انجمن ابزارآلات تشکیل می‌شود؟

وی با قدردانی از اتحادیه ابزار‌فروشان تهران به ویژه مهدی باقرپور رئیس اتحادیه ابزار‌فروشان تهران که به گفته او طی این دو ماه اخیر به صورت شبانه‌روزی برای برگزاری این نمایشگاه تلاش کردند، گفت: این نمایشگاه به‌رغم میل باطنی خیلی از دوستان در بخش‌‌‌های مختلف که به آن اشاره نمی‌‌‌کنم، به این شکل برگزار شد و به سرانجام رسید. حلاجیان در ادامه با توضیح اینکه از ۱۰سال پیش قرار بوده این نمایشگاه برگزار شود ولی امکان آن فراهم نمی‌شد،گفت:  خداوند منان کمک کرد که این نمایشگاه امسال برگزار شود و بسیار باعث افتخار ماست در اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی ابزار  در دو سالن ۸ و ۹ و ۲۷ و  در فضایی به مساحت ۱۰ هزار متر مربع برگزار شود. وی گفت: حدود ۹۰ شرکت داخلی و خارجی حضور داشتند و میزبان همکارانی از  کشور چین، ترکیه و هند بودیم و نمایندگی کشورهای آلمان، هلند و چکسلواکی را داشتیم.  در اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی حدود هزار متر فضای ارزی در این نمایشگاه ارائه شد.

مجری این نمایشگاه در ادامه گفت:  اطلاع‌رسانی خوبی از طریق رسانه‌ها به ویژه دنیای اقتصاد صورت گرفت و شاهد حضور بازدیدکنندگان از اقصی نقاط کشور بودیم. وی همچنین بیان کرد:  امیدواریم که طی سال‌‌‌های آینده  هم بتوانیم این نمایشگاه را که کشورهای صنعتی دنیا به عنوان یک نمایشگاه پایه و زیرساختی و با همین عنوان برگزار می‌کنند، برگزار کنیم.  حلاجیان  ابراز امیدواری کرد که ایران هم بتواند نمایشگاه ابزارآلات را با همین عنوان ویژه  در سال‌‌‌های آینده با قدرت بیشتری برگزار کند.  وی در ادامه گفت: کمیسیون آموزش اتحادیه ابزارفروشان کارهای خوبی در حوزه آموزش  انجام داد و ما ۱۰ دوره آموزشی برگزار کردیم. همچنین نشست‌های تخصصی بسیار ارزشمندی با دوستان سازمان توسعه و تجارت  در جهت رفع و احصای مشکلات برگزار کردیم. همین‌طور  نشست‌های تخصصی با اتحادیه‌های مختلف داشتیم؛ چراکه هدف و نیت ما این بود که این نمایشگاه بازدید‌کننده تخصصی خود را داشته باشد و اینکه اعلام کردیم این نمایشگاه  صنعت ابزار به معنای آنچه که در دیدگاه عام وجود دارد، نیست، بلکه  یک صنعت زیر پایه زیرساختی و پایه‌ای  برای صنایع مختلف است. بر همین اساس  با اتحادیه فلز و تراش، اتحادیه صنایع خودرویی و تعمیرکاران خودرو و برخی دیگر  تفاهم‌نامه‌‌‌هایی امضا کردیم.

مجری برگزاری اولین نمایشگاه ابزار در ادامه گفت:  ما همچنین توانستیم در بخش فرهنگ‌سازی  ۳۸ دبیرستان و هنرستان و‌‌‌۸ دانشگاه را از تهران دعوت کنیم. در نهایت این دعوت‌ها به حضور انجمن علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده‌های فنی مهندسی، صنایع مکانیک و برق منجر شد. حلاجیان با بیان اینکه  ما به دنبال بومی‌سازی هستیم، گفت:  با این نیت و این هدف، اتحادیه پر انرژی و با انگیزه  کار را جلو برد. بحث تدوین سند چشم‌انداز صنعت ابزار ایران از کارهای بزرگ و ایده‌های خاص آقای باقرپور بود که رونمایی شد. مهدی باقر‌پور،  رئیس اتحادیه فروشندگان ابزار تهران نیز در این مراسم گفت: خوشبختانه اولین دوره نمایشگاه ابزار با همکاری اعضای هیات‌مدیره اتحادیه، «شرکت فرجاد» و مجموعه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد» با کیفیتی که انتظار داشتیم، برگزار شد که امیدواریم منجر به توسعه صنعت ابزار شود.

وی افزود: در گذشته معرفی توانمندی‌های ابزار با برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه صنعت انجام ‌شد اما ما تاکید کردیم ابزار در امتداد تولید و صنعت است اما گوش شنوایی برای صحبت‌های ما نبود. باقری ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ توانستیم غرفه کوچکی در نمایشگاه صنعت داشته باشیم؛ سال ۱۴۰۲ توانستیم سالن ابزار را در نمایشگاه صنعت برپا کنیم و امسال برای اولین بار همزمان با نمایشگاه صنعت، نمایشگاه ابزار را برگزار کردیم؛ البته توقع ما این بود همان‌طور که ابزارفروشان حامی صنعت و تولید بوده‌اند، صنعت هم ما را در برگزاری نمایشگاه همراهی کند که محقق نشد و امیدواریم در سال های آینده این مهم اتفاق بیفتد.

باقری خاطر‌نشان کرد: امسال در راستای مسوولیت اجتماعی توانستیم با همکاری «موسسه کودکان توان‌یاب نشاط» که از کودکان اوتیسم محافظت می‌کنند، مراسمی برگزار کنیم که روز بیستم ماه جاری نیز مراسم دیگری در این خصوص برگزار می‌کنیم. وی در مورد دستاوردهای برگزاری این نمایشگاه گفت: تهیه سند چشم‌انداز، حضور و آشنایی مسوولان با صنعت ابزار، حمایت از تولید‌کنندگان داخلی و اصناف خرد، برگزاری مراسم‌هایی همچون امضای تفاهم‌نامه و همچنین حضور دانشگاه‌ها از مهم‌ترین دستاوردهای نخستین نمایشگاه ابزارآلات صنعتی بود که امیدواریم در دوره‌های آتی این نمایشگاه در مساحتی به مراتب بزرگ‌تر برگزار شود.

تولید تخصصی ابزار‌آلات صنعتی

ابزارآلات صنعتی نقش اساسی و حیاتی در فرآیند تولید و بهره‌وری صنایع ایفا می‌کنند؛ این ابزارها، از دستگاه‌های پیچیده و خودکار گرفته تا تجهیزات ساده دستی، به گونه‌ای طراحی شده‌اند تا علاوه بر تسریع فرآیندهای صنعتی، دقت و کیفیت عملیات را بهبود دهند و افزایش بهره‌وری و همچنین کاهش خطای انسانی را برای صنایع رقم بزنند اما تولید‌کنندگان این ابزارها عمدتا در سایه صنایع بزرگ‌تر قرار گرفته‌اند و کمتر مشکلات و چالش‌های آنها از طرف مسوولان پیگیری شده است.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد» در روز دوم نمایشگاه ابزارآلات صنعتی نیز، پنلی تخصصی با حضور محمد‌رضا دادرس، مدیر عامل شرکت «فولاد ابزار دادرس»،  محمد‌رضا حسنی، مدیر عامل شرکت «کنزاکس» و محمد مراغه‌زاد، رئیس اتحادیه ابزار‌فروشان کرمان برگزار شد و چالش‌هایی همچون مشکلات تامین و توزیع، فرهنگ‌سازی استفاده از ابزار، برندهای غیر‌معتبر، تاثیرات فضای مجازی بر فروشگاه‌های ابزار، تخصصی شدن ساخت ابزار، راه‌اندازی انجمن ابزار‌آلات صنعتی و ... مورد بحث و بررسی قرار گرفت. محمد‌رضا دادرس، مدیر عامل شرکت بازرگانی فولاد ابزار دادرس با اشاره به اینکه کشور ما در زمینه ساخت ابزار سابقه‌ای طولانی دارد اما اهمیت این موضوع مغفول مانده است، گفت: معتقدم برای فرهنگ‌سازی و توسعه کیفی و استفاده صحیح ابزار، می‌توان حتی از مدرسه دانش‌آموزان را با ابزارهای مختلف آشنا کرد.

وی با اشاره به اینکه امیدوارم چالش تخصیص ارز برای صنعت ابزار تسهیل شود، افزود: انتظار ما از مسوولان این است که با توجه به سوابق بازرگانان، در زمینه تخصیص ارز همکاری کنند. وی ادامه داد: یکی از عمده‌ترین مشکلات صنف ابزار متناسب نبودن واردات با میزان تقاضا در کشور است؛ مساله مهم دیگر اینکه بسیاری از برندها صرفا توسط یک کارخانه تولید می‌شوند و در عین حال که از نظر کیفی تفاوت چندانی ندارند، باعث سردرگمی مردم می‌شوند. وی با بیان اینکه فعالان صنعت ابزار باید به سمت تولید تخصصی اقلام خاص بروند تا شاهد ارتقای کیفیت باشیم، اظهار کرد: خواسته ما این است که در صنعت ابزار، جوازهای تولید را صرفا برای فعالیت‌های تخصصی صادر کنند. دادرس با اشاره به اینکه هم فروشنده و هم خریدار باید از دانش لازم در حوزه ابزار برخوردار باشند، گفت: ابزار واسطه تولید است و چنانچه از کیفیت لازم برخوردار نباشد، نه‌تنها هزینه‌ها فاقد خروجی لازم است بلکه قطعا مواد اولیه را هم از بین می‌برد؛ بنابراین باید نظارت مطلوبی بر صنعت ابزار اعمال شود.

untitled
(از راست به چپ)محمد مراغه‌زاده،محمد جنیدی، محمدرضا حسنی و محمدرضا دادرس

واردات غیر‌قانونی برخی ابزار‌آلات

محمد‌رضا حسنی، مدیرعامل شرکت کنزاکس نیز با بیان اینکه در زمینه تخصیص ارز برای واردات با مشکلات بسیاری مواجهیم، گفت: صنعت ابزار به عنوان صنعتی که با واردات ارتباط تنگاتنگی دارد و از طرفی اشتغال بالایی ایجاد می‌کند، لازم است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. وی افزود: هم‌اکنون برخی برندها به نحو قانونی وارد نمی‌شوند یا فعالیت برخی تحت عنوان شرکت نیازمند راستی‌آزمایی است؛ بر این اساس یکی از اقدامات مهم از سوی نهادهای مسوول بررسی ثبت نشان قانونی بودن این برندها در کشور است. حسنی با بیان اینکه تسریع در ثبت‌سفارش و تخصیص ارز یکی از مهم‌ترین راه‌های ارتقای کیفیت در کشور است، عنوان کرد: با توجه به موضوع سفارش‌گذاری و شخصی‌سازی ابزار‌آلات، قطعا رفع تعهد ارزی زمان‌بر است و خوشبختانه مقرر شده در این خصوص زمان بیشتری به ما اختصاص دهند.

وی با بیان اینکه در زمینه واردات هم نیازمند حمایت هستیم، تصریح کرد: از یک سو با طولانی شدن فرآیند ترخیص کالاها از گمرک باید هزینه دموراژ بالایی پرداخت کنیم و از سوی دیگر استفاده از کارت‌های بازرگانی برای واردات مشمول محدودیت شده و امیدواریم برای حل این مشکلات تدابیر لازم اتخاذ شود. مدیر عامل شرکت کنزاکس اظهار کرد: اگر فرآیند تولید ابزار از مقاطع تحصیلی پایین‌تر به جامعه ارائه شود، افراد می‌توانند برای خودشان از این مسیر درآمد‌زایی کنند. حسنی همچنین به ضرورت راه‌اندازی انجمن ابزارآلات صنعتی در کنار اتحادیه ابزار‌فروشان اشاره کرد و گفت: بیان برخی از چالش‌های تولید، واردات و صادرات صرفا توسط اتحادیه امکان‌پذیر نیست و باید با همکاری فعالان این عرصه هر‌چه سریع‌تر انجمنی برای بیان و پیگیری مشکلات راه‌اندازی کنیم.

مشکلات فضای مجازی برای فروشندگان ابزار

همچنین محمد مراغه‌زاد، رئیس اتحادیه ابزارفروشان کرمان نیز با اشاره به مشکلات فروش ابزار با وجود فضای مجازی گفت: برخی که فاقد فروشگاه هستند و هزینه‌های جانبی نمی‌پردازند، از طریق فضای مجازی محصولاتشان را تبلیغ می‌کنند و از آنجا که خرید از این طریق بسیار فراگیر شده، بخش بزرگی از بازار را با قیمت پایین‌تر در اختیار می‌گیرند و بازار واقعی را دچار آشفتگی می‌کنند. وی ادامه داد: مساله مهم اینکه ماموران تعزیرات قیمت ابزار‌آلات همین سایت‌ها را که هیچ‌گونه هزینه‌ای نمی‌پردازند و فاقد فروشگاه هستند ملاک قرار می‌دهند و فروشنده‌ها را جریمه می‌کنند. مراغه‌زاد خاطر‌نشان کرد: در حوزه توزیع بسیاری از ابزارها وارداتی هستند که عمدتا از تهران به شهرهای دیگر ارسال می‌شوند اما در مسیر بازرسی با پیش‌فرض قاچاق بودن کامیون‌ها را متوقف می‌کنند و تا روشن شدن حقیقت که گاهی یک ماه طول می‌کشد، این ابزارها در انبار نگهداری می‌شوند؛ بنابراین خریدار و فروشنده دچار مشکلات می‌شوند.

اختتامیه ابزارآلات 2 copy