راههای جلوگیری از رشد نقدینگی از زبان رییس کل بانک مرکزی
ابراهیم شیبانی، رییسکل بانک مرکزی، در گفتوگو با ایسنا، درباره افزایش نقدینگی در کشورگفت: رشد نقدینگی باید حداکثر ۱۵ تا ۲۰درصد باشد و ایدهال ما نیز زیر۲۰درصد است و اگر بیشتر از این شود مشکل ایجاد خواهد شد.
مهمترین ریشه جلوگیری از نقدینگی، اختصاص ندادن پول نفت در بودجه کشور است.
ابراهیم شیبانی، رییسکل بانک مرکزی، در گفتوگو با ایسنا، درباره افزایش نقدینگی در کشورگفت: رشد نقدینگی باید حداکثر ۱۵ تا ۲۰درصد باشد و ایدهال ما نیز زیر۲۰درصد است و اگر بیشتر از این شود مشکل ایجاد خواهد شد. وی تصریح کرد: به دلیل این که اقتصاد ما بر پایه پول نفت است و ما باید یک ریال را تبدیل به ارز و دلار کنیم، دچار مشکل میشویم.
شیبانی یکی از راههای جلوگیری از نقدینگی را کنترل بانکها عنوان کرد و گفت: بانکها باید به حد توان اعتبار بدهند و در صورتی که بیشتر به آنها فشار بیاید از بانک مرکزی قرض میکنند که این قرض گرفتن بانکها همان تاثیر پول نفت را دارد و مجددا موجب افزایش نقدینگی خواهد شد. بنابراین بانکها باید از این نظر مورد کنترل قرار گیرند.
او از دیگر ابزارهای کنترل نقدینگی را افزایش ذخیره قانونی بانکها عنوان کرد و گفت: مقداری از پول بانکها از سوی بانک مرکزی جمعآوری میشود که در حدود ۱۷درصد است و با فروش اوراق مشارکت تاحدودی میتوان پولها را به صورت قانونی ذخیره کرد و این آخرین علاج است که ما این راه را دوست نداریم.
رییسکل بانک مرکزی با تاکید بر این که مهمترین ریشه جلوگیری از نقدینگی اختصاص نیافتن پول نفت در بودجه است، گفت: مجلس و دولت به عنوان سیاستگذار باید به سمتی بروند که نفت را از بودجه خارج کنند وآن را برای سرمایهگذاریها و واردات ارزی اختصاص دهند.
وی در پاسخ به این سوال که کاهش نرخ سود بانکی از سوی بانکها اعمال نمیشود و از فرمولی استفاده میکنند که به همین دلیل این کاهش نرخ سود، تحقق پیدا نمیکند، اظهار کرد: برای بانکهای دولتی نرخ سود ۱۲درصد و برای بانکهای خصوصی ۱۳درصد تعیین شده است و همه بانکها از تاریخی که به آنها ابلاغ شده و نه تاریخی که تصویب شده است، اگر خلاف این کار را انجام دهند با آنها برخورد میشود و مجرم خواهند بود.
شیبانی با بیان این که بانک مرکزی یک دستگاه نظارتی است و نظارت بر پول و بانک دارد، گفت:فرمولی که بانکها در گذشته استفاده میکردند تازگی ندارد و عدهای از بانکهای خصوصی و دولتی به آن گونه عمل میکردند اما اکنون برای اولینبار یک فرمول یکسان از سوی شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده و به همه بانکها ابلاغ شده است و اگر بانکی تخلف کند به بانک مرکزی اطلاع دهید که جلوی آنها را بگیرند.
ارسال نظر