نخستین‌‌‌های مختلف در بخش معدن و صنایع معدنی

رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه طی سال‌های پس از انقلاب، نخستین‌‌‌های مختلفی در بخش معدن و صنایع معدنی کشور رخ داده است، گفت: از جمله اینها، احداث نخستین واحد تولید سیلیکون متال کشور در مجتمع فروکروم جغتای است که توسط بخش خصوصی انجام شده است. افتتاح خط تولید ورق زنگ‌نزن، ورق الکتریکی و بسیاری نخستین‌‌‌های دیگر که به یمن انقلاب اسلامی و تلاش همه کارگران، مهندسان و کارشناسان انجام شده و باعث افتخار است. وی افزود: البته این اقدامات، به آن مفهوم نیست که کار تمام‌نشده نداریم، جای کار بسیار است. به عنوان مثال، در حوزه اکتشاف معدن، تاکنون اقدامات زیادی صورت گرفته اما کارهای مانده هم زیاد داریم. خوشبختانه، در طرح تحول اکتشاف -که قرار است دو ساله انجام شود- تهیه نقشه ۵۰۰۰۰: ۱کشور را دنبال می‌‌‌کنیم.

برآورد ذخیره قطعی معدن مس- طلای جانجا؛ ۲/ ۱ میلیارد تن

جعفری با اشاره به اینکه با تحقق نقشه زمین‌‌‌شناسی مذکور، به ذخایر و آنومالی‌‌‌های جدیدی دست پیدا خواهیم کرد، تصریح کرد: در همین مدت، ذخایر جدیدی به کشور اضافه شده است. در ایمیدرو و شرکت‌های تابعه طی ۵ سال گذشته، به ذخایر برجای معدنی کشور (ارزش ذخیره قطعی در دل زمین و ۱۰‌درصد آن قبل از فرآوری)، در حوزه فلزی (مس، طلا، آهن و...) ۲۷ میلیارد دلار افزوده شد. وی ادامه داد: این ذخایر پس از استخراج، می‌تواند ۱۰ برابر ارزش پیدا کند. از جمله این ذخایر، معدن مس- طلای جانجا در استان سیستان و بلوچستان است که برخلاف اظهارات اولیه مبنی بر نداشتن ذخیره قابل‌توجه، اما با اکتشافات صورت گرفته، اکنون ۶۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی دارد و با اکتشافات پیش‌‌‌رو، برآورد شده به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن برسد. اکنون نیز سرمایه‌گذاری در آن آغاز شده است.

نبود هیچ محدودیت مالی برای اکتشاف در ایمیدرو

رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه در استان خراسان‌‌‌رضوی، آنومالی‌های مختلفی مشاهده شده اما چون قطعی نیست، نیازمند تداوم اکتشافات تکمیلی است، گفت: این امر، نیاز به همراهی نهادهای استانی دارد تا بر اساس ماده ۲۴ مکرر قانون معادن، روند اکتشاف را تسریع کنیم. وی ادامه داد: ایمیدرو برای حوزه اکتشاف، از نظر مالی هیچ محدودیتی ندارد.

حمایت ایمیدرو از طرح‌‌‌های زیرساختی

جعفری با اشاره به اینکه ایمیدرو در حوزه توسعه زیرساختی، در صورت حمایت‌‌‌های استانی، آماده همکاری است، اذعان کرد: در بخش آب، با توجه به نیاز صنایع در استان‌‌‌های مختلف، ۶ خط انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس تعریف شده و با همکاری بخش خصوصی، تاکنون آب به دو استان رسیده که گام بزرگی است. وی افزود: خط ۴ از دریای عمان، چابهار، زاهدان و درنهایت استان خراسان‌‌‌رضوی در حال احداث است. در بخش برق، سال گذشته با شرکت‌های بزرگ معدنی و صنایع معدنی برای احداث ۱۰‌هزار مگاوات برق توافق کردیم اما این رقم اکنون به بیش از ۱۵‌هزار مگاوات رسیده و در مرحله اجراست. در بخش تولید انرژی خورشیدی و بادی نیز توافقاتی صورت گرفته است.

رشد تولید بخش معدن و صنایع معدنی باوجود کمبود انرژی

رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه باوجود مواجهه بخش معدن و صنایع معدنی با کمبود برق و گاز، اما با تدابیر و حمایت‌‌‌های انجام‌‌‌شده، در بیشتر بخش‌‌‌ها طی ۹ ماه رشد تولید داشته‌‌‌ایم، گفت: این روند نشان می‌دهد که این بخش کار خود را به نحو مطلوب پیش می‌‌‌برد. این موضوع این تکلیف را برای ما ایجاد می‌کند که از این بخش بیشتر حمایت کنیم.

جذب ۹ میلیارد دلار سرمایه بخش خصوصی و اشتغال ۷‌هزار نفری

جعفری با بیان اینکه ایمیدرو با شرکت‌های تابعه و وابسته، تاکنون حدود ۲۹ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است، گفت: پیش‌بینی ما این است که تا سال ۱۴۱۰ حدود ۱۲ میلیارد دلار دیگر، در بخش معدن و صنایع معدنی سرمایه‌گذاری صورت گیرد. بخشی از این سرمایه‌گذاری‌‌‌ها، زیرساختی است. تا پایان امسال، ۷/ ۱میلیارد دلار سرمایه‌گذاری به بهره‌‌‌برداری می‌‌‌رسد.

وی ادامه داد: با نگاه حمایتی از بخش خصوصی بوده که اکنون بیش از ۹ میلیارد دلار سرمایه بخش خصوصی را جذب کرده‌‌‌ایم که نزدیک به ۵ میلیارد دلار آن به مرحله اجرایی رسیده  و بیش از ۷‌هزار نفر شغل جدید ایجاد کرده است. در واقع، اگر بستر را درست فراهم کنیم هم نقدینگی وجود دارد و هم اجراکننده آن وجود دارد و این موضوع باید در ساختار ایمیدرو تبیین شود.

واگذاری فروکروم جغتای به روش راهبری، افزایش چندبرابری تولید و اشتغال

 رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه قبل از واگذاری مجتمع فروکروم، قرار بود به عنوان موزه به سازمان میراث فرهنگی واگذار شود، گفت: اما ایمیدرو با ابداع روش جدیدی در واگذاری (واگذاری مدیریت به روش راهبری و نه مالکیت) با بهره‌‌‌گیری از اصل ۴۵ قانون اساسی، این شرکت را به بخش خصوصی واگذار کرد. وی ادامه داد: بخش خصوصی بدون وابستگی به دولت، مجتمع فروکروم جغتای را احیا کرد، به‌‌‌طوری که اشتغال آن از حدود ۱۱۰ نفر (قبل از واگذاری) به بیش از ۵۰۰ نفر در زمان کنونی رسیده است. تولید شرکت مذکور ۶ برابر شده و در حال توسعه کارخانه‌‌‌های تولیدی خود است.