به دنبال افزایش قیمت جهانی رخ داد
بورس تهران زیر سایه نفت
گروه بورس - معصومه طاهرخانی: تنها نوسان چند دلاری قیمت جهانی طلای سیاه کافی است تا شاخصهای بورس تهران زیر و رو شوند.
به گزارش خبرنگار ما، افزایش قیمت جهانی نفت که نسبت به هفته گذشته خود افزایش بیش از ۱۵دلاری را تجربه کرد، توانست دیروز بسیاری از شاخصها و شرکتهای مهم بورسی را زیر سایه خود ببرد. اثرگذاری نفت بر بازارهای کالایی از آنجا که به عنوان شاخص سایر قیمتها به شمار میرود، بسیار حائز اهمیت است و تحلیلگران بازارهای کالایی و در پارهای موارد بازارهای مالی روند قیمتی این کالای خاص را مورد بررسی قرار میدهند. از جمله مهمترین کالاهایی که افزایش قیمت نفت به نفع آنها تمام شد، شامل شرکتهای مسیها، فولادیها و پتروشیمیها بود.
قیمت جهانی مس که تا پیش از این در محدوده قیمتی کمتر از ۷هزار دلار سیر میکرد، با افزایش قیمت طلای سیاه هماکنون بالای ۷هزار و ۳۰۰دلار در نوسان است و به دنبال فتح مرزهای بیش از این نیز هست. «ملی مس ایران» که سابقا با کاهش قیمتهای جهانی مس، رونق خود را از دست داده بود نیز از این رقابت بینصیب نماند و دیروز درصدهای مثبت را تجربه کرد.
ثبات صف فروش فولادیها
از آن طرف ماجرا، به رغم افزایش قیمت بیلت فولاد در LME فولادیهای بورس تهران چندان تکانی نخوردند، چرا که با نگاهی به صفهای فروش فولادیهای بازار مشخص میشود که این گروه چندان نتوانسته از افزایش قیمت نفت نصیبی ببرد. البته معاملهگرانی که در صفهای فروش سهام فولاد خوزستان نشسته بودند، کمی در رای خود تجدیدنظر کردند و نتیجه هم این شد که صف ۷میلیون سهمی دیروز با ریزش ۲میلیونی در نهایت به ۵میلیون سهم رسید.
فولاد خراسان هم که در انتظار عبور از افت ۱۰روز متوالی بود، توانست از این برزخ فرار کند و روی مدار صفر متوقف شود. شاید بازار در این اندیشه است که این افزایش قیمت فولاد هنوز آن قدر جذاب نشده که بتواند سهامداران را از صف فروش سهام این شرکتها دور کند. اما شاید اثرپذیرترین گروه از افزایش قیمت نفت شرکتهای فعال در گروه پتروشیمیها بودند؛ صفهای خرید این شرکتها در بازار شاهدی بر مدعا است.
«حکشتی» به خشکی رسید
با وجود همه اتفاقات نه چندان خوشایندی که طی همین یکی دو هفته برای کشتیرانی افتاده از تحریم گرفته تا حمله دزدان دریایی، اما دیروز روز خوبی برای سهامداران سوار بر کشتی بود. جمع شدن صف فروش چندمیلیون سهمی، اولین اتفاق خوبی بود که افزایش قیمت نفت برای ناوگان «حکشتی» به ارمغان آورد.
حال اینکه افزایش قیمت طلای سیاه به جمع شدن صفهای فروش کشتیرانی چگونه ربط پیدا میکند، همان چیزی است که به نام شاخص بالتیک معروف است. این شاخص که معیاری برای کرایه حمل بار به شمار میرود تا حدود زیادی متاثر از قیمت نفت است. طبیعی است که افزایش یا کاهش قیمت هم به طور مستقیم اثرگذاری خود را روی سهام کشتیرانی نشان میدهد.
هنوز «مخابرات» زنده است
درست است که دیروز را باید روز سایه نفت روی بورس تهران بدانیم ولی هنوز نباید مخابرات را فروش کنیم، گرچه دیروز روز مخابرات نبود و سایه سنگین دیگر خبرها وقایع پیرامون این سهم را به حاشیه برد.با همه اینها صف خرید ۲۸میلیون سهمی «اخابر» روی قیمت ۲۱۳۵ریال با عرضه ۲۵میلیون سهم آب شد. اما این پایان ماجرا نبود؛ چراکه بعد از اولین هجوم فروشندگان، باز هم تقاضاهای خرید وارد سامانه شد و تا محدوده ۱۰ تا ۱۲میلیون سهم در راند «اخابر» خرید وارد شد.در نهایت بازار دیروز شاهد معامله بیش از ۵/۹۹میلیون سهام مخابرات بود، این تعداد سهام را با تجربه دو درصد منفی مخابرات ترکیب کنید تا قیمت بسته شدن این سهم در روز گذشته عدد ۲۱۲۲ریال را نشان دهد.
کاهش قیمت نفت هم به طور مستقیم اثرگذاری خود را روی سهام کشتیرانی نشان میدهد.
سهامداران! لطفا مراقب باشید
کافی است مروری ساده روی روندهای بورس داشته باشیم تا به تکراری بودن بسیاری از جریانات درونی این بازار برسیم.
راحتتر بگوییم بازار همواره در حال تکرار خود است. آنجا که خبرخوشی درباره سهمی منتشر میشود، بیدرنگ میتوان شاهد تشکیلهای صفهای خرید بود، در عوض هر جا که آبوهوا هم خوب نباشد، صف فروشندگان طولانیتر میشود.در این که بورس باید ویترین اقتصادی هر کشوری باشد، مشکلی نیست و این امر بالا و پایین شدن قیمت سهام شرکتها در اثر نوسان قیمت کالاهای اثرگذار خود را نشان میدهد، اما باید توجه داشت به همان اندازه که بازار متاثر از اخبار تازه است به همان اندازه نمیتواند تداوم انتشار خبرها را حفظ کند.به عبارت دیگر، چنانچه قیمت نفت در روزهای آینده با کاهش روبهرو میشود، تمام شاخصهایی که امروز مثبت شدن را تجربه کردهاند ممکن است سوی منفی شدن حرکت کنند.
بنابراین بد نیست سهامداران تالار شیشهای به این نکته توجه کنند و با اشراف و تحلیل به وقایع، موجبات ضرر و خسران خود نشوند.
ارسال نظر