گروه بازار پول- یک کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس، دلایل تفاوت آمار‌های اعلام شده در مورد نرخ تورم توسط این مرکز و بانک مرکزی را تشریح کرد. در حالی که آمارهای رسمی بانک مرکزی، نرخ تورم را در پایان بهمن‌ماه سال ۸۵ معادل ۱/۱۳درصد نشان می‌دهد، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه گذشته با ارائه گزارشی، نرخ تورم در ایران را در سال ۸۵ معادل ۴/۲۲درصد اعلام کرد. روز گذشته یک کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس که نامی از وی برده نشده است، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفته است که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی‌ در گزارش اخیر خود درباره نرخ تورم و رشد نقدینگی از مدل بانک جهانی استفاده کرد، البته داده‌های مورد استفاده از این مدل همان اطلاعات منتشره از بانک مرکزی جمهوری اسلامی‌ ایران بوده است که براساس این گزارش نرخ تورم ۲۳‌درصد و رشد نقدینگی ۴۱‌درصد اعلام شد. به گفته این کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس، نرخ اعلام شده برای تورم از سوی این مرکز شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی بخش دولتی بوده است و شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی بخش‌خصوصی در آن لحاظ نشده است.

وی می‌گوید: در محاسبه نرخ تورم اعلامی‌ از سوی بانک مرکزی یک‌سری وزن‌هایی لحاظ می‌شود که باعث پایین‌تر اعلام شدن نرخ تورم از حد واقعی خواهد شد، به عنوان مثال ضریبی که برای محاسبه قیمت مسکن در این چرخه در نظر گرفته می‌شود مقداری پایین‌تر از حد واقعی است و از طرف دیگر ضریب قیمت کالا‌های خوراکی است که باعث کاهش نرخ تورم می‌شود.

این کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس در توضیح بیشتر درباره این گزارش افزود: به دلیل آنکه بسیاری از کالا‌های خوراکی از طریق واردات در کشور تامین می‌شوند از قیمت پایینی برخوردارند و این امر نیز باعث کاهش نرخ تورم می‌شود در حالی که اگر واردات گسترده این کالا‌های مصرفی خوراکی کمتر شود نرخ تورم بیشتر از میزان فعلی (اعلام شده از سوی بانک مرکزی) خواهد بود.

وی با بیان اینکه در محاسبه نرخ تورم در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، مصرف بخش‌دولتی لحاظ شده است، تاکید کرد:‌ در‌حال‌حاضر برای محاسبه نرخ تورم، مصرف دو بخش دولتی و خصوصی مورد محاسبه قرار می‌گیرد، در این حالت مصرف بخش‌دولتی با شاخص کالا و خدمات بخش‌دولتی مطرح و با سال پایه مقایسه می‌شود که عنوان صحیح آن شاخص مورد استفاده در تولید ناخالص داخلی کشور است، از سوی دیگر شاخص ضمنی کالا و خدمات مصرفی بخش‌دولتی نیز نام می‌گیرد.

این کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه نرخ تورم واقعی در حال حاضر با استفاده از این مدل جهانی ۲۰‌درصد است، متذکر شد: بانک مرکزی نرخ تورم را با توجه به ضریب‌های خود تعیین می‌کند و از طریق مقایسه قیمت کالا‌ها و خدمات مصرفی در پایان سال قبل با سال مورد بررسی نرخ تورم را اعلام می‌کند.

وی ادامه داد: در مدل محاسبه نرخ تورم بانک‌جهانی که یک بسته نرم‌افزاری است همزمان چند فرمول مورد استفاده قرار می‌گیرد، این مدل دارای چند معادله درباره ضریب پرداخت‌ها نیز می‌باشد.