حسام حسینی- پیمان ارمغان

بانک ملت به لحاظ مانده سپرده‌ها و تسهیلات اعطایی به عنوان دومین بانک بزرگ ایرانی و نخستین بانک خصوصی مطرح است، اگرچه این بانک در بدو ورود به بورس عرضه چندان موفقی نداشت و روزهای نخست بورسی شدن خود را چندان خوب سپری نکرد اما با گذشت زمان و اعتماد بازار و ارائه گزارش‌های مناسب در طول 2 سال و نیم گذشته با اقبال و رشد مناسب سهام خود روبه‌رو بوده است. سود خالص بانک ملت در سال 88 نسبت به 87 حدود 37درصد رشد و سود خالص سال 89 نسبت به 88 حدود 77درصد رشد را نشان می‌دهد که نشان از رشد شتابان سودآوری در سال‌های اخیر است. سود خالص امسال نیز در بودجه‌ای محتاطانه 560 میلیارد تومان (به ازای هر سهم 350 ریال و سود واقعی سال گذشته به ازای هر سهم 412 ریال) پیش‌بینی شده که در ادامه بررسی وضعیت بانک و تحلیل سود 90 انجام شده است.در بخش مانده سپرده‌ها و تسهیلات اعطایی تا پایان خرداد ماه سال جاری بانک ملت در مقایسه با رقبای خود(منظور دو بانک تجارت و صادرات است) به‌رغم تعداد شعب کمتر ( حدود 100 شعبه کمتر از بانک تجارت و 1200 شعبه کمتر از بانک صادرات) در جایگاه بالاتری است که نشان از بهره وری و سرانه بالای شعب در جذب منابع، نسبت به سایر رقبا است.

از طرفی همراه با رشد نقدینگی در کشور شاهد افزایش مناسب سپرده‌های بانک ملت هستیم. سپرده‌‌های بانک ملت در سال 89 رشد 27درصد و در سال 88 رشد 37درصد نسبت به سال قبل خود نشان می‌دهد، برای امسال نیز رشد 31درصد به نسبت سال قبل دیده شده که با توجه به رشد نقدینگی در کشور و همچنین جذب سپرده مناسب در 3 ماهه نخست امسال و رشد بیشتر آن در نیمه دوم سال انتظار می‌رود پیش‌بینی مانده سپرده‌های 640 هزار میلیاردی شرکت محقق شود. از سوی دیگر، سال گذشته به میزان 75درصد و 3 ماهه امسال به میزان 76درصد از مانده سپرده‌ها، تسهیلات اعطا شده است، بنابراین پیش‌بینی می‌شود با توجه به افزایش سرمایه در پیش رو و بهبود کفایت سرمایه، حداقل 75درصد مانده سپرده‌های پیش‌بینی شده یعنی 480 تریلیون ریال تسهیلات اعطا شود، در حالی که در بودجه شرکت میزان تسهیلات 427 تریلیون ریال پیش‌بینی شده است.(موید این مطلب مانده تسهیلات اعطایی در سه ماه اول سال می‌باشد که به رقم 419 تریلیون ریال بالغ گشته است)

در تحلیل سود 90 بانک ملت مهم‌ترین تغییری که به نسبت بودجه شرکت پیش‌بینی می‌شود افزایش مانده تسهیلات پیش‌بینی شده تا رقم 480 تریلیون ریال است. در صورتی که این تفاوت به صورت موزون طی سال محقق شود و در قالب عقود مشارکتی با نرخ 17درصد اعطا شود افزایش 4500 میلیارد ریالی درآمدهای مشاع محتمل خواهد بود. بنابراین انتظار می‌رود درآمدهای مشاع تا پایان سال به حدود 19500 میلیارد ریال برسد که با توجه به رشد 85درصد درآمدهای مشاع در 3 ماهه نخست به نسبت سال گذشته برآوردی محتاطانه محسوب می‌شود.درآمدهای غیر مشاع نیز برابر با بودجه شرکت پیش‌بینی می‌شود که البته با اندکی افزایش در درآمد مبادلات ارزی و درآمد کارمزد 18500 میلیاردریال پیش‌بینی می‌گردد.همچنین در بخش هزینه‌ها، هزینه‌های پرسنلی، اداری و عمومی 18000 میلیارد ریال، هزینه مطالبات مشکوک‌الوصول با توجه به افزایش پیش‌بینی تسهیلات و افزایش ذخایر عمومی و اختصاصی 6000 میلیارد ریال، هزینه‌های مالی 3000 میلیارد ریال و هزینه‌های کارمزد و سایر هزینه‌ها 2000 میلیارد ریال پیش‌بینی می‌شود که بر این اساس مجموع هزینه‌ها به 29 هزار میلیارد ریال خواهد رسید و در نهایت مالیات 5/22درصد محاسبه می‌شود.براساس مفروضات بالا سود خالص بانک ملت برای امسال 6975 میلیارد ریال و به ازای هر سهم 436 ریال محاسبه می‌شود که 25درصد بیشتر از پیش‌بینی 350 ریالی فعلی است. انتظار می‌رود این تعدیل به مرور طی سال و به خصوص همچون سال‌های گذشته در صورت‌های مالی 12 ماهه حسابرسی نمایان شود.