آرام بنیار ، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین از عرضه سهام بانک صادرات با دو ویژگی خاص خبر داد و گفت: با مسوول خصوصی‌‌سازی بانک صادرات توافق شده است که عرضه صادرات دو ویژگی خاص داشته باشد که تاکنون در بورس تهران سابقه نداشته است به این صورت که عرضه صادرات به روش ثبت سفارش دفتری و بازاریابی تخصصی انجام شود.

وی با بیان اینکه اسناد و مدارک مورد نیاز جهت انجام ثبت سفارش دفتری انجام شده است، خاطرنشان کرد: مبنای انجام این کار بازاریابی است که پروسه کشف قیمت را انجام می‌دهد و اقدامات اجرایی آن آغاز شده است.

وی ویژگی دوم عرضه سهام بانک صادرات را مورد توجه قرار داد و گفت: قصد داریم برای نخستین بار، بازاریابی تخصصی را برای فروش سهام بانک صادرات پیاده کنیم و در این روش خدمات چهارگانه بازاریابی را انجام خواهیم داد.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری امین در ادامه توضیح داد: در این روش ابتدا گزارش‌های کارشناسی برای طیف بزرگی از سرمایه‌گذاران نهادی ارسال می‌شود که بخشی از این گزارش‌ها را با هماهنگی‌ سازمان خصوصی سازی و با اجازه آنها منتشر خواهیم کرد.

آرام ادامه داد: از سوی دیگر برخی جلسات معرفی تخصصی برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری و صندوق‌های بازنشستگی برگزار می‌شود تا گزارش‌های تخصصی و بررسی‌های لازم در حضور آن شرکت‌ها و صاحبنظران بانکی و دانشگاهی صورت گرفته و بانک صادرات به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد و نظرات کارشناسان از لحاظ علمی لحاظ شود.

آرام سومین مرحله از انجام ارزیابی تخصصی را برگزاری جلسه برای مطبوعات دانست و عنوان کرد: در مرحله سوم جلسه‌ای برای مطبوعات و رسانه‌ها برگزار شده و در آن به صورت عام اطلاعات را در اختیار خبرنگاران قرار می‌دهیم تا به زبان عامیانه و ساده این اطلاعات به سرمایه‌گذاران و جراید منتقل شود.

آرام بنیار در ادامه تصریح کرد: در آخرین مرحله جلسه عمومی برگزار شد و گزارشات و نتایج بررسی به صورت عمومی مطرح شده و در اختیار عموم قرار می‌گیرد.

وی توضیح داد: در حال حاضر کلیه اقدامات لازم انجام شده است که عرضه بانک صادرات به روش ثبت سفارش دفتری یا Book Building انجام شود که اگر این موضوع با مجوز سازمان بورس، سازمان‌ خصوصی‌‌سازی و شرکت بورس قطعی شود، عرضه بانک صادرات به عنوان اولین شرکت بورس با این روش انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه آمادگی کامل برای عرضه بانک صادرات به طرق ذکر شده وجود دارد، اضافه کرد: مبنای بازاریابی به این ترتیب در حال انجام است که اگر سازمان خصوصی برای عرضه و روش ثبت دفتری مجوز دهد کد مجازی در سازمان ایجاد می‌شود و اگر اجازه نداد بازاریابی برای سهام توسط چهار روش ذکر شده صورت می‌گیرد که این مراحل در حال انجام است و گزارش‌های تهیه شده اواخر اردیبهشت یا اواسط خرداد منتشر می‌شود.

وی در ادامه در خصوص تکمیل مدارک بانک صادرات و انجام تعهد پذیره‌نویسی گفت: بانک صادرات کلیه اطلاعات و مدارک مورد نیاز را به بورس ارایه کرده و در اولین جلسه هیات پذیرش درج می‌شود.

مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین در ادامه اضافه کرد: ارزش‌گذاری بانک صادرات از سوی شرکت امین در حال انجام است که تهیه این گزارش‌ با همکاری کارشناسان در مراحل نهایی بوده و تا ۱۰ روز آینده گزارش ارزشگذاری شرکت به سازمان خصوصی‌‌سازی ارسال می‌شود. وی به تصویب ماده۲۲ و عرضه با روش تعهدپذیره‌نویسی اشاره کرد و گفت: با توجه به ابلاغ ماده۲۲ امکان بازاریابی و تعهد پذیره‌نویسی سهام بانک صادرات وجود دارد ولی هنوز برنامه‌ای با سازمان خصوصی‌‌سازی برای عرضه این شیوه نداریم.