اتحادیه اروپا خواستار انتقال مالکیت معنوی از شرکتهای چینی است
اروپا؛ همبازی جدید ترامپ مقابل چین
به گفته دو مقام ارشد اتحادیه اروپا، معیارهای جدیدی که کسب و کارهای چینی را ملزم به داشتن کارخانههایی در اروپا و به اشتراک گذاشتن دانش فنی میکند، ابتدا در مناقصهای به ارزش ۱ میلیارد یورو برای توسعه باتریها در دسامبر معرفی میشوند. آنها گفتند که این طرح آزمایشی میتواند در سایر طرحهای یارانه اتحادیه اروپا نیز اجرا شود. این الزامات، در حالی که به ادعای اتحادیه اروپا در مقیاس، بسیار کوچکتر است، بازتاب عملکرد چین است که شرکتهای خارجی را تحت فشار قرار میدهد تا در ازای دسترسی به بازار چین، مالکیت معنوی خود را به اشتراک بگذارند. مقامات گفتند که معیارها ممکن است قبل از مناقصه تغییر کند. این طرحها بخشی از موضع سختگیرانه اروپا در قبال چین را تشکیل میدهند، زیرا به دنبال محافظت از شرکتهای این بلوک - مشروط به قوانین سختگیرانه زیستمحیطی - در برابر واردات ارزانتر و آلودهکنندهتر است.
ماه گذشته کمیسیون اروپا تعرفههای ۳۵ درصدی بر خودروهای برقی چینی را به اضافه مالیات ۱۰ درصدی موجود تایید کرد. همچنین الزامات سختگیرانهتری را برای شرکتهای متقاضی یارانه هیدروژن در نظر گرفته و مقرر کرده است که تنها ۲۵درصد از قطعات الکترولیزهای مورد استفاده برای تولید هیدروژن را میتوان از چین تهیه کرد. افراد نزدیک به ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا گفتهاند که او اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار خواهد داد تا از او پیروی کند و موانع بیشتری برای کالاها و سرمایهگذاریهای چینی ایجاد کند. اگر او به تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفههای ۶۰ درصدی بر صادرات چین ادامه دهد، پکن احتمالا به دنبال منحرف کردن آنها به مناطق دیگر مانند اتحادیه اروپا خواهد بود - که به نوبه خود به دنبال اقداماتی برای مهار این جریان است.
یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت: «اگر میخواهیم در برخی از برنامههای ترامپ با ترامپ همبازی شویم، باید تصمیم بگیریم در مورد چین چه کنیم.» اما این اقدام در بحبوحه نگرانی عمیق در مورد ضعف اقتصاد اتحادیه اروپا و توانایی شرکتها برای دستیابی به اهداف بلندپروازانه آب و هوایی بدون اتکا به واردات ارزان صورت میگیرد. به علاوه بروکسل اهداف تولید داخلی را در قوانینی با هدف تقویت فناوریهای پاک که در ماه مه تصویب شد، معرفی کرده است. الیزابتا کورناگو، محقق ارشد در اندیشکده مرکز اصلاحات اروپایی، گفت که کمیسیون در تلاش برای یافتن ایدههای زیادی برای تقویت دفاع تجاری خود در برابر جریان احتمالی یا تغییر جهت جریانهای تجاری چین به سمت اروپاست.
افزایش نظارت بر واردات فناوری چین، شرکتهایی مانند CATL چین، بزرگترین تولیدکننده جهان، را تشویق کرده است تا به اصطلاح کارخانههای گیگ را در اروپا راهاندازی کنند. میلیاردها یورو در کارخانههای مجارستان و آلمان سرمایهگذاری کرده است. شرکت Envision Energy مستقر در شانگهای نیز صدها میلیون یورو در تاسیسات در اسپانیا و فرانسه سرمایهگذاری میکند. در همین حال، قویترین تولیدکننده باتری خود اتحادیه اروپا، Northvolt، مستقر در سوئد، در حال ورشکستگی است زیرا تلاش میکند به اهداف تولید دست یابد.
باتریها بخش قابلتوجهی از وسایل نقلیه الکتریکی را تشکیل میدهند که بیش از یکسوم هزینه را به خود اختصاص میدهند و زنجیره تامین باتری را برای خودروسازی اروپا حیاتی میکند زیرا تلاش میکند به مدلهایی با آلایندگی کمتر تبدیل شود. اما کورناگو هشدار داد که موضع سختتر علیه اجزای چینی میتواند به تلاشهای اتحادیه اروپا برای کربنزدایی نتیجه معکوس بدهد. او گفت: «شما به طور موقت یک روند حمایتی تجاری را به شکل حمایت از نوآوری برای صنعت خود اعمال میکنید، اما این قیمتها را برای مصرفکنندگان پایین نمیآورد.» وی افزود: «این اقدام میتواند میزان سردرگمی را افزایش دهد بهویژه در مورد آنچه که بخش خودروسازی اتحادیه اروپا باید برای رشد و رقابت با چین انجام دهد.»