جایگاه بانک‌های خصوصی در شورای پول و اعتبار بررسی می‌شود

فاطمه بهادری

پنجمین جلسه هفتگی شورای پول و اعتبار سه‌شنبه گذشته به علت حضور برخی اعضا در جلسه هیات‌دولت در محل ریاست جمهوری برگزار نشد. حسین رحمانی‌نیا، عضو شورای پول و اعتبار از برگزار نشدن جلسه سه‌شنبه گذشته خبر داد و شش موضوع را در دستور کار این جلسه اعلام کرد. به گفته وی این شش موضوع در جلسه آتی شورا بررسی خواهد شد.

رحمانی‌نیا با بیان دستورات شش‌گانه شورا اعلام کرد: پیشنهاد شورای هماهنگی بانک‌ها مبنی بر تغییر روش اخذ کارمزد تسهیلات قرض‌الحسنه از جمله دستورات شورا در جلسه آتی خواهد بود.

اولین دستورجلسه‌ای که رحمانی‌نیا عنوان کرده مربوط به تغییر شیوه دریافت کارمزد است. در شیوه کارمزد چهار درصدی تسهیلات قرض‌الحسنه در ابتدای هر سال بازپرداخت تسهیلات محاسبه و یکجا دریافت می‌شد که در شیوه پیشنهادی جدید، کارمزد در اقساط به‌صورت یکسان تقسیم و دریافت می‌شود.

به‌عنوان نمونه اگر قرار باشد ۶۰۰هزار تومان وام قرض‌الحسنه در مدت ۳۶ ماه بازپرداخت شود در اولین قسط، ۲۴هزار تومان کارمزد از تسهیلات‌گیرنده دریافت می‌شود که در ابتدای سال بعد از این کارمزد ۱۶هزار تومان و در سال بعد از آن ۸هزار تومان کارمزد به‌صورت یکجا از تسهیلات گیرنده دریافت می‌شود. در شیوه جدید پیشنهادی، مشتری همان مبلغ را طی بازپرداخت اقساط پرداخت می‌کند.

تعیین حداقل سرمایه بانک‌های غیربرون‌مرزی در مناطق آزاد

تصمیم‌گیری درباره تعیین حداقل سرمایه بانک‌های غیربرون ‌مرزی در مناطق آزاد نیز از دیگر موارد جلسه آینده شورای پول و اعتبار است.

حداقل سرمایه بانک‌های غیربرون‌مرزی در مناطق آزاد در حال حاضر ۱۲۰میلیارد تومان است که به علت تشویق سرمایه‌گذاران برای افتتاح بانک‌های جدید و در اولین گام، کاهش حداقل سرمایه بانک‌های فوق به ۶۰ میلیارد تومان در شورای پول و اعتبار بررسی خواهد شد. به گفته رییس کل بانک مرکزی کاهش حداقل سرمایه بانک‌های خصوصی در دستور کار این بانک برای افزایش سهم بخش خصوصی و رقابت در بازار پول است.

جایگاه بانک‌های خصوصی در سیستم بانکی

در اولین جلسه شورای پول و اعتبار پس از احیا، اعضای شورا مقرر کردند که از آن پس، شورا وضعیت بانک‌ها را با استناد به آمار و ارقام بررسی کند. به نظر می‌رسد شورای پول و اعتبار در جلسه آتی، جایگاه بانک‌های خصوصی را به عنوان بخشی تاثیرگذار در سیستم بانکی کشور بررسی خواهد کرد تا به عنوان اولین گروه از بانک‌ها، در این شورا محک زده شوند.

به این ترتیب عملکرد این بانک‌ها در شورا بررسی خواهد شد.

تصویب اساسنامه بانک‌‌های غیردولتی دی، تات و انصار

در جلسات گذشته شورای پول و اعتبار، تصویب اساسنامه سه بانک غیردولتی جدید در دستور کار قرار گرفت که به علت کمبود وقت، به جلسات آتی موکول شد. سه بانک دی، تات و انصار این سه بانک را تشکیل می‌دهند که دو بانک اول سابقه حضور در بازار را نداشته‌اند و بانک انصار از تبدیل موسسه انصار تاسیس خواهد شد. پیش‌تر رییس کل بانک مرکزی از حضور این سه بانک در بازار پولی کشور خبر داده بود.

بررسی درخواست بانک سپه برای افزایش وام خودرو تا میزان ۱۰۰میلیون ریال

در حال حاضر سقف وام خودرو بانک‌های کشور ۷۰میلیون ریال است که شورای پول و اعتبار آن را تصویب کرده است. حال بانک سپه در پیشنهادی جدید به شورای پول و اعتبار، خواستار تصویب وام خودروی ۱۰۰میلیون ریالی برای کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است.

این درحالی است که بانک‌ها برای ارائه وام ۷۰میلیون ریالی نیز با مشکل مواجهند .

بررسی تقاضای تایید اساسنامه جدید بانک رفاه

پس از آنکه بانک رفاه از زمره بانک‌های دولتی مشمول خصوصی‌سازی اصل ۴۴ خارج شد، مقرر شد تا اساسنامه جدید آن به لحاظ خصوصی بودنش در شورای پول و اعتبار تایید شود. این بانک به عنوان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی واگذار شده بود که بر این اساس خصوصی اعلام شد.

سازمان تامین‌اجتماعی نیز با استناد به این موضوع اعلام کرد که نمی‌توان این بانک را در بورس عرضه کرد، چرا که متعلق به سازمان تامین‌اجتماعی است. بنابراین اساسنامه این بانک در دوره جدید فعالیتش به تایید سازمان تامین‌اجتماعی رسید که در شورای پول و اعتبار نیز بررسی می‌شود.