یک نشریه عربی با اشاره به چالش‌های پیش روی عربستان برای تشکیل اتحادیه پولی واحد در منطقه عربی خلیج فارس نوشت: رقابت‌های اقتصادی و اختلافات موجب شده تا تشکیل این اتحادیه ۱۰ سال به تاخیر بیفتد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از نشریه دی گلف، عربستان به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده نفت خلیج فارس برای تشکیل اتحادیه مشترک پولی در بین کشورهای عربی و معرفی واحد پولی مشترک با چالش‌های زیادی روبه‌رو شده است.

عربستان قصد دارد با تشکیل اتحادیه پولی مشترک موجب افزایش همگرایی اقتصادی و سیاسی بین کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس شود. ریاض بر این باور است که اتحادیه مشترک پولی با کویت، قطر و بحرین موجب افزایش حجم مبادلات تجاری بین کشورهای عربی خواهد شد و جایگاه این کشورها را در بازارهای جهانی ارتقا خواهد داد؛ ولی رقابت‌های اقتصادی و اختلافات در بین کشورهای عربی موجب شده تا این اتحادیه پولی ۱۰ سال به تاخیر بیفتد.

به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، قطر و امارات در حال تبدیل به اقتصادهای بزرگ‌تری هستند و پیشنهاد تشکیل اتحادیه پولی مشترک برای این دو کشور جذاب‌تر است؛ ولی سایر کشورهای عربی برای مشارکت در این پروژه هنوز متقاعد نشده‌اند.

افزایش همگرایی بین کشورهای عربی به نفع اقتصاد عربستان و رشد اشتغالزایی در اقتصاد ۱۸ میلیون نفری این کشور است. تشکیل این اتحادیه پولی موجب جذب سرمایه‌گذاری بیشتر در اقتصاد عربستان و رشد اشتغال در این کشور خواهد شد. این مساله به ضرر سایر اقتصادهای کوچک خواهد بود. افزایش قدرت اقتصادی عربستان به ضرر کشورهای کوچک عربی منطقه خواهد بود.

اقتصاد قطر طی پنج سال گذشته دو برابر شده است و دارای قدرت نفوذ بیشتری شده است. سهم امارات و قطر در تولید ناخالص داخلی کشورهای عربی در سال ۲۰۰۹ به ۳۶ درصد افزایش یافته است. این رقم در سال ۲۰۰۵ به کمتر از ۲۹ درصد رسیده بود.

امارات به عنوان دومین اقتصاد بزرگ عربی سال گذشته از پیمان اتحادیه پولی مشترک کشورهای عربی انصراف داد. عمان هم سال ۲۰۰۶ از این پیمان انصراف داده بود.

یک مقام آگاه گفت هنوز هیچ مذاکره‌ای بین امارات و عربستان برای ورود مجدد امارات به این پیمان انجام نشده است.

بر اساس این گزارش، کشورهای عربی خلیج‌فارس قصد دارند با تشکیل اتحادیه مشترک پولی در برابر قدرت اقتصادی و تجاری ایران ایستادگی کنند. پول مشترک عربی به کشورهای خلیج‌فارس کمک خواهد کرد تا مذاکرات تجارت آزاد با سایر کشورها از جمله اتحادیه اروپا را تسریع بخشند. تشکیل اتحادیه پولی مشترک موجب افزایش شفافیت در عملکرد اقتصادی و مالی کشورهای عربی خواهد شد.