روزهای سخت
گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار امروز (شنبه) در شرایطی پا به سومین هفته فعالیت در ماه مبارک رمضان می‌گذارد که شرایط آماری حکایت از رکود سنتی این بازار دارد.

در بازار سهام به‌رغم آنکه شرایط به نحوه مساعدی در مسائل کلان در حال رقم‌خوردن است، اما بازار به‌دلیل برخورد با رکود سنتی ماه رمضان و البته افت بهای جهانی محصولات خام با افت مواجه است، به‌گونه‌ای که در هفته گذشته شاخص مجموعا 14/261واحد افت کرد. امری که با افت 2/18درصدی حجم معاملات نیز همراه شد. بازار سهام به جز مساله ماه مبارک رمضان، در تحولات کلان سیاسی با شرایط پایداری مواجه است.
در این راستا سخنان شیخ عطار قائم مقام وزارت خارجه در مورد طرح تعلیق در برابر تعلیق (تعلیق غنی‌سازی در برابر اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت) نیز مثبت ارزیابی می‌شود. از سویی با پیش افتادن مک‌کین در انتخابات ریاست‌جمهوری و موضع مشخص وی در برابر کشورمان، کارشناسان از سفر دوم مهرماه رییس‌جمهوری به آمریکا به عنوان یک فرصت در آخرین هفته‌های کاری دولت بوش یاد می‌کنند.
با این وجود به نظر نمی‌رسد در‌حال‌حاضر بازار از مسائل سیاسی فاصله گرفته باشد.
در صحنه تحولات اقتصادی بازار سرمایه شاهد افزایش آرام، اما پیوسته در بازار ارز به ویژه دلار است. دلار آمریکا پس از یک دوره بلاتکلیفی و طرح مباحث مربوط به کاهش ارزش دلار، به مرز ده هزار ریال نزدیک می‌شود. از دید کارشناسان این امر هرچند باعث دشواری واردات خواهد شد، اما مزیت فوق‌العاده‌ای برای شرکت‌های دارای صادرات رقم خواهد زد. از سویی با افزایش ارزش دلار، احتمال کاهش کسری بودجه دولت به وجود می‌آید. امری که ارتباط نزدیک با افت بهای جهانی نفت دارد. در تحولات اقتصادی، مساله طرح تحول اقتصادی و شایعات مربوط به افزایش بهای گاز و برق نیز همچنان در صدر موضوعات مورد توجه بازار قرار دارد. حذف یارانه انرژی در هر شرایطی باعث خواهد شد تا فشار نقدینگی شدیدی در موج اول اجرای طرح و در مراحل بعدی دشواری واقعی در فروش شرکت‌ها و بهای تمام شده محصولات رقم بخورد. در تحولات اقتصادی مساله تحریم کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا از اهمیت برخوردار است. تحریم کشتیرانی اگرچه در مرحله کنونی به دلیل عدم وجود ارتباط با بازار آمریکا فاقد اهمیت اقتصادی است، اما در صورت تبعیت اروپا از این تصمیم، بازار با مشکل مواجه خواهد بود.
پدیده تحریم تاکنون در بازار سهام به صورت مستقیم تجربه نشده است و تجربیات گذشته بازار تنها به دشواری گشایش «فاینانس» و واردات ماشین‌آلات محدود می‌شد، اما در‌حال‌حاضر این تجربه مستقیما یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های بورسی را در بر می‌گیرد. امری که لزوم توجه بیشتر کارشناسان بازار به مساله تحریم و تبعات آن را در خود خواهد داشت. از سویی جا دارد مسوولان برای جبران زیان احتمالی سهام‌داران کشتیرانی و شرکت‌های مشابه دیگر اقدام موثری انجام دهند، هرچند که کشتیرانی در‌حال‌حاضر علاوه بر مساله تحریم از افت شدید شاخص بالتیک (BDI) تا سطح 5هزارو 26واحد تاثیر پذیرفته است.
در تحولات اقتصادی سخنان معاون وزیر صنایع در مورد احتمال آزادسازی کامل قیمت سیمان از اهمیت برخوردار است. درحالی که دولت خود را برای کاهش یارانه برق، مازوت و گاز آماده می‌کند، به‌نظر می‌رسد کارخانه‌های سیمانی پس از سال‌ها در معرض آزادسازی کامل قرار دارند. از سویی سخنان پورخلیل دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان در مورد ضرورت آزادسازی صادرات نیز از اهمیت برخوردار است که به نظر می‌رسد مقامات وزارت بازرگانی به‌رغم تعادل حاکم بر بازار سیمان با این مساله تا پایان سال‌جاری موافقت نخواهند کرد.
در تحولات مربوط به بازار جهانی، روند افت بهای فلزات رنگی در‌حال‌حاضر سرعت کمتری را به خود گرفته است، اما متعاقب افزایش ارزش دلار و افت بهای نفت که در برخی از ساعات روزگذشته به کمتر از 100دلار در هر بشکه رسیده، موجب شده است انتظار برای افت بیشتر بهای فلزات مطرح شود.
از سویی با افت بهای نفت، بهای محصولات پتروشیمی نیز تحت فشار قرار می‌گیرد، اما سنگین‌ترین افت در‌حال‌حاضر مربوط به فولاد است جایی که بهای بیلت در بازار شرق آسیا به ۶۳۰دلار و بهای مدیترانه به ۶۶۰دلار در هر تن رسیده است، امری که برای بازار فولاد کشور نیز تاثیرات جدی را به همراه دارد. عمده‌ترین تولیدکننده فولاد بورس یعنی فولاد مبارکه در‌حال‌حاضر با توقف نماد مواجه است. در همین شرایط خبرها حکایت از احتمال عدم واگذاری ۶درصد سهام مبارکه در قالب جوایز صادراتی دارد.
اعلام واگذاری این سهام در قالب جوایز صادراتی که تا 145میلیون سهم اجرا شده است به افت حدود 50درصدی این نماد منجر شده است.
در بازار چه خبر بود؟
در بازار چهارشنبه معامله‌گران شاهد تداوم افت بازار بودند، هرچند که برخی نمادها متعاقب افت‌های اخیر، چرخش معاملات را تجربه کرد. در‌حال‌حاضر افت قیمت برخی از نمادها فرصت چرخش معاملات را فراهم آورده است که در این نمادها معامله‌گران در انتظار شرایط مناسب قیمتی هستند. در بازار چهارشنبه نماد مخابرات در شرایطی همچنان با صف خرید بالای 90میلیون سهم به مرز روانی 2هزار ریالی نزدیک شد که این نماد خبرهای جدیدی را شاهد است.
سخنان داود زارعیان مدیرکل روابط عمومی مخابرات در مورد احتمال حذف یارانه پرداختی شرکت در بخش واگذاری امتیاز و بهای مکالمات تلفن ثابت و همچنین تعیین تعرفه خدمات GPRS به میزان
هرکیلو بایت 8/14ریال و MMS (پیام‌های تصویری) به میزان هر پیام یک‌هزار ریال، از اهمیت برخوردار است. آخرین آمار منتشره در نوزدهم مردادماه در مورد فعالیت مخابرات ایران همچنین حکایت از رسیدن شمار تلفن‌های ثابت به 2/24میلیون خط (با واگذاری 299هزار خط از ابتدای امسال) و شمار تلفن‌های همراه به 7/27میلیون خط (با واگذاری 23/3میلیون سهم در سال‌جاری) دارد. ضریب نفوذ تلفن ثابت در‌حال‌حاضر 66/33درصد و تلفن همراه 1/38درصد است که براساس برنامه‌ها قرار است در سال‌جاری به 50درصد در هر دو بخش برسد. این امر البته در بخش تلفن ثابت جاری که در سال‌جاری تاکنون 18/1میلیون فیش به فروش رسیده است را دشوار می‌کند.در کنار نماد مخابرات در گروه شرکت‌های سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن با صف خرید در شرایطی مواجه شد که سخنان مدیرعامل این شرکت مبنی بر واگذاری شرکت‌های تابعه از اهمیت برخوردار است. به نظر می‌رسد در حالی که برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری بانک‌ها در انتظار واگذاری یکباره هستند، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن درصدد واگذاری تک‌تک شرکت‌های تابعه است که در این مسیر پس از واگذاری کنتورسازی، شرکت‌های سیمانی نیز واگذار می‌شوند.در این میان و در شرایطی که فشار بانک مرکزی موجب خروج تدریجی بانک‌ها از بازار سرمایه شده است، مدیرعامل بانک سپه در نامه‌ای به دکتر مظاهری خواستار واگذاری سهام شرکت‌های تابعه بانک‌ها به بانک مرکزی در مقابل مطالبات این بانک شده است.
در این نامه بانک سپه واگذاری امید را به بانک مرکزی پیشنهاد کرده است.
در گروه تصفیه نفت قیمت‌گذاری بلوک 25درصدی پالایشگاه اصفهان در نرخ 8هزارو 70ریال و اعلام 5درصد واگذاری خرد سهام شرکت، انتظار برای بازگشایی این نماد را افزایش داده است.
در گروه حمل‌ونقل رقابت بر سر بلوک ۲۵/۴۲درصدی تایدواتر در شرایطی روز چهارشنبه تا رقم ۱۵هزارو ۴۴۰ریال ادامه یافت که براساس آمار میزان تخلیه و بارگیری کانتینر در بنادر کشور تا پایان مردادماه با ۷/۱۸درصد افزایش به رقم ۹۱۷هزارو ۹۵۹ TEU (واحد شمارش کانتینر) رسیده است.
در گروه شیمیایی سرمایه‌گذاری البرز مجوز افزایش صد درصدی سرمایه را دریافت کرده است.
متعاقب صدور مجوز افزایش سرمایه برای داروسازی سبحان، انتظار افزایش سرمایه البرز نیز پدید آمده بود.در گروه پتروشیمی نماد پتروشیمی فن‌آوران روز چهارشنبه شاهد واگذاری نزدیک به نیم درصد سهام شرکت بود. در مجموع بازار چهارشنبه بازاری منفی و رو به کاهش و البته با رگه‌‌هایی از بهبود بود که در آن شاخص ۶/۲۴واحد افت کرد. ارزش کل معاملات نیز ۴/۲۳میلیارد تومان بود. از ۱۴۸نماد مورد معامله نیز ۴۵نماد با رشد قیمت و ۷۰نماد با افت ارزش دادوستد شدند.