خرید و فروش سهام بانک سرمایه رسمیت می‌یابد

مسعود رضاطاهری: مدیرعامل بانک سرمایه اظهار امیدواری کرد که با به‌کارگیری نیروی انسانی جدید و بهره‌گیری از نرم‌افزارهای عملیاتی این بانک در یک دوره مالی بتوان زمان از دست رفته را در سودآوری بیشتر بانک جبران کرد. سیدبهاءالدین حسینی هاشمی، مدیرعامل جدید بانک سرمایه در یک نشست خبری در جمع خبرنگاران با اشاره به ۵شعبه عملیاتی این بانک گفت: تعداد ۱۲شعبه دیگر بین ۱۰۰-۸۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند. وی اظهار امیدواری کرد که تا پایان سال‌جاری ۵۰ تا ۶۰شعبه این بانک به بهره‌برداری برسد.

مدیرعامل بانک سرمایه با اشاره به جذب ۳۵۳۰میلیارد ریال سرمایه نقدی این بانک تا پایان سال ۸۴ از جذب ۵۰۰میلیارد ریال سپرده طی دو هفته اخیر خبر داد و افزود: قصد داریم تا برای همه بخش‌های جامعه به ویژه بخش فرهنگی کشور به مثابه یک بانک همیشه در دسترس عمل کنیم.

وی افزود: ارائه خدمات بانکداری در بانک سرمایه کاملا الکترونیکی انجام خواهد شد و با استفاده از نرم‌افزار Total Solution همزمان با افتتاح و راه‌اندازی شعبه امکان دسترسی به خدمات بانکی فورا فراهم می‌شود.

وی از جمله دلایل ایجاد وقفه در روند پیشرفت این بانک را عدم مطالعه کافی در تعیین استراتژی برنامه‌های درازمدت، اتلاف زمان برای تعیین مدیرعامل و صرف وقت برای خرید ساختمان عنوان کرد. وی تعلل در تربیت نیروی انسانی متخصص،‌ تهیه نرم‌افزارهای مورد نیاز و آرم و نام و نشان بانک را از جمله دیگر مشکلات و موانع در این راستا عنوان کرده و توضیح داد: دریافت مجوز برای بانک در زمان اوج بانکداری دولتی امتیاز بزرگی برای جامعه آموزش و پرورش کشور محسوب می‌شد اما متاسفانه برنامه‌ریزی قدری به کندی صورت گرفت ضمن اینکه اکنون شرایط بازار بانک‌های خصوصی به کلی متفاوت است و بانک سرمایه به عنوان ششمین بانک خصوصی کشور با داشتن ۳۵۰هزار نفر سهامدار و اختصاص ۳۵درصد سهام این بانک به نهادهای وابسته به فرهنگیان کشور مهم‌ترین استراتژی کاری خود را بر بانکداری اسلامی استوار خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه در مجمع عمومی قبلی بانک به سهامداران سود نیز تعلق گرفت، گفت: این سود از محل درآمدهای غیرعملیاتی بانک همچون سود اوراق مشارکت و سود بین بانکی تامین شد اما در مجمع آینده سود سهامداران از محل عملیات بانکی پرداخت خواهد شد و EPS بانک قطعا پوشش داده خواهد شد.

حسین‌هاشمی در مورد تسهیلات بانک سرمایه گفت: بانک سرمایه دو نوع تسهیلات ارائه می‌دهد که یکی از محل سرمایه و دیگری از محل سپرده‌ها صورت می‌گیرد. وی گفت: بانک سرمایه اقدام به خرید اوراق مشارکت و ارائه تسهیلات به بانک‌ها همچون کشاورزی و صادرات کرده است که با افزایش تعداد شعب مبالغ سرمایه‌گذاری شده به بانک برمی‌گردد و به صورت تسهیلات در اختیار «متقاضیان» قرار می‌گیرد. وی افزود: از مجموع ۵۰۰میلیارد ریال سپرده جذب شده پس از کسر ۲۰درصد بقیه در اختیار مشتریان قرار گرفته که بیشتر آن در بخش ساختمان جذب شده است.

وی نرخ سود تسهیلات بانک سرمایه را در عقود مبادله‌ای طبق مصوبه شورای پول و اعتبار و در عقود مشارکتی به صورت

PLS) Prof it and lost sharingg) به مفهوم تقسیم سود و زیان براساس سهم‌الشراکت در پروژه عنوان کرد و با تاکید بر اینکه واقعا قصد داریم در قالب عقود مشارکتی، PLS‌ را رعایت کنیم، افزود: در این میان نرخ بازده مورد انتظار پروژه تعیین‌کننده است و بانک سرمایه با به کارگیری نرم‌افزارهای شناخت مشتری و تشکیل کمیته‌های ریسک اعتباری در پروژه‌های زودبازده با طول دوره سال ۲۰۰۳‌ و نهایتا ۵ سال در ساخت مجتمع‌های تجاری، صادرات و واردات مشارکت خواهد کرد.مدیر عامل بانک سرمایه تامین منافع سهامداران را مهم‌ترین اولویت کاری مدیریت جدید بانک اعلام کرد.

وی افزود: هم‌اکنون فشار کاهش نرخ سود باعث شده که بانک‌ها، بیشتر به سوی سود بیشتر حرکت کنند. تا قبل از سال ۸۴‌ تنها ۲۶‌‌درصد از عقود در بانک‌ها مشارکتی بوده که هم‌اکنون این میزان به ۳۳‌درصد رسیده است. در واقع بانک‌ها یک‌سوم ریسک را پذیرفته‌اند.

وی افزود: تا زمانی که بانک‌های سرمایه‌گذاری در کشور ایجاد نشود بانک‌ها مجبورند که خود ریسک را بپذیرند. وی اظهار امیدواری کرد بانک‌ها در کشور بتوانند تمامی امور مالی را توامان انجام دهند و به نوعی Financial supermarket تبدیل شوند.

مدیر عامل بانک سرمایه همچنین از تلاش برای راه‌اندازی مرکز OTC (بازار خارج از بورس) این بانک طی هفته‌های آینده خبر داد تا بدین وسیله خرید و فروش سهام بانک سرمایه در هماهنگی با یک کارگزاری معین در دفتر به طور رسمی ثبت شود.

وی گفت: بانکداری اسلامی در کشور ما هنوز به بلوغ نرسیده اما بانکداری در کشور بدون ربا است. وی اشکال بانکداری اسلامی در کشورمان را دولتی بودن آن عنوان کرد که نادیده گرفته شدن تخلفات، اغماض در برخورد با تخلفات کارکنان بانک‌‌های دولتی و دفاع بانک مرکزی و دولت از بانک‌ها و عدم وجود یک رقیب در بخش‌خصوصی از جنبه‌های مختلف آن بوده است.

وی با بیان اینکه در مورد ماهیت بانکداری اسلامی زیاد کارنشده است، گفت: در هر کجای دنیای که مشارکت بانک به صورت PLS در پروژه‌ها باشد بانکداری اسلامی صورت گرفته است. حسینی هاشمی کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی را مثبت ارزیابی کرد و آن را به معنی بالا رفتن ارزش و قدرت خرید پول برشمرد و افزود: کاهش نرخ سود بانکی موجب کاهش قیمت تمام شده کالا نیز می‌شود، اما باید پرسید که آیا مصرف‌کننده نهایی نیز از این کاهش نرخ سود خواهد برد یا خیر چرا که نظام عرضه و تقاضا سطح منافع مصرف‌کننده را مشخص می‌سازد و واسطه و مصرف‌کننده نهایی فارغ‌ از نرخ سود بانکی هستند. اما تجربه نشان داده است که اقتصاد دستوری اگر چه در یک دوره کوتاه، اقتصاد را کنترل می‌کند اما ناپایدار است و در نهایت به بازار سیاه منجر می‌شود. وی در خصوص تفاوت مدیریت بانک‌های دولتی و خصوصی گفت: مدیریت در دولت ایفای وظیفه است اما رسالت نیست. در بانکداری دولتی رضایت مشتری، ملاک است اما در بانکداری خصوصی تولید ثروت و حفظ منافع سهامدار اهمیت دارد. در بانک خصوصی مشتری شریک است اما در بانک دولتی مشتری صرفا همان تعبیر Customer را دارد.

وی در ادامه از انتصاب سید‌اسماعیل اوجانی مدیر کل سابق روابط عمومی بانک ملت به سمت مسوول جدید روابط عمومی بانک سرمایه خبر داد و همچنین افزود: بانک سرمایه از جذب کارمندان بانک‌های خصوصی دیگر با حداکثر ۴ سال سابقه کار استقبال خواهد کرد.