سازمان اقتصاد اسلامی می‌تواند نقش بانک قرض‌الحسنه را ایفا کند

رییس کل بانک مرکزی گفت: آرزویمان این بوده روزی یک بانک قرض‌الحسنه داشته باشیم که بتواند کل کشور را پوشش دهد و در حال حاضر سازمان اقتصاد اسلامی می‌تواند چنین نقشی را داشته باشد. محمود بهمنی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در مورد ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی و صندوق‌های قرض‌الحسنه‌، افزود: این ساماندهی انجام شده است، بزرگترین آن سازمان اقتصاد اسلامی با ۱۲۰۰ صندوق قرض‌الحسنه تحت پوشش است که مجوزش را گرفته و با بانک مرکزی تفاهمنامه امضا کرده است.

وی افزود: سازمان اقتصاد اسلامی با امضای تفاهمنامه با بانک مرکزی در حال حاضر بزرگ‌ترین موسسه قرض‌الحسنه کشور به شمار می‌رود که بانک مرکزی به این سازمان اختیار نظارت بر آن صندوق‌ها را داده و هر صندوقی که بخواهد تحت پوشش آن سازمان قرار گیرد، با قبول مسوولیت توسط سازمان اقتصاد اسلامی مشکلی نخواهد داشت.

بهمنی تصریح کرد: صندوق‌های قرض‌الحسنه تک شعبه‌ای هم به شرط اینکه فقط قرض بگیرند و قرض بدهند، هیچ مشکلی ندارند و بانک مرکزی کاری با آنها ندارد، اما اگر بخواهند تسهیلات بدهند و کار بانکی بکنند، بلافاصله آنها را تعطیل می‌کنیم.

رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: صندوق‌های قرض‌الحسنه و بانک قرض‌الحسنه از این پس در کشور باید منابع قرض‌الحسنه را فقط به صورت قرض بپردازند.

وی گفت: امیدواریم روزی به جایی برسیم که نرخ تورم در کشور در حد چهار پنج درصد باشد، در آن صورت کل تسهیلات بانک‌ها قرض‌الحسنه می‌شود.

وی افزود: آرزویمان این بود که یک روز بانک قرض‌الحسنه داشته باشیم که بتواند کل کشور را پوشش دهد که در حال حاضر سازمان اقتصاد اسلامی می‌تواند چنین نقشی را داشته باشد.

رییس کل بانک مرکزی افزود: روزی قرض‌الحسنه باید کاملا به دست بخش خصوصی اداره شود و این کار شروع شده و باید مقدمه کار اصلی ما باشد.

بهمنی در مورد حرمت ربا گفت: در روایتی آمده است خداوند ربا را لعنت کند، گیرنده ربا، دهنده ربا و حتی کاتب ربا به عنوان شاهد را لعنت کند، در حالی که آیات و روایات فراوانی در ستایش سنت قرض‌الحسنه وارد شده است.

بهمنی در پاسخ به این پرسش که بانک قرض‌الحسنه و بانک اصناف چه زمانی تاسیس می‌شود، گفت: هر وقت مدارک را تکمیل کنند و به بانک مرکزی ارائه کنند، بانک نیز مجوز می‌دهد و اینکه چه زمانی این مراحل طی می‌شود یا تاسیس خواهد شد، فعلا نمی‌دانم.

وی در مورد ضرب سکه یک گرمی طلا گفت: این کار در جریان است و کارها در حال انجام است و به زودی سکه یک گرمی ضرب می‌شود.

سکه بهار آزادی ۸ گرم، نیم سکه ۴ گرم و ربع سکه بهار آزادی ۲ گرم است.

قرض‌الحسنه فقط به امور خیریه تعلق دارد

استفاده از قرض‌الحسنه در امور انتفاعی با مفاهیم بانکداری اسلامی‌در تعارض است و موجب ایجاد رانت و تخصیص منافع عموم افراد به اشخاص محدود می‌شود.

به گزارش خبرگزاری موج، بنا بر اعلام محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی، در صورت رسیدن نرخ تورم به ۴ درصد نظام قرض‌الحسنه‌ای وجه قالب نظام بانکی کشور می‌شود؛ این درحالی است که به‌زعم بسیاری از کارشناسان علوم بانکی این امر امکانپذیر نیست.

براساس گفته‌های یکی از کارشناسان علوم بانکی که در زمینه بانکداری اسلامی ‌مطالعاتی دارد، ارائه چنین مطالبی از زبان اشخاص دست‌اندرکار امور عمومی‌ و غیر بانکی جامعه، تا حدی بلامانع است و اشکال کمتری دارد؛ اما متخصصین علوم بانکی که متعهد به تحقق بانکداری اسلامی ‌هستند، باید توجه داشته باشند که قرض‌الحسنه فقط به امور خیریه و غیر انتفاعی تعلق دارد و اینکه در امور انتفاعی از قرض‌الحسنه استفاده شود به واقع با مفاهیم بانکداری اسلامی‌ مطابقت ندارد و حتی موجبات ایجاد زمینه رانت و تخصیص منافع عموم افراد به اشخاص محدود را به دنبال خواهد داشت.

بانک‌ها مسوول حفظ ارزش روبه کاهش سپرده‌های سپرده گذارانند؛ اما یکی از برداشت‌های اشتباه در نظام پولی و بانکی کشور این است که بانکداری اسلامی‌معادل قرض‌الحسنه تلقی می‌شود.

دین مبین اسلام برای سرمایه ارزش اقتصادی و انتفاعی قائل است و در امور تجاری و انتفاعی به حق سودآوری بیش از نرخ کارمزد و حتی تورم برای سرمایه‌گذار اشاره دارد.

بانک مرکزی تاکنون مجوزی برای تبدیل تعاونی‌ها به بانک صادر نکرده است

مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیر بانکی بانک مرکزی نیز با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر دریافت مجوز تبدیل به بانک از سوی ۱۸ تعاونی اعتباری گفت: این تعاونی‌ها برای طی مراحل قانونی تبدیل شدن به بانک، به بانک مرکزی مراجعه کرده‌اند، ولی تاکنون هیچ یک از آنها موفق به دریافت این مجوز نشده‌اند.

عباسی با بیان این مطلب اظهار کرد: بانک مرکزی تاکنون هیچ مجوزی به هیچ یک از تعاونی‌ها ارائه نکرده است و هنوز تعاونی‌های بزرگ هم مجوز نگرفته‌اند.

وی تاکید کرد: تعاونی‌ها فقط برای طی مراحل قانونی به بانک مرکزی مراجعه کرده‌اند؛ ولی تاکنون هیچ کدام مجوز تبدیل به بانک دریافت نکرده‌اند.

مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی بانک مرکزی در مورد ۵ موسسه بزرگ متخلف نیز تصریح کرد: این موسسات به بانک مرکزی مراجعه کرده‌اند و تنها دو موسسه باقی مانده‌اند که هنوز هیچ اقدامی برای تطبیق با ضوابط بانک مرکزی انجام نداده‌اند.

عباسی ارائه آمار تکمیلی درباره مورد فوق را در حیطه وظایف اداره مطالعات بانک مرکزی دانست و گفت: از این به بعد این اداره می‌تواند آمار موسسات مراجعه‌کننده به بانک مرکزی جهت اخذ مجوز را ارائه کند.

حمید قاسمی‌امیر، مدیر کل دفتر تعاونی‌های نوع جدید وزارت تعاون هفته گذشته از بانک شدن ۱۸ تعاونی و موسسه اعتباری با تایید بانک مرکزی خبر داده و گفته بود: طی بررسی فرآیند فعالیتی تعاونی‌ها و موسسات مالی و اعتباری از سوی بانک مرکزی، حدود ۱۸ تعاونی سیاست‌های بانک مرکزی را پذیرفته‌اند و به‌دلیل عدم تخلف حائز شرایط دریافت مجوز تبدیل شدن به بانک شده‌اند.

وی در خصوص آخرین وضعیت تعاونی‌های اعتباری متخلف و دیگر تعاونی‌های مورد پالایش بانک مرکزی گفته بود: در خصوص پنج تعاونی متخلف که تخلف آنها محرز و ابلاغ شده پیگیری‌ها به قوت خود باقی و تسهیلات‌دهی و افتتاح حساب برای موسسات مزبور توسط بانک‌های دولتی و غیردولتی ممنوع اعلام شده است؛ اما در خصوص سایر تعاونی‌های اعتباری فعال، بانک مرکزی همه را تایید نکرده و مطابق آخرین فهرست‌بندی صورت گرفته حدود ۱۸ تعاونی اعتباری مردمی با احراز شرایط لازم از سوی بانک مرکزی حائز اخذ مجوز تبدیل شدن به بانک شده‌اند؛ مشروط به اینکه هیچ‌گونه تخلفی را در طول فرآیند تبدیل مرتکب نشوند.