شروین شهریاری
پرسش از آقای روزبان از طریق پست الکترونیک: وضعیت سهام موسسه سینا را پس از تبدیل شدن به بانک چگونه ارزیابی می‌کنید؟ همچنین رشد سودآوری این شرکت پس از تبدیل شدن به بانک چگونه خواهد بود؟

پاسخ‌: آخرین تحولات در مورد «وسینا» به برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده این شرکت به منظور افزایش سرمایه باز می‌گردد که در ادامه چند نکته از موارد مطروحه در این جلسه در رابطه با پرسش خواننده محترم نقل به مضمون می‌گردد:
۱ - موسسه مالی و اعتباری سینا در حال حاضر با محدودیت‌هایی در زمینه رقابت با بانک‌ها مواجه است که منشا آن عمدتا به عدم دریافت مجوز بانک مربوط می‌شود. در همین راستا هر چند شرکت موفق به اتصال به شبکه شتاب و ساتنا شده، اما ارائه خدمات ارزی، صدور چک بانکی و گشایش اعتبار اسنادی و نظایر آن که منجر به ایجاد درآمدهای غیر مشاع (عمدتا کارمزدها) می‌شود، برای سینا میسر نیست. بدین ترتیب سینا بر خلاف برخی موسسات مالی و اعتباری موجود از یک سو با الزام به رعایت قوانین بانک مرکزی همچون سایر بانک‌ها مواجه است و از سوی دیگر امکانات بانک‌ها را در زمینه ارائه خدمات مشابه به طور کامل در اختیار ندارد. این انتظار وجود دارد که با تبدیل موسسه به بانک، با توجه به فراهم بودن زیرساخت‌ها (نظیر شعب گسترده‌، حجم منابع موجود و...) سودآوری «وسینا» با روندی متفاوت از گذشته با افزایش مواجه شود. در جدول زیر
پیش بینی شرکت از سود خالص هر سهم در 5 سال آینده با سرمایه جدید 2‌هزار‌میلیارد‌ریالی را مشاهده می‌کنید:


2 - «وسینا» تا پایان آذر ماه، حدود 75‌درصد از پیش بینی سود قبلی ( 288‌ریال به ازای هر سهم) را محقق کرده است. با فروش یکی دیگر از دارایی‌ها، پیش بینی سود 87، احتمالا با یک تعدیل مثبت 20‌درصدی دیگر مواجه خواهد شد. بدین ترتیب پیش بینی سود خالص شرکت در سال 87 بعد از اجرای افزایش سرمایه در محدوده 250‌ریال به ازای هر سهم برآورد می‌شود.
۳ - نرخ رشد حجم سپرده‌ها در نه ماه نخست سال جاری، در موسسه سینا حدود ۱۰‌درصد بوده که با توجه به نرخ رشد نقدینگی ۴‌درصدی کشور در مدت مشابه، عملکرد مناسبی تلقی می‌شود. با توجه به این مساله، مدیریت موسسه سینا در حال حاضر روند جذب منابع را مطلوب ارزیابی کرده و تمایلی جهت اتخاذ راهکارهایی نظیر انتشار گواهی سپرده ۱۹‌درصدی (که منبعی گران برای بانک‌ها محسوب می‌شود)، ندارد.
4 - یکی از مزیت‌های تبدیل شدن به بانک، امکان افتتاح حساب جاری است که برای موسسه سینا فرصتی مناسب جهت جذب مشتریان و افزایش منابع تلقی می‌شود. با توجه به این مساله، سینا برای سال آینده حدود 45‌درصد رشد حجم منابع و سپرده‌ها را پیش بینی کرده که این افزایش از نظر مدیریت با توجه به تبدیل شدن به بانک قابل دسترس خواهد بود.
۵ - تودیع سپرده قانونی «وسینا» نزد بانک مرکزی تا پایان مهرماه تا سقف ۳۴۰‌میلیارد تومان انجام شده است که حدود ۲۲۰‌میلیارد تومان از این تودیع در چهار ماه (خرداد تا مهر) انجام شده که این مساله طبیعتا منجر به ایجاد محدودیت‌هایی برای موسسه سینا در سال جاری شد. بنابراین با طی این دوران گذار، در سال‌های آتی وضعیت موسسه از لحاظ دسترسی به منابع و افزایش توان اعطای تسهیلات، متفاوت از امسال خواهد بود. همچنین نسبت کفایت سرمایه سینا در حال حاضر در محدوده کمتر از ۱۲‌درصد قرار دارد که بر اساس اظهار مدیریت، این نسبت با اجرای افزایش سرمایه مجددا به بیشتر از ۱۲‌درصد خواهد رسید.
6 - در خصوص وضعیت تسهیلات ارائه شده، مطرح گردید که وثایق ملکی از تسهیلات گیرندگان با ضرایب مناسبی نسبت به ارزش وام اعطایی اخذ شده و در حال حاضر حجم مطالبات معوق سینا بین 3 تا 6‌درصد است. همچنین در خصوص تاثیر اجرای طرح تحول بر صنعت بانکداری عنوان گردید که اجرای این طرح در صورت دامن زدن به تورم و افزایش نقدینگی به طور کلی به نفع بانک‌ها خواهد بود.
۷ - سهامداران «وسینا» در مجمع اخیر، اجرای افزایش سرمایه تا سقف ۲۰۰۰‌میلیارد‌ریال را به هیات مدیره تفویض کردند. این افزایش سرمایه ۳/۳۳‌درصدی با توجه به دریافت تاییدیه ضمنی از بانک مرکزی و سازمان بورس به زودی از محل مطالبات و آورده نقدی سهام‌داران اجرا خواهد شد. بدین ترتیب «وسینا» با تامین شرط حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس بانک خصوصی بنا بر پیش بینی مدیریت در اوایل سال آینده، مجوز رسمی فعالیت به صورت بانک خصوصی را دریافت خواهد کرد.
Shahriary_sh@yahoo.com