بازار و تجهیز نقدینگی

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته تحت تاثیر نیاز معامله‌گران برای تجهیز نقدینگی با افزایش عرضه‌ها و افت قیمت همراه شد. معامله‌گران با توجه به در پیش بودن ۴عرضه اولیه در هفته جاری به تجهیز نقدینگی پرداختند. براساس اعلام اولیه، سهام ۴ شرکت نفت و گاز پارسیان، ذوب‌آهن اصفهان، صنعتی مینو و قند شیروان بجنورد در هفته جاری به روی تابلوهای مختلف بورس و فرابورس خواهند رفت که در این میان عرضه سهام نفت و گاز پارسیان فشار قابل ملاحظه‌ای بر نقدینگی بازار وارد خواهد کرد.

براساس اعلام اولیه، ۱۵درصد سهام نفت و گاز پارسیان که روز شنبه جلسه معارفه آن برگزار شد فردا به روی تابلو خواهد رفت. در همین حال ۵درصد سهام این شرکت نیز براساس توافق‌های اولیه به گروه بهمن منتقل خواهد شد. انتظار می‌رود با توجه به ارزش خالص دارایی‌های هر سهم این شرکت و همچنین سود پیش‌بینی شده برای این شرکت، قیمت‌گذاری در حدود ۶هزار ریال برای هر سهم پارسیان صورت گیرد که این امر نقدینگی نزدیک به ۵۰۰میلیارد تومان را می‌طلبد که در بازار ضعیف کنونی، رقم قابل ملاحظه‌ای است. در این میان، نقدینگی بازار به دلیل توقف اوراق مشارکت بورسی و همچنین فروش چشمگیر اوراق مشارکت طرح‌های نفتی با نرخ ۲۰درصد نیز با ضعف مضاعفی مواجه است.

از سوی دیگر، روز گذشته بازارهای موازی فعالیت قابل ملاحظه‌ای را به نمایش گذاشتند تا جایی که در بازار ارز و سکه افزایش دوباره قیمت‌ها بر جو کلی بازار حاکم بود. در همین حال رشد بهای مواد غذایی از جمله شکر و روغن گمانه‌زنی‌هایی را برای دخالت دولت در بازار تقویت کرده است. در بازار دیروز در گروه تجهیزات، همچنان معامله‌گران شاهد تشکیل صف خرید برای نمادهای پیشرو این گروه نظیر آذرآب بودند.

در گروه معدنی، آمار ماه گذشته بازار سنگ‌آهن نشان از افت قیمت‌ها این بازار داشت. براساس آمار ماه ژانویه بازار سنگ‌آهن بدترین عملکرد را از اکتبر سال قبل تاکنون داشت چرا‌که نگرانی‌ها نسبت به رشد اقتصادی چین و بحران بدهی اروپا تقاضای این ماده اولیه را کاهش داد. آمار استیل ایندکس حاکی از آن است که شاخص قیمت سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد تحویل بنادر چین ۳۰ ژانویه ۱۳۹ دلار و ۹۰ سنت هر تن خشک بود که تنها یک درصد در خلال نخستین ماه سال ۲۰۱۲ رشد داشت. این شاخص پس از افت ۳۱ درصدی اکتبر در سال ۲۰۱۱، در ماه نوامبر ۱۱ درصد و دسامبر ۸/۵ درصد بالا رفت. از آنجایی که وضعیت اقتصادی جهان همچنان نگران‌کننده است نباید انتظار رشد چشمگیر بازار سنگ‌آهن را داشت. اخیرا صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان را از ۴ درصد سپتامبر به ۳/۳ درصد کاهش داد و برای سال آینده رشد ۹/۳ درصدی را برآورد کرد. صندوق بین‌المللی پول اظهار داشت که حوزه یورو شاید ۵/۰ درصد افت در رشد اقتصادی داشته باشد و آمریکا ۸/۱ درصد رشد را تجربه نماید.

در گروه معدنی، اقدام روز شنبه بانک پاسارگاد در تملک ۵درصد سهام سرمایه‌گذاری معادن و فلزات تاثیر مهمی بر آینده این شرکت خواهد داشت. این بلوک متعلق به صندوق بازنشستگی فولاد بود که توسط بانک پاسارگاد تملک شده است؛ با تملک این بلوک، مالکیت صندوق فولاد در این شرکت به کمتر از ۵۰درصد رسیده است که احتمالا رقابت میان سهامداران «ومعادن» برای کسب مدیریت را افزایش می‌دهد.

در گروه فلزی، روز چهارشنبه ذوب‌آهن اصفهان با کاهش میزان سهام قابل عرضه در بازار شاهد گشایش نماد خواهد بود.

پس از ابطال اولین عرضه ذوب‌آهن در روز چهارشنبه هفته گذشته قرار است ۱۷/۳ درصد از سهام این شرکت اصل چهل‌و‌چهاری در روز چهارشنبه این هفته در بازار دوم فرابورس عرضه شود. در گروه‌ شرکت‌های چندرشته‌ای، شنیده‌ها از اعلام سود ۱۰۴۱ ریالی به ازای هر سهم «وغدیر» برای سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۹۱ حکایت دارد. در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن شاخص با ۴/۱۸۹ واحد افت به رقم ۲۵هزار و ۷۱۷ واحد رسید. ارزش معاملات نیز به ۶۰میلیارد تومان رسید که ۳/۱۵ درصد آن را معامله بلوکی بیمه پارسیان تشکیل داد. از ۲۳۲نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۶۵نماد با کاهش قیمت و ۶۱نماد با رشد ارزش همراه شدند.