بر اساس قراردادی بین ایمیدرو و شرکت پالایش و پخش صورت گرفت
تامین اراضی پتروپالایش شهید سلیمانی
در این برنامه محمدرضا موثقینیا، معاون وزیر صمت و مدیرعامل ایمیدرو، فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش سخنرانی کردند.
در ابتدای این برنامه محمدرضا موثقینیا، معاون وزیر صمت و میرعامل ایمیدرو گفت: امیدواریم طرح ملی شهید سلیمانی توان اقتصادی کشور را در شرایط تحریم افزایش دهد به شکلی که بتوانیم با گامی به سمت آینده، خامفروشی را کاهش دهیم و ارزش افزوده بیشتری را در صنایع نفت داشته باشیم.
وی با ابراز امیدواری از بهرهبرداری این پروژه در زمان مقرر گفت: با توجه به تجارب صنعت نفت امیدواریم این پروژه در وزارت نفت نیز به خوبی پیش برود و خودکفایی و وابستگی کمتر صنعت نفت را بهدنبال داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ایمیدرو همچنین بیان کرد: در ایمیدرو سعی خواهیم کرد از سوی منطقه ویژه اقتصادی از این پروژه حمایت کنیم و خدمات را ارائه خواهیم کرد تا پروژه در زمان مقرر به بهرهبرداری برسد.
اجرای ۱۵ واحد لایسنسدار
فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیز بیان کرد: پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی بالغ بر ۲۲ واحد فرآیندی خواهد داشت و در سه فاز اجرایی میشود که زمان اجرای آن ۵ ساله خواهد بود.
وی با اشاره به اجرای ۱۵ واحد لایسنسدار در این پروژه، از تجمیع اخذ لیسانسها و صدور لیسانسهای پالایشگاهی و پتروپالایشی کشور در این پتروپالایشگاه خبر داد و گفت: امیدواریم با بهرهبرداری از پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، این رسالت بزرگ را به سرانجام برسانیم.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تاکید کرد: توان، تجربه و دانش فنی احداث واحدهای لایسنسدار به لطف خدا در کشور وجود دارد و نمونه آن نیز قبلا در کشور اجرا شده است.
احمدی با بیان اینکه امیدواریم این وظیفه بهدست متخصصان جوان کشور به سرانجام برسد، تصریح کرد: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران رسالت طراحی بنیادی و پایش این طرح را برعهده گرفته است و از یک ماه پیش آغاز به کار کردیم و امیدواریم تا یکی دو هفته آینده جانمایی اولیه واحدها به شرکت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی تحویل شود.
وی تاکید کرد: امیدواریم سهامداران حمایت مالی را انجام دهند و ما بتوانیم بهسرعت تسطیح زمین را آغاز کنیم. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اظهار کرد: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران همچنین این ظرفیت را دارد که در صورت نیاز در زمینه جذب فاینانس این پروژه فعالیت کند و اقدامهای لازم را انجام دهد.
شروع عملیات اجرایی در چند ماه آینده
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نیز در این مراسم عنوان کرد: پیشنهاد ساخت این پتروپالایشگاه در سال ۱۴۰۱ ارائه و پس از آن در قانون بودجه تکلیف ایجاد شد و مطالعات امکانسنجی آن انجام شد. هدف از این پروژه استفاده از ظرفیتهای بخشخصوصی بود؛ تفاهمنامه آن مرداد امسال بین سهامداران در حضور رئیسجمهوری انجام و پس از آن مجوز شورای اقتصاد در آبان اخذ شد.
وی افزود: همچنین ضرورت داشت مجوزهای پدافند غیرعامل و آمایش سرزمینی و محیطزیستی نیز دریافت شود که همه اینها زمانبر بود. این پروژه یک پتروپالایشگاه است که با توجه به حجم سرمایهگذاری، به سه فاز تقسیم شده و باید بر اساس آن، جانمایی واحدها و طراحی بنیادی انجام شود تا بتوانیم چینش واحدها را انجام دهیم. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش تاکید کرد: ۴۵۰ هکتار از منطقه ویژه اقتصادی برای جانمایی واحدهای فرآیندی اختصاص داده شده و ۴۵۰ هکتار دیگر در جوار همین مجموعه اختصاص خواهد یافت. کمپ کارگری و تجهیز کارگاه طرح نیز انجام شده است تا در صورت آغاز عملیات اجرایی، کمبودی به لحاظ استقرار پیمانکار وجود نداشته باشد.
سالاری با اشاره به اینکه مطالعات و ارزیابی پروژه احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران انجام میشود، گفت: امیدواریم تا چند ماه آینده و پس از جانمایی، عملیات اجرایی را آغاز کنیم. در این مجموعه ۲۵درصد ظرفیت تولید به محصولات پتروشیمی اختصاص داده شده است و تمرکز بر حداکثر تکمیل زنجیره ارزش افزوده در دستور کار قرار دارد، از این رو حجم محدودی حدود ۶.۵میلیون لیتر به بنزین اختصاص دارد و این انعطافپذیری هست تا در زمان نیاز به بنزین، محصول بنزین و در زمان نیاز به محصولات پتروشیمی، این محصولات تولید شود.
وی تصریح کرد: امیدواریم با زیرساختی که ایجاد شده است و خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس - سیرجان - رفسنجان که در ماههای آینده به بهرهبرداری میرسد، شرایطی ایجاد شود که از ظرفیت این خط برای انتقال فرآورده این پالایشگاه در آینده همچنین از ظرفیت مخازن و دو اسکله در این منطقه برای صادرات محصولات استفاده شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بیان کرد: زیرساختهایی نیز از جمله آبگیر در منطقه وجود دارد که از یکسوم ظرفیت این آبگیر برای این پروژه استفاده خواهد شد و با توجه به وجود زیرساختها امیدواریم پروژه روند پرشتابی داشته باشد و کارهای اجرایی سریعا آغاز شود. در بخش نفت خام نیز امیدواریم بتوانیم با مجوزهای اخذشده دسترسی به خوراک پالایشگاه را نیز فراهم کنیم. در بخش تامین آب و گاز پالایشگاه نیز مذاکراتی با شرکت ملی گاز انجام شده است.
سالاری افزود: در زمینه استفاده از دانش فنی، پیش از این از ظرفیت شرکتهای داخلی استفاده شده و از ظرفیت پژوهشگاه صنعت نفت استفاده کردیم و در گذشته این واحدهای فرآیندی در کشور ساخته شده است، البته برای این طرح از ظرفیت حوزه پژوهش فناوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز استفاده خواهیم کرد.
وی همچنین از شکلگیری یک شرکت بزرگ تولیدکننده کالا و تجهیزات پالایشی خبر داد و گفت: در زمینه کالا و ساخت تجهیزات نیز مجموعهای متشکل از سه پالایشگاه شهید سلیمانی، ستاره خلیج فارس و بندرعباس شکل خواهد گرفت که بخشی از کالا و تجهیزات را در قالب یک زنجیره تولید میکند و امیدواریم این شرکت به یک شرکت برند و مهم در زمینه تولید تجهیزات پالایشی تبدیل شود.
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تاکید کرد: از ظرفیت همه شرکتهای دانشبنیان فعال در زمینه تولید کالاهای صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی استفاده خواهیم کرد.