۱۷ مزیت بورس برای شرکتهای سهامی عام و اقتصاد کشور
فارس - بورس اوراق بهادار برای شرکتهای سهامی عام حاضر در بورس و اقتصاد کشور حداقل دارای ۱۷ مزیت است که باید مدنظر مسوولان و دولتمردان قرار گیرد.
بورس اوراق بهادار تهران در حالی از زمان تاسیس در ۱۵ بهمن ۱۳۴۶ تا کنون دورهها و مقاطع مختلفی را پشت سر گذاشته که این بازار هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود در اقتصاد کشور برسد. به طوری که از میان چند صد شرکت سهامی عام فقط ۳۴۴ شرکت در تابلوی معاملات حاضر بوده و از ۷۰میلیون جمعیت تنها ۲میلیون و ۴۰۰هزار نفر به عنوان سهامدار شناسایی شدهاند.
این در حالی است که بورس اوراق بهادار به دلیل مزیتهای متفاوت و قابلتوجهی که دارد در دیگر کشورها از چنان توسعه و جایگاهی قرار دارد که همه توجهات مردم و مسوولان را به خود معطوف کرده است.
براین اساس، جاذبههای بازار اوراق بهادار در دنیا، شرکت بورس را واداشت تا با تشکیل کارگروه مزیتسازی، شناسایی جاذبهها به ویژه مشوقهای بیشتر برای جذب شرکتها برای ورود به بورس اوراق بهادار تهران را در دستور کار قرار دهد.
براین گزارش، بورس برای شرکتهای سهامی عام حاضر در بورس و اقتصاد کشور حداقل دارای ۱۷مزیت است که باید مدنظر مسوولان و دولتمردان قرار گیرد.
جاذبههای دوگانه بازارهای اوراق بهادار
جاذبههای بازار اوراق بهادار انگیزشهایی است که باعث میشود شرکتها از طریق عرضه عمومی اولیه سهام، خودرا در بازار اوراق بهادار فهرست کنند. این جاذبهها در دو مقوله مزیتها و مشوقها طبقهبندی میشوند.
مزیتها، به جاذبههایی گفته میشود که سازوکار بازار اوراق بهادار برای شرکتهای فهرست شده در مقایسه با دیگر شرکتها ایجاد میکند. از این رو، مزیتها به صورت بالقوه در ذات رفتار بازار اوراق بهادار وجود دارند و درون ساخته هستند. همین که شرکتی به فهرست بورس اوراق بهادار تهران راه یابد، این مزیتها در دسترس او قرار میگیرند. برخورداری از این مزیتها در گرو عملکرد شرکتها است.
به عبارت دیگر بازار اوراق بهادار این مزیتها را به صورت معقول و نسبی به شرکتهایی ارزانی میدارد که از عملکرد خوبی در مقایسه با گزینههای سرمایهگذاری دیگر برخوردار باشند. جاذبه اصلی بورسها نیز به این مزیتها باز میگردد و میتوان از طریق انتظام بخشی یا مقرراتگذاری کیفیت آنها را تغییر داد.
افزون بر این عموما در صورتی که بازار از کارایی نسبتا معقولی برخوردار باشد و نیز در دورههای رونق بازار اوراق بهادار، استفاده از این مزایا میتواند برای شرکتها سودمند باشد. این مزایا به تبع خود مزایایی را برای بازار اوراق بهادار و کل اقتصاد به همراه میآورد.
مزیتهای ۵گانه بورس برای شرکتها
براساس این گزارش ورود شرکتها به بورس مزایایی را برای شرکتها، بازار اوراق بهادار و کل اقتصاد در بر دارد که مزایای بورس برای شرکتهای پذیرفته شده شامل ۵ مزیت دسترسی به سرمایهگذاران بالقوه و سرمایه تازه، نقدشوندگی بیشتر اوراق بهادار، فرصتهای ادغام و تحصیل برای شرکت، شناخت بهتر مشتریان از شرکت و ایجاد فرصت برای انتفاع کارکنان از طریق مشارکت در سهام و بهبود بهرهوری و ایجاد رضایت شغلی است.
۱۲مزیت بورس برای اقتصاد
این در حالی است که از سوی دیگر بورس برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور دارای ۱۲ مزیت است. این مزایا عبارتند از: تشکیل سرمایه جدید، نقد شوندگی بیشتر، جذب بیشتر سرمایهگذاران، تنوعسازی بیشتر ریسک، سازوکارهای کنترل شرکت، تسهیم بهینه منابع، دسترسی به اطلاعات بیشتر، پویایی پساندازها، جذب سرمایهگذاران خارجی و نوآوری بیشتر، ایجاد سازوکار برای گسترش مالکیت عموم و مشارکت شهروندان در رشد اقتصادی، بهینگی بیشتر و رفاه بالاتر و عدالت اجتماعی بالاتر برای کل اقتصاد و افزایش شفافیت فعالیتهای اقتصادی.
البته این نکته نیز نباید فراموش شود که تحقق این مزایا تا حد زیادی به سازوکار بازار اوراق بهادار و مناسبات اقتصادی و محیط کسب و کار بستگی دارد.
با این اوصاف مشاهده میشود که بورس اوراق بهادار برای شرکتهای سهامی عام حاضر در بورس و اقتصاد کشور حداقل دارای ۱۷ مزیت است که باید مدنظر مسوولان و دولتمردان قرار گیرد.
ارسال نظر