تک‌رقمی شدن نرخ تورم تا پایان سال قطعی است

عکس: نگار متین‌نیا

رییس کل بانک مرکزی در واکنش به گزارش خبرگزاری فارس مبنی بر احتمال عدم تحقق وعده تک‌رقمی شدن نرخ تورم تا پایان سال جاری، تحقق این وعده را قطعی دانست و به تشریح سیاست‌های بانک مرکزی برای کاهش تورم، تعیین نرخ سود بانکی و کنترل نقدینگی پرداخت.

محمود بهمنی به وعده تک رقمی شدن نرخ تورم که در ماه‌های آغازین فعالیت خود به عنوان رییس کل در بانک مرکزی به مردم داده بود اشاره و تاکید کرد: با توجه به کاهش نرخ تورم در پایان آذرماه و رسیدن نرخ آن به ۵/۱۳ درصد می‌توانم بگویم که آنچه را که از یک سال و نیم قبل صحبت می‌کردیم به تدریج محقق شده می‌بینیم. وی در ادامه به وضعیت نرخ سود بانکی و نرخ تورم متناسب با هدفمند‌سازی یارانه‌ها اشاره و تصریح کرد: برای اینکه تورم ناشی از هدفمندسازی یارانه‌‌ها مشخص شود باید دید که اجرای این طرح چگونه صورت می‌گیرد و مراحل و تعداد اقلام آزادسازی که هر کدام می‌توانند در مجموع تاثیرگذاری خاصی داشته باشند، نیز مشخص شود.

بهمنی با تاکید بر این که باید جهش قیمتی ناشی از هدفمندسازی یارانه‌ها مشخص شود، اظهار داشت: موارد مذکور به سال بعد مربوط می‌شود و باید در آن زمان در این مورد تصمیم‌گیری کرد.

وی در خصوص میزان افزایش تورم ناشی از هدفمندسازی یارانه‌ها در سال بعد، گفت: هدفمندسازی یارانه‌ها را نمی‌توان عامل افزایش تورم دانست، زیرا زمانی که هدفمندسازی یارانه‌ها و یا آزادسازی قیمت‌ها صورت گیرد، عوامل تورمی مشخص می‌شود.

رییس کل بانک مرکزی افزود: آزادسازی قیمت‌ها قطعا در تمام کالاها یک باره نخواهد بود، بنابراین شرایط مذکور در تعداد اقلام می‌تواند تاثیر به سزا و متفاوتی داشته باشد.

احتمال تعیین نرخ سود متناسب با کاهش تورم

رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هنوز نرخ سود سال آینده تعیین نشده است، گفت: حدود یکی دو ماه است که به سختی روی بسته سیاستی ـ نظارتی کار می‌کنیم و نقطه‌نظرات تمام کارشناسان و مدیران عالی بانک‌ها را در این خصوص گردآوری کرده‌ایم. وی ضمن اشاره به اینکه بسته سیاستی سال ۸۹ با منظور کردن نظرات کارشناسان و مدیران بانک‌ها به جمع‌بندی نهایی خواهد رسید، ادامه داد: نظرات مربوطه پیرامون بسته سیاستی - نظارتی با شرایط جامعه تطبیق داده خواهد شد تا بسته کامل و جامعی برای سال آینده تدوین شود.

پایان بهمن ماه در مورد رقم نرخ سود تصمیم می‌گیریم

بهمنی در مورد تعیین نرخ سود متناسب با نرخ تورم، خاطرنشان کرد: قطعا وقتی تورم کاهش یابد، نرخ سود متناسب با آن تغییر خواهد کرد، ولی برای تعیین رقم دقیق نرخ سود بانکی باید تا پایان بهمن صبر کنیم و ببینیم تورم در چه نقطه‌ای قرار خواهد گرفت. وی افزود: بعد از مشخص شدن نرخ تورم در پایان بهمن و همچنین برنامه اقتصادی برای سال آینده با توجه به نرخ تورم، نرخ سود را براساس نرخ تورم و برنامه‌ریزی سال آینده تعیین خواهیم کرد. رییس کل بانک مرکزی در مورد وضعیت نرخ رشد نقدینگی در جامعه، گفت: در مورد رشد نقدینگی براساس برنامه حرکت می‌کنیم؛ البته به دلیل اینکه یک مقدار تزریق منابع داشتیم شاید تا حدودی این نرخ نسبت به رقم مشابه سال گذشته افزایش یافته باشد.

وی با بیان اینکه نرخ رشد نقدینگی در پایان سال از ۲۵ درصد تجاوز نخواهد کرد، افزود: رشد نقدینگی امسال به خاطر کمک به واحدهای تولیدی و صنعت قطعا نسبت به سال گذشته کمی بالاتر می‌رود و آخرین رقم رشد نقدینگی حدود ۲۱ الی ۲۳ درصد است.

وی در خصوص یکی از مواد لایحه برنامه پنجم توسعه مبنی بر حذف حساب ذخیره ارزی با جایگزینی صندوق توسعه ملی، اظهار داشت: طرح مذکور هنوز محقق نشده، ولی قطعا اگر تحقق یابد، منابعی که در حساب ذخیره ارزی وارد می‌شود به صندوق توسعه ملی خواهد رفت.

وی افزود: جزئیات طرح مذکور هنوز مشخص نشده ولی اگر حساب ذخیره ارزی بخواهد جای خود را به صندوق توسعه ملی دهد، قطعا وجوهی که به حساب ذخیره ارزی واریز می‌شد با تصویب طرح به صندوق توسعه ملی واریز خواهد شد، البته فقط ۲۰ درصد منابع ارزی در صندوق مذکور واریز خواهد شد. بهمنی ادامه داد: مابه‌التفاوت نرخ ارزهای غیر از دلار موجود در حساب ذخیره که زمان گشایش اعتبار آنها مربوط به زمانی است که قیمت این ارزها افزایش یافته بود، از طریق پرداخت وجه براساس نرخ دلار همان روز تعدیل و طبق آن حساب‌ها تسویه خواهد شد.

وی ادامه داد: بنابراین حالت مذکور به نفع صاحبان صنعت خواهد بود و آنها می‌توانند حساب‌های خود را از این طریق حفظ نمایند و بدهی خود را تسویه کنند.

افزایش اختیارات رییس جمهور در شورای پول و اعتبار

رییس کل بانک مرکزی در ادامه در مورد یکی از مواد لایحه برنامه‌ پنجم توسعه که طبق آن اختیارات رییس‌جمهور در تصمیم‌گیری‌های شورای پول و اعتبار افزایش خواهد یافت، گفت: اصلا چنین چیزی نیست؛ چرا که شورای پول و اعتبار به صورت کاملا مستقل عمل می‌کند و جلسات آن به صورت هفتگی در بانک مرکزی تشکیل می‌شود.

وی گفت: شخص بنده مسوول شورا هستم و تصمیمات کاملا آزادانه و با برنامه‌ریزی و کارشناسانه صورت می‌گیرد همانطور که تصمیماتی که در چند وقت گذشته در این شورا مصوب شد مطابق رویه مذکور بوده است. بهمنی گفت: باید صبر کرد تا برنامه پنجم به تصویب برسد و بعد از آن ببینیم که حالت مذکور که در لایحه دیده شده به چه روال خواهد بود.

حجم مطالبات معوق تا پایان سال کاهش می‌یابد

رییس کل بانک مرکزی در ادامه درباره وضعیت مطالبات معوق، گفت: در طول ماه‌های اخیر رقم مطالبات معوق به شدت در حال کاهش است و بانک‌ها توانستند رقم قابل توجهی از مطالبات خود را وصول کنند.

بهمنی ادامه داد: خوشبختانه مطالبات معوق به شدت در حال کاهش است و امید می‌رود با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تا پایان سال درصد قابل توجهی از این رقم کاهش پیدا کند.

وی در ادامه به شفاف‌سازی‌های صورت گرفته در این زمینه اشاره و تصریح کرد: هم‌اکنون بانک‌ها به شدت دنبال برنامه‌ریزی برای وصول مطالبات معوق خود هستند و اخبار و آماری که به دست من رسیده حاکی از پیگیری بانک‌ها برای تحقق هدف مذکور است. بهمنی با ابراز امیدواری در مورد ساماندهی وضعیت مطالبات معوق در سیستم بانکی گفت: بانک‌ها با تلاش‌هایی که انجام داده‌اند به صورت مستمر رقم‌های قابل قبولی از مطالبات را وصول کردند.

مصوبه ضمانت خانوادگی از یک سال گذشته در دست بررسی بود

رییس کل بانک مرکزی در ادامه در خصوص ضمانت خانوادگی برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان، گفت: در سال گذشته با مشورت و همفکری وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، دادگستری و وزارت کار دستورالعمل ضمانت خانوادگی برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان تهیه شده بود.

وی در واکنش به برخی اخبار مبنی بر اصلاح مصوبه ضمانت خانوادگی برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان، افزود: ممکن است تنها در یک یا دو بند از این مصوبه که نیاز به اصلاح باشد، پس از بررسی تجدیدنظر صورت گیرد.