طی هفته گذشته و با افزایش ناگهانی فشار فروش، ارزش بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال بازار کاهش قابلتوجهی پیدا کردهاند
سایه آلمان بر سر ارزهای دیجیتال
روند اخیر بازار علاوهبر یادآوری خطرات و نوسانات ناگهانی قیمت ارزهای دیجیتال، نقش بزرگ سرمایهگذاران نهادی را نیز یادآوری میکند که ضروری است همواره موردتوجه سرمایهگذاران باشد.
عوامل سقوط
بیتکوین، بزرگترین ارز دیجیتال جهان از نظر ارزش بازار اخیرا کاهش قیمت قابلتوجهی را در قیمت خود تجربه کرده که تاثیرات خود را بر بازار ارزهای دیجیتال نیز گذاشته و دیگر آلتکوینها در روند نزولی قرارگرفتهاند. این کاهش قیمتی تحتتاثیر چندین رویداد مهم رخ دادهاست.
اولین سیگنال منفی از کشور آلمان به بازار رسیدکه عامل اصلی روندهای نزولی طی چند هفته اخیر بودهاست. در اوایل سال۲۰۲۴، اداره پلیس جنایی ایالت ساکسونی آلمان حدود ۵۰هزار بیتکوین به ارزش تقریبا ۳میلیارد دلار را مصادره کرد. درحالیکه در ابتدا سرنوشت این بیتکوینهای مصادره شده مشخص نبود، اما در نهایت اعلام شد؛ همانند رویکرد کلی دولت آلمان برای فروش داراییهای مصادرهشده پس از گذشت یک دوره زمانی، این بیتکوینها نیز بهفروش خواهند رسید. روند انتقال بیتکوینها به صرافی و دیگر پلتفرمهای معاملاتی از اواسط ماه ژوئن آغاز شد و بهنظر میرسد که مقامات آلمان در تلاش بودند تا در محدوده بالای قیمتی، موجودی خود را نقد کنند. از آن زمان، دولت این کشور موجودی ارز دیجیتال خود را بهشدت کاهش داده و در حال فروش مداوم بیتکوینهای خود بودهاست. هنگامی که مقادیر زیادی بیتکوین در یک دوره کوتاه فروخته میشود، تقاضا نمیتواند پاسخگوی آن باشد که فشار عرضه را سنگینکرده و کاهشهای قیمتی را بهدنبال دارد.
بنابراین درحالیکه بیتکوین در نزدیکی ۷۰هزار دلار به نوسانات قیمتی خود ادامه میداد، حجم عظیم بیتکوینهای فروخته شده توسط دولت آلمان قیمت این ارز دیجیتال محبوب بازار را به محدوده ۶۳ هزار دلار رساند، با اینحال خبرهای بد بازار در اینجا متوقف نشد و صرافی متگاکس مدتکوتاهی پس از انتقال و فروش بیتکوینهای مصادره شده آلمان، از شروع بازپرداخت بیتکوین طلبکاران خود خبر داد.
این صرافی حدود یک دههپیش ورشکسته شد و از آن زمان تا به امروز، طلبکاران آن در انتظار دریافت بیتکوینهای ازدست رفته خود هستند، پس از سالها وعده و تاخیر در بازپرداخت این داراییها، در نهایت از ژوئیه ۲۰۲۴ بازپرداختها آغاز شدهاست که بهمعنای بازگرداندنهزاران بیتکوین به طلبکاران صرافی متگاکس است.
درحالیکه برخی در این بین ممکن است بیتکوینهای خود را نگه دارند، اما قابل پیشبینی است که اکثر طلبکاران این صرافی با دریافت بیتکوینهای خود پس از گذشت سالها انتظار، آنها را بهفروش میرسانند. با توجه به مقیاس بزرگ این بازپرداخت و حجم عظیم بیتکوینهای پرداختی، این روند میتواند فشار قابلتوجهی بر قیمتها وارد کند. درحالیکه بازپرداخت بیتکوینهای متگاکس بهصورت مرحلهای انجام خواهد شد و به ناگهان تمام بیتکوینها در اختیار طلبکاران قرار نمیگیرند، اما انتشار این خبر بار روانی قابلتوجهی بههمراه داشت و بسیاری از سرمایهگذاران موجودی خود را بهفروش رساندند. همزمانی انتشار این خبر با فروش گسترده بیتکوین توسط دولت آلمان، تاثیر آن را تشدید کرد و قیمت محبوبترین ارز دیجیتال را تنها در یک روز از نزدیکی ۶۴هزار دلار به محدوده ۵۹هزار دلار رساند. در هفته گذشته نیز دولت آلمان به انتقال بیشتر موجودی خود به صرافیها ادامه داد و ۱۳۰۰بیتکوین را به سه صرافی بزرگ جهانی ارسال کرد که یکی از بزرگترین انتقال ارزهای دیجیتال به صرافیهای غیرمتمرکز در سالیان گذشته بهشمار میرود. در همان روز، متگاکس نیز ۴۷هزار بیتکوین از موجودی خود را به یک آدرس دیگر منتقل کرد تا برای بازپرداخت بدهی خود آماده شود.
این انتقالهای عظیم بیتکوین، روند نزولی را شدیدتر کرد و باعث شد تا بیتکوین با ادامه کاهشهای قیمتی به محدوده ۵۴هزار دلار برسد و حتی زمان کوتاهی ۵۳هزار دلار را نیز تجربه کند.
البته تمام سیگنالهای بازار در این روزها نزولی نبودهاست و با سقوط قیمت بیتکوین، افزایش سرمایهگذاری و خرید بیتکوین توسط برخی شرکتها و سرمایهگذاران بزرگ بازار نیز دیده میشود؛ موضوعی که نشان میدهد برخی از تحلیلگران و فعالان بازار انتظار افزایشهای قیمتی بیتکوین را پس از فروکشکردن ترس سرمایهگذاران دارند که محدودههای ۵۵ تا ۶۰هزار دلار را به محدوده مناسبی برای خرید و افزایش موجودی آنها تبدیل کردهاست.
در این بین موجودی بیتکوین آلمان نیز در حال اتمام است که فشار فروش آن بر بازار را کاهش میدهد، با این حال سرمایهگذاران نباید از فشار متگاکس غافل شوند و بیتکوین همچنان ممکن است که تحتتاثیر اثرات روانی پیرامون انتقال بیتکوینها و فروش موجودیهای بازگردانده شده، باری دیگر در یک روند نزولی قرار بگیرد.
نقش و خطر سرمایهگذاران نهادی
اتفاقات اخیر بازار، شمشیر دو لبه مشارکت سرمایهگذاران نهادی در بازار ارزهای دیجیتال را بیش از پیش نمایان کردهاست. موافقت کمیسیون و بورس اوراقبهادار آمریکا با درخواستهای راهاندازی صندوقهای قابلمعامله اسپات بیتکوین در بزرگترین بورس جهان، یکی از عوامل اصلی افزایشهای قیمت بیتکوین در اوایل سال۲۰۲۴ بهشمار میرود که به شکلگیری بازار صعودی ماههای گذشته کمک قابلتوجهی کرد. اما مشارکت سرمایهگذاران نهادی در بازار ارزهای دیجیتال یک شمشیر دولبه بودهاست. از یکسو، فعالیت سرمایهگذاران نهادی نقدینگی ارزهای دیجیتال را افزایش داده و به این بازار مالی مشروعیت میبخشد، اما از سوی دیگر، حجم عظیم سرمایه و مقدار موجودی آنها میتواند به شرکتها، سازمانها و دولتها این قدرت را بدهد تا با تصمیمات خود نوسانات قیمتی را رقم بزنند. بهعنوان مثال، اگر سرمایهگذاران نهادی تصمیم بگیرند تا نوسانات ارزش سبد سرمایهگذاری خود را کاهش داده و از بازار ارزهای دیجیتال خارج شوند، فروش حاصل از این تصمیم میتواند کاهشهای قابلتوجه قیمتی را بهدنبال داشتهباشد. این شرایط، قیمت ارزهای دیجیتال را بیش از پیش به شرایط اقتصادی جهانی و تصمیمگیریهای نهادی و دولتها وابسته میکند که میتواند مزایا و معایب خود را بههمراه داشتهباشد.
بنابراین با راهاندازی صندوقهای قابلمعامله اسپات و ورود بیشتر سازمانهای نهادی و دولتها به بازار ارزهای دیجیتال، مهم است که سرمایهگذاران توجه بیشتری به سیگنالهای مرتبط با آنها داشته باشند تا بتوانند با درک بهتر چرایی رخدادن نوسانات قیمتی، تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرند.