گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد روز گذشته در شرایطی شاهد یک روز کم حجم با شاخص منفی بود که در صحن مجلس شورای اسلامی‌‌‌‌ کلیات لایحه بودجه سال ۸۸کشور مورد بررسی قر ار گرفت. در بازار دیروز معامله‌‌گران در حالی معاملات روزانه خود را شروع کردند که در صحن مجلس نمایندگان بحث در مورد لایحه‌‌ای را شروع کردند که نتایج آن می‌‌‌‌تواند تاثیرات مهمی‌‌‌‌را بر اقتصاد کشور و بازار سرمایه به همراه آورد.در این فضا معامله‌‌گران با دقت دو موضوع افزایش مالیات‌‌ها و افزایش بهای حامل‌‌‌های انرژی را دنبال می‌‌‌‌کنند. شروع بررسی لایحه بودجه در مجلس همچنین اظهار نظرهای برخی از کارشناسان را در مورد تبعات این لایحه به همراه آورده است که در این بخش مهمترین موضوع بحث تورم احتمالی در سایه افزایش نرخ حامل‌‌‌های انرژی است.

در صورتیکه بخش اندکی از پیش‌بینی‌‌‌ها در مورد سال آینده محقق شود می‌‌‌‌توان انتظار سال سختی را برای اقتصاد کشور داشت که مهمترین موضوع نگران کننده در آن انتظار تورم ۴۰درصدی است که برخی از کارشناسان تحقق آن را انتظار می‌‌‌‌کشند. در صورت رخ دادن چنین تورمی، ‌‌‌‌بازار سرمایه با ریزش سنگینی در پی به‌‌ای مواجه خواهد شد.

در همین حال در کنار بحث لایحه بودجه سال ۸۸ بحث در مورد تبعات بحران جهانی نیز موضوع مهمی ‌‌‌‌است که بحث در مورد آن با ارائه گزارش مرکز پژوهش‌‌های مجلس شورای اسلامی‌‌‌‌مطرح شده است.

در همین حال وزیر صنایع و معادن نیز ازتهیه یک بسته حمایتی از بخش صنعت در وزارت صنایع خبرداد و گفته است در این بسته ۱۵ بندی در دوره‌ای تدوین و اعمال

می شود که رکود اقتصادی در دنیا وجود دارد. در صحنه بحران جهانی و تاثیر آن بر اقتصاد کشور خبرهای منتشره در مورد تبعات این بحران در برخی از صنایع نظیر صنایع فلزی باعث نگرانی سرمایه گذاران شده است که در این میان کاهش بهای فولاد مبارکه به کمتر از عرضه اولیه باردیگر نشانه‌‌ای از این بحران را شاهد بود.

از سویی پتروشیمی ‌‌‌‌فن‌آوران نیز با کاهش بی‌سابقه‌‌ای به کمترین قیمت در طول مدت حضور در بورس رسیده است. بحث بحران همچنین سبب شده است که خریدار بزرگ‌ترین معامله بورس اوراق بهادار نیز با مشکل جدی مواجه شود. مسوولان سازمان خصوصی سازی روز گذشته خبر از بروز مشکل در این معامله دادند.جابریان با خرید بلوک ۵/۳۰ درصدی فولاد خوزستان در نرخ ۲۰هزارو ۴۰۳ریال رکورد معاملات بورس را به نام خود ثبت کرد، رکوردی که اینک با کاهش بهای سهم به کمتر از ۵هزار ریال و همچنین صف‌‌ فروش و احتمال کاهش بیشتر مواجه است. در حال حاضر احتمال می‌‌‌‌رود با پرداخت زیان ۲۷میلیارد تومانی این معامله باطل گردد، هر چند که شرایط می‌‌‌‌تواند بسیار پیچیده باشد.

در بازار دیروز معامله‌‌گران در گروه معدنی با خبرهایی در مورد حضور ۷۰شرکت در مزایده معدن انگوران مواجه بودند. سمیعی‌نژاد در اتاق بازرگانی گفته است: با توجه به شکایات متعدد بخش خصوصی از نحوه عملکرد این معدن، تصمیم‌‏گیری شد که این معدن از تصدی بخش خصوصی خارج شود. متاسفانه نمایندگان استان زنجان نامه‌ای به ما داده و عنوان کردند که ما حق انجام چنین کاری را نداریم و باید یا معدن را به همان شرکت اولیه بسپاریم یا از طریق مزایده آن را واگذار کنیم که این معدن هم‌اکنون مراحل واگذاری خود را از طریق مزایده طی می‌کند. این سخنان در حالی گفته می‌‌‌‌شود که رییس جمهوری در سفر استانی خود به استان زنجان از واگذاری این معدن به توسعه معادن روی بهره بردار سابق این معدن خبر داده بود.

در بازار دیروز معامله‌‌گران در گروه فولادی با جمع آوری صف‌‌ فروش مبارکه مواجه بودند امری که به داد و ستد ۷/۳میلیون سهم منجر شد که این بحث ۲۱درصد کل معاملات را در بر گرفت. در گروه بانکداری بانک ملت روز گذشته همچنان در مرز قیمتی یک هزار و ۵۰ ریال معامله شد.در گروه بانکی صف‌‌های فروش نمادهای بانکی در شرایطی که وضعیت سود‌آوری این گروه روشن تر از گذشته است، همچنان پابرجا بود.

روز گذشته نماد حق تقدم افزایش سرمایه بانک اقتصاد نوین باز شد که این نماد شاهد معامله‌‌ای نبود. وجود صف‌‌ فروش در نماد بانک اقتصاد نوین سبب شده است، بحث قیمت حق تقدم روشن نگردد.در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ۳میلیارد تومان سهم معامله شد. شاخص نیز ۲۰واحد افت کرد.