معاملات جعلی در صرافی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال

نشریه فوربس روز ۲۶‌اوت (۴ شهریور) یک گزارش تحقیقاتی جدید منتشر کرد که در آن فعالیت ۱۵۷ صرافی ارز دیجیتال را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده که به‌‌‌‌‌‌‌احتمال زیاد حدود ۵۱درصد از حجم معاملات روزانه گزارش‌‌‌‌‌‌‌شده برای بیت‌کوین در این پلتفرم‌‌‌‌‌‌‌های معاملاتی، جعلی بوده است.

در حقیقت، فوربس می‌گوید احتمالا ۵۱درصد از کل حجم معاملات گزارش‌‌‌‌‌‌‌شده در صرافی‌‌‌‌‌‌‌ها ساختگی یا غیراقتصادی است، درحالی‌که منابع متعدد حجم معاملات روزانه بیت‌کوین را در ۱۴ژوئن (۲۴ خرداد) حدود ۲۶۲میلیارد دلار گزارش کرده‌‌‌‌‌‌‌اند، تخمین فوربس ۵۱درصد کمتر از حجم ‌‌‌‌‌‌‌گزارش‌‌‌‌‌‌‌شده و حدود ۱۲۸میلیارد دلار بوده است.

کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات‌متحده (CFTC) تجارت شست‌‌‌‌‌‌‌وشو را این‌گونه تعریف می‌کند: انجام یا ادعای انجام معاملات با هدف تظاهر به این امر که خرید‌‌‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌‌‌فروشی واقعی انجام‌شده است، بدون متحمل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدن ریسک یا تغییر موقعیت معاملاتی شخص معامله‌‌‌‌‌‌‌گر در بازار.

بر اساس گزارش فوربس، صرافی‌‌‌‌‌‌‌هایی مانند بایننس، بای‌‌‌‌‌‌‌بیت (Bybit) و ام‌‌‌‌‌‌‌ای‌‌‌‌‌‌‌اکس‌‌‌‌‌‌‌سی گلوبال (MEXC Global) برخی از بزرگ‌ترین نمونه‌‌‌‌‌‌‌های درگیر با حجم معاملات ساختگی هستند.

حجم معاملات این صرافی‌‌‌‌‌‌‌ها بسیار زیاد است؛ با این حال هیچ نظارتی برای تایید آمار معاملات آنها وجود ندارد. طبق این گزارش، مجموع حجم معاملات صرافی‌‌‌‌‌‌‌هایی که کمتر تحت‌‌‌‌‌‌‌نظارت قانونی هستند، روز ۱۴‌ژوئن (۲۴ خرداد) حدود ۸۹میلیارد دلار بوده است، درحالی‌که خود این صرافی‌‌‌‌‌‌‌ها ادعا می‌کنند حجم معاملات آنها در این روز به ۲۱۷میلیارد دلار رسیده است.

بسیاری از افراد در کشورهای غربی و به‌‌‌‌‌‌‌ویژه ایالات‌متحده، تصور می‌کنند که بیشتر معاملات بیت‌کوین در برابر دلار ایالات‌متحده، یورو یا حتی پوند انجام می‌شود؛ اما این درست نیست، در واقع حجم قابل‌‌‌‌‌‌‌توجهی از معاملات بیت‌کوین با جفت‌‌‌‌‌‌‌های معاملاتی ارزهای فیاتی مانند ین ژاپن و وون کره‌جنوبی و همچنین استیبل‌کوین‌‌‌‌‌‌‌های اصلی مانند بایننس یو‌‌‌‌‌‌‌اس‌‌‌‌‌‌‌دی (BUSD) و دیگر استیبل‌کوین‌‌‌‌‌‌‌های دلاری انجام می‌شود. یافته‌‌‌‌‌‌‌های گزارشی که شرکت سرمایه‌گذاری بیت‌‌‌‌‌‌‌وایز (Bitwise) در مارس ۲۰۱۹ (اسفند ۹۷) منتشر کرد، نشان می‌دهد ۹۵درصد از حجم معاملات بیت‌کوین که در وب‌سایت

کوین‌مارکت کپ (CoinMarketCap) اعلام‌شده، نادرست یا غیراقتصادی بوده است.

فوربس ادعا می‌کند برای انجام مطالعه خود درباره دست‌‌‌‌‌‌‌کاری حجم معاملات اعلامی صرافی‌‌‌‌‌‌‌ها از ارزیابی‌‌‌‌‌‌‌های کمی و کیفی استفاده کرده است. برخلاف سایر بررسی‌‌‌‌‌‌‌ها که در آن محققان مطالعات خود را صرفا روی داده‌‌‌‌‌‌‌های مربوط به تراکنش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها انجام می‌دهند (که ممکن است همین داده‌‌‌‌‌‌‌ها باعث فریب آنها شود)، فوربس با بررسی حداقل ۵ مجموعه داده، آمارهایی را که این صرافی‌‌‌‌‌‌‌ها گزارش کرده‌‌‌‌‌‌‌اند زیر سوال برده است.