یک کارشناس بانکی با اشاره به نبود قانون برای ارائه اطلاعات حساب‌های بانکی به دولت، گفت: در این شرایط اگر سیستم بانکی گزارش سپرده‌های مردم را به دولت بدهد، بالاترین ضربه را به سطح سپرده‌ها خواهد زد. هوشنگ شجری در گفت‌وگو با «فارس» در ارزیابی خود از تعیین نرخ سود ۱۴ درصدی امسال گفت: کاهش نرخ سود بانکی در شرایطی که نرخ تورم بالا است و اقتصاد کشور به سرمایه‌ و پس‌انداز مردم احتیاج دارد، مثبت نیست.

وی کاهش سود نرخ بانکی را از طرفی باعث کاهش سطح پس‌اندازها و از طرف دیگر مانع رشد پس‌انداز‌ها دانست و تصریح کرد: انجام این کار تقاضا را افزایش و تورم را بالا می‌برد.

این کارشناس بانکی با اشاره به اینکه نرخ سالانه تورم ۸/۱۰ درصد است و نرخ سود کوتاه مدت به طور معمولی ۹ درصد بوده و به ۶ درصد کاهش یافته، گفت: این موضوع باعث آسیب رسیدن به اقتصاد کشور خواهد شد.

شجری با اشاره به تورم کنونی اظهار داشت: نرخ سود عقود مبادله‌ای باید برای دو سال چیزی در حدود ۲۱ درصد باشد.

وی ادامه داد: حالت مذکور به این معنی است که در طول ۲ سال که حق برداشت سود خود را ندارید، قیمت ۲۱ درصد بالا می‌رود، بنابراین نرخ تورم بالاتر از نرخ سود بانکی و نرخ تورم دو ساله بالاتر از نرخ سود دو ساله بانکی است و این امر خود به خود باعث تورم بیشتر و کاهش تمایل به سپرده گذاری می‌شود.

شجری در خصوص میزان آمادگی سیستم بانکی از نظر شبکه اطلاعاتی حساب‌های مردم برای اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها اظهار داشت: سیستم بانکی حق چنین کاری را ندارد؛ زیرا یکی از قوانین مقررات بانکی مخفی بودن حساب سپرده‌های مردم در سیستم بانکی است.

وی ادامه داد: در صورتی که سیستم بانکی گزارش سپرده‌های مردم را به دولت بدهد، بالاترین ضربه را به سطح سپرده‌ها خواهد زد. بر این اساس باید راه دیگری را برای ارائه اطلاعات حساب‌های مردم در نظر گرفت؛ به این دلیل که معایب این روش از محاسن آن بیشتر خواهد بود. این کارشناس بانکی گفت: روش پرسشنامه‌ای برای اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها در ایران جواب نمی‌دهد. به این دلیل که مردم اطلاعات نادرست می‌دهند، همچنین رجوع به حساب‌های مردم را به این دلیل که به سیستم بانکی آسیب می‌رساند نیز نباید تعقیب کرد. شجری تاکید کرد: دولت باید پرداخت نقدی یارانه‌ها را متوقف کند، چون این عمل تورم‌زا است و برای کمک به اقشار مختلف باید بر اساس طبقات اجتماعی عمل کند.

خرید دین و صکوک باید به سیستم بانکی برگردد

شجری در ادامه خرید دین و صکوک را مفید دانست و اظهار داشت: خرید دین و صکوک باید به سیستم بانکی برگردد؛ به این دلیل که بانک‌ها برای گرفتن اعتبارات از بانک مرکزی اعتبار مستقیم را در اختیار دارند؛ بنابراین از یک روش خیلی راحت و کم‌خرج استفاده می‌کنند.

وی روش تنزیل مجدد را برای بانک مرکزی دارای درآمد و عاملی برای ایجاد رابطه جدید بین سیستم بانکی و بانک مرکزی دانست و تصریح کرد: بانک مرکزی می‌تواند اوراق بانک‌ها را با تنزیل مجدد بخرد و به این وسیله نقدینگی در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد.