جایگاه نامطلوب حسابداری در ایران به دلیل ضعف ارگان‌های حرفه‌ای است

گروه بورس- مجید اسکندری: دبیرکل انجمن حسابداری ایران با انتقاد از جایگاه نامناسب حرفه حسابداری در ایران، این امر را معلول ضعف عملکرد ارگان‌های حسابداری در کشور دانست. دکترناصر پرتوی دبیر علمی اولین کنفرانس بین‌المللی حسابداری با بیان این مطلب گفت: در کشور ما بیش از ۱۴۰ موسسه حسابرسی رسمی وجود دارد، اما تنها چهار موسسه از آنها با موسسات خارج از کشور در ارتباطند و از این تعداد نیز فقط یک موسسه، اجازه استفاده از سربرگ موسسه خارجی را دارد.

وی افزود: این امر به دلیل ضعف ارگان‌های حسابداری در ایران است. اگر در ۳۰ سال گذشته هر سال از اساتید حسابداری و اقتصاد دنیا دعوت به عمل می‌آوردیم، حال کشور ما جزو یکی از ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه حسابداری بود.

پایه‌گذاری حرکتی نوین

دبیرکل انجمن حسابداری ایران سپس گفت: این انجمن، حرکت یاد شده را پایه‌گذاری کرده و به زودی، نخستین کنفرانس بین‌المللی حسابداری را به دو زبان فارسی و انگلیسی برگزار می‌کند و امیدواریم سال آینده نیز، ارگان دیگری در این زمینه پیشگام شود.

پرتوی شناساندن حسابداران و اقتصاددانان ایرانی به جهانیان را یکی از مهم‌ترین اهداف این کنفرانس دانست و گفت: حسابداری در ایران تاکنون جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده و اگرچه دو ارگان حسابداری کشور عضو IFAC هستند، اما جامعه حسابداری جهان اطلاع صحیحی از این حرفه در ایران ندارد، بنابراین در کنفرانس اخیر، ارتباطات حسابداران ایران با کشورهای دنیا پایه‌گذاری خواهد شد.

وی ادامه داد: ۶۴ سال از پیدایش حسابداری دو طرفه در ایران می‌گذرد، اما هیچ ارگانی تاکنون کنفرانس بین‌المللی در زمینه حسابداری برگزار نکرده است.

پرتوی گردهمایی و تبادل نظر ارگان‌های اقتصادی و مالی کشور را دومین هدف این کنفرانس خواند و افزود: بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، سازمان بورس و شرکت بورس که حامیان این کنفرانس هستند در این همایش به بررسی راهکارهای موجود برای حل مسائل اقتصادی خواهند پرداخت.

بومی‌سازی استانداردهای حسابداری

دبیر علمی اولین کنفرانس بین‌المللی حسابداری در خصوص وضعیت استانداردهای حسابداری در ایران گفت: ما به ظاهر، استانداردهای بین‌المللی را تا حدود زیادی رعایت می‌کنیم، اما باتوجه به تفاوت شرایط اقتصادی کشور با دنیا، نمی‌توانیم همه چیز را به‌طور مطلق بپذیریم و باید استانداردها را بومی‌سازی کنیم، اما در این زمینه کار زیادی انجام نشده است. وی توضیح داد: ما باید با بینش و زیرساخت‌های فکری خودمان، استانداردها را بومی‌سازی و تدوین کنیم و خوشبختانه انجمن حسابداری ایران در سال‌جاری، وارد شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم شده و در صورتی که مشکلی ایجاد نشود، انجمن، دروس حسابداری و سرفصل‌های آن را بومی‌سازی خواهد کرد.

محورهای کنفرانس

پرتوی در ادامه محورهای اصلی کنفرانس یاد شده را مورد اشاره قرار داد و گفت: آموزش حسابداری، استانداردهای بین‌المللی حسابداری و گزارشگری مالی، حسابداری و نظام راهبری شرکت‌ها، نقش جوامع حرفه‌‌ای در پیشبرد حسابداری، نقش حسابداری در توسعه بازار سرمایه، بورس‌های اوراق بهادار و به کارگیری و هماهنگ‌سازی استانداردهای حسابداری، نقش حسابداری در ایجاد نظام‌های یکپارچه اطلاعات مالیاتی، نقش حسابداری در تشخیص مالیات بر درآمد، کاربرد فن‌آوری اطلاعات در مالیات‌ستانی، زمینه‌های همکاری حسابداران در کشورهای فارسی‌زبان و نقش اطلاعات حسابداری در بهبود کسب‌و‌کار مهم‌ترین محورهای این کنفرانس را تشکیل می‌دهند.

ملاقات با بزرگان حسابداری جهان

دبیرکل انجمن حسابداری ایران درخصوص میهمانان خارجی این کنفرانس گفت:‌ از آمریکا، بزرگ‌ترین تئوریسین حسابداری در جهان، از آلمان یک پروفسور مالیات با دکترای مالیات و مالیات بر ارزش افزوده، از اسکاتلند دکترای حسابداری و مدیر دپارتمان یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های این کشور، یکی از اساتید دانشگاه پلی‌تکنیک میلان ایتالیا و رییس دپارتمان دکترای دانشگاه ملی نیوزیلند مهمانان این

کنفرانس هستند. وی با قدردانی از مسوولان فرهنگی سفارتخانه‌های خارج از کشور افزود: هم‌اکنون در حال رایزنی با اساتید این حرفه در کشورهای لهستان و کشورهای مشترک‌المنافع برای شرکت در این کنفرانس هستیم.

مراقبت از حرفه حسابداری

عضو هیات‌علمی دانشگاه در ادامه به چالش‌های حرفه حسابداری در ایران اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد حرفه حسابداری در کشور ما برای رسیدن به جایگاه مناسب، نیاز به مراقبت بیشتری دارد. در حال حاضر موسسات بزرگ حسابرسی در دنیا در یکدیگر ادغام شده‌اند و موسسات فراملی بزرگی را تشکیل داده‌اند، اما در ایران به دلیل فرهنگ موجود، این کار دشوار است، زیرا ما تحمل شریک را نداریم.

توهم عقب‌ماندگی

وی «توهم عقب‌ماندگی» را یکی دیگر از چالش‌های موجود در حرفه حسابداری ایران دانست و گفت:‌ از سی سال قبل تاکنون، فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری از خارج وارد ایران نشده‌اند و در پنج سال گذشته نیز، تنها افراد معدودی از اساتید ایرانی در کنفرانس‌های خارجی شرکت کرده‌اند، بنابراین فعالان حسابداری در ایران بر این باورند که این حرفه در ایران بسیار مهجور مانده است. بنابراین باید فارغ‌التحصیلان ایرانی خارج از کشور جذب ایران شوند تا علاوه‌بر به روز شدن این حرفه در ایران، از توهم عقب‌ماندگی نیز خارج شویم.

پرتوی اظهار امیدواری کرد: در این کنفرانس باید مفاهیم شفاف‌سازی روشن شود و چگونگی برقراری ثبات در بورس ایران در شرایط اقتصاد جهانی مورد بحث قرار گیرد.

از سوی دیگر تجربیات کشورهای دنیا در زمینه خصوصی‌سازی حرفه‌ای مورد بررسی قرار گیرد و نحوه اجرای نظام راهبری شرکت‌ها در بازار سرمایه که به اشتباه به آن «حاکمیت شرکتی» می‌گویند، تبیین شود.

روز ملی حسابدار

یادآوری می‌شود نخستین کنفرانس بین‌المللی حسابداری در روزهای ۱۴ و ۱۵ آذرماه (روز ملی حسابدار) در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار می‌شود و دیوان محاسبات کشور، جامعه حسابداران رسمی، سازمان امور مالیاتی، سازمان بورس، شرکت بورس، بانک مرکزی، سازمان بازرسی کل کشور، ذی‌حسابان کشور، اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها، شرکت‌های بیمه، شرکت‌های بورسی، نمایندگان مجلس، مسوولان کشوری و ... مخاطبان این کنفرانس خواهند بود.

تاکنون ۳۰۰ مقاله علمی و حرفه‌ای به دبیرخانه این کنفرانس ارسال شده است.