تا 20 سال دیگر هم خصوصی نمی‌شود

فاطمه بهادری

صندوق ضمانت صادرات در ده ماه امسال نزدیک به ۱۲درصد از صادرات غیر نفتی را تحت پوشش قرار داده که تا پایان سال به ۱۵ درصد خواهد رسید.

سید کمال سیدعلی، مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات با بیان این مطلب عملکرد این صندوق را در دو ماه اول امسال تشریح کرد و افزود: معادل دو میلیارد و ۳۴۱ میلیون دلار پوشش صادراتی این صندوق در مدت ذکر شده بوده است.

خرید دین با نرخ‌های پایین

وی در خصوص خرید دین تصریح کرد: صادرکننده می‌تواند به جای منتظر ماندن یک دوره طولانی برای دریافت پولشان از خریدار آن را با نرخ بهره حداکثر لایبور به علاوه دو درصد به بانک بفروشند و مجبور نباشند مثلا به مدت یک سال برای دریافت پولش از خریدار خارجی منتظر بمانند.

به گفته سید علی، به دلیل اینکه هزینه این پوشش از محل حساب ذخیره ارزی تامین می‌شود، نرخ خوبی است. در حالی که در‌حال‌حاضر دیگر نرخ بهره ریالی کمتر از ۱۶-۱۵درصد وجود ندارد.

وی ادامه داد: نرخ بهره در کشور امارات کمتر از ۹درصد نیست.

مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات گفت: کارمزدهای ما از ۴ درصد به زیر یک درصد رسیده و این در حالی است که ما به‌‌رغم کشورهای پرریسک در سایر کشورهای اروپایی و پیشرفته نیز پوشش بیمه‌ای داشته‌ایم.

مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران اظهار داشت: در حالی که صندوق یک نهاد حمایتی است و دولت از ما انتظار سود آوری ندارد، امسال نزدیک به ۹ میلیارد تومان سود عملیاتی به جز سود سپرده‌های صندوق در بانک‌های کشور داشته‌ایم.

وی با تاکید براینکه صندوق می‌تواند در بورس و سیستم بانکی سرمایه‌گذاری داشته باشد، افزود: بیشتر سپرده‌گذاری صندوق در بانک‌های ملت، تجارت و صادرات است.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص لزوم خصوصی شدن صندوق مطابق با سیاست‌های بند «ج» اصل ۴۴ قانون اساسی تصریح کرد: تا حدود ۲۰ سال آینده امکان خصوصی‌سازی صندوق وجود ندارد.

سید علی در خصوص نحوه تخصیص ۲۰۰ میلیون دلار اعتبار بانک مرکزی از حساب ذخیره ارزی به صندوق ضمانت صادرات، تصریح کرد: این اعتبار به شرکت‌های داخلی ای تخصیص می‌یابد که برنده مناقصه‌های بین‌المللی می‌شوند و ضمانت‌نامه حسن انجام کار نیاز دارند. وی تاکید کرد: این مساله خیلی به امر صادرات مرتبط نیست.

وی در خصوص نحوه تخصیص سهم به بخش صادرات در بسته سیاستی سال آینده اظهار داشت: مشخص نیست که چه سهمی‌ از تسهیلات صادراتی که در بسته امسال تکلیف شده محقق شده است. معتقدم که بیش از دو درصد به صادرات اختصاص نیافته است.

نرخ ارز باید افزایش یابد

مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات که مدت زمان بیست و چند ساله‌ای را در بانک مرکزی در بخش ارزی فعالیت داشته است، در خصوص نرخ ارز معتقد است: باید درصدی از نرخ تورم در نرخ ارز لحاظ شود. در عین اینکه نرخ ارز باید بالا برود و نه پایین.

معاون وزیر بازرگانی گفت: با توجه به طرح هدفمند کردن یارانه‌ها تعیین نرخ ارز صادرات به عهده بانک مرکزی است، ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم افزایش تورم در تعیین نرخ ارز همیشه موثر بوده است.

وی افزود: شیب نرخ ارز همیشه باید به سمت بالا باشد، حالا اینکه میزان این شیب چقدر باشد، به میزان صادرات و واردات مربوط می‌شود، بنابراین نرخ ارز نباید در صادرات و واردات اخلال ایجاد کند.

مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: آنهایی که می‌گویند باید نرخ ارز پایین بیاید، اشتباه می‌کنند.

سید علی با بیان اینکه در چهارسال گذشته مجموعه پوشش‌های صندوق ۳۰ برابر شده است، اظهار داشت: قرار بود تا پایان چشم‌انداز در منطقه اول شویم در حالی که صندوق همین امروز در منطقه اول است و جزو پنج موسسه برتر اعتبار صادراتی دنیا هستیم.

وی افزود: نسبت پوشش ما به کل صادرات در منطقه اول است، بنابراین اگر پوشش ضمانت صادرات ترکیه ۵/۴ درصد است و عدد بالاتری دارد، به دلیل این است که میزان صادرات ترکیه ۵ برابر صادرات ما است.

رییس صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: بهترین روش برای صادرات نسیه فروشی است که اگر این نسیه‌فروشی ضمانت شود، صادرکننده با فراغ بال می‌تواند صادرات کند.

وی افزود: در حالی که بیش از ۱۲۰ بانک در آمریکا و کشورهای CIS ورشکسته شده‌اند، ما تضامین لازم را به صادرکنندگان و سیستم بانکی کشور خود می‌دهیم.

معاون وزیر بازرگانی گفت: امروز با ۱۳ بانک کشور و تشکل‌ها و اتاق‌های بازرگانی تعامل داریم تا صادرکنندگان با ضمانت‌های صندوق آشنا شوند. وی افزود: امسال بیش از ۵۰۰ هزار یورو جایزه عدم خسارت داده‌ایم، یعنی صادرکنندگانی که خسارتی به صندوق وارد نکرده‌اند، این جایزه را دریافت کرده‌اند. وی تصریح کرد: خسارت‌های پرداختی صندوق از بدو تاسیس تا انتهای سال ۱۳۸۴ مبلغ ۵۷۷ میلیارد ریال و در چهار سال اخیر به میزان ۲۵۲ میلیارد ریال است.