سنا - شاخص سهام بورس‎های آمریکا این هفته نیز افزایش یافت که علت عمده آن پیش‎بینی افزایش سود شرکت‎هایی نظیر فورد موتورز و امریکن اکسپرس بود. به علت الزام آزمون استرس برای وام‌دهندگان که از سوی فدرال رزرو آمریکا معرفی شد، ارزش سهام بانکی نیز افزایش یافت. شاخص سهام کانادا نیز برای هفتمین هفته پیاپی افزایش یافت و به بالاترین حد خود در پنج ماه گذشته رسید که علت اصلی آن، افزایش قیمت نفت و طلا و در پی آن افزایش ارزش سهام تولیدکنندگان کالا بود.

به گفته تحلیل‎گران بانک BNP Paribas به‌رغم نتایج متغیر بازار سهام در سه ماهه اول، نوسان قیمت سهام شدیدتر شده و از این رو، تجدید نگرانی در آمریکا را به همراه خواهد داشت و بانک‎ها نیز به علت تشدید بحران جهانی اقتصاد متاثر خواهند شد.

شاخص سهام اروپا (DJ STOXX ۶۰۰) نیز در این هفته افزایش یافت که علت آن افزایش پیش‎بینی سود شرکت‎های معتبر و نیز بازگشت اطمینان تجاری در آلمان که به پایین‎ترین حد خود در ۲۶ سال گذشته رسیده بود، است. شاخص سهام بریتانیا (FTSE ۱۰۰) به بالاترین حد خود در دو ماه گذشته رسید، پیشنهاد موسسه JPMorgan مبنی بر خرید شرکت‎های معدنی و نیز افزایش سهام شرکت‎های تولیدکننده انرژی در پی افزایش قیمت نفت خام در این صعود نقش عمده‎ای داشت.

تصمیم نرخ بهره از سوی بانک مرکزی آمریکا، گزارش اطمینان مصرف‎کننده در آمریکا، آلمان و اروپا و نیز اعلام تولید ناخالص داخلی آمریکا از مهمترین عوامل موثر بر بازار سرمایه در هفته آتی به شمار می‎رود.

با این حال، شاخص سهام آسیا در این هفته پس از شش هفته افزایش، روند نزولی به خود گرفت که علت آن کاهش پیش‎بینی سود شرکت‎هایی نظیر «موبایل چین» و «KDDI» و در پی نگرانی از بازگشت بحران جهانی اقتصاد بود.

کاهش شدید حجم عرضه اولیه سهام در خاورمیانه

گزارش موسسه Ernst & Young حاکی از کاهش شدید عرضه اولیه سهام در خاورمیانه در سه ماهه اول سال جاری و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است. امسال تنها حدود ۶/۸۳‌‌میلیون دلار عرضه اولیه صورت گرفت درحالی‌که این میزان در مدت مشابه سال قبل معادل ۹۸/۳‌‌میلیارد دلار بود، یعنی تنها ۱/۲ درصد عرضه اولیه سهام در مقایسه با پارسال انجام شده است. در این میان، عرضه اولیه شرکت مخابرات الطیب عربستان که در بورس اوراق بهادار ریاض پذیرفته شد با ارزش ۸۰‌‌میلیون دلار بزرگترین به شمار رفت که البته در بین ۵۰ عرضه بزرگ جهان قرار گرفت. عرضه اولیه شرکت «ارز الادهم» در بورس اوراق بهادار سوریه نیز در همین زمان معادل ۶۲/۳‌‌میلیون دلار بود.

انحلال شرکت‌های غیرشفاف بورس کویت

رییس کل بورس اوراق بهادار کویت گفت: کمیته فنی این بورس تصمیم گرفته است شرکت‎های پذیرفته شده در این بورس را که به موقع گزارش‎های مالی سه ماه اول سال ۲۰۰۹ را اعلام نکنند، منحل کند. صالح الفلاح تاریخ اولتیماتوم به شرکت‌های بورسی کویت را ۲۵ اردیبهشت اعلام کرد.

خبر دیگر اینکه وزیر دارایی کویت در یک کنفرانس مطبوعاتی پیش بینی کرد در سال مالی ۲۰۱۰-۲۰۰۹ کسر بودجه کویت به ۸/۴‌‌میلیارد دینار (۴/۱۶‌‌میلیارد دلار) برسد. مصطفی الشمالی این پیش‎بینی‎را برمبنای تخمین درآمدها و هزینه‎ها و نرخ ۳۵ دلاری برای هر بشکه نفت خام عنوان کرد.

در امارات هم عمر بن سلیمان، نایب رییس بانک مرکزی این کشور اعلام کرد: اقتصاد دبی در سه ماه اول سال جاری به علت معرفی بسته حمایتی دولت، یک درصد رشد داشته است.

راه‌اندازی خرید و فروش الکترونیک سهام در بورس عراق

عبدالرزاق السعدی رییس بورس اوراق بهادار عراق گفت: داد و ستد الکترونیک در این بورس راه‌اندازی شده است. وی افزود: تا پیش از این، فرآیند دادوستد پیشتر حدود دو هفته طول می‎کشید، اما اکنون تنها چند دقیقه صورت می‎گیرد. السعدی گفت: هم اکنون تنها سهام پنج شرکت که شامل سه بانک و دو هتل می‎باشد به صورت الکترونیکی معامله می‎شود و بقیه شرکت‎ها ظرف دو تا سه ماه آینده به این تابلو وارد خواهند شد.