مهرداد حشمتی *

در حال حاضر۲۰ شرکت دولتی و خصوصی به صورت فعال، بازار بیمه‌های بازرگانی کشور را در اختیار دارند و میزان حق بیمه تولیدی توسط این شرکت‌ها در سال ۸۴ لغایت ۸۷ به ترتیب ۲۱۵۳، ۲۶۵۶، ۳۳۸۳ و ۴۱۰۰‌میلیارد تومان بوده است.

صنعت بیمه به عنوان یکی از نهادهای مالی و پولی و نیز یکی از بخش‌های حساس و محرک اقتصادی که در سال‌های گذشته مورد بی‌مهری مسوولان قرار داشت رفته‌رفته می‌رود تا جایگاه واقعی خویش را در پهنه اقتصاد کشور باز یابد. ضریب نفوذ بیمه به عنوان اساسی‌ترین شاخص سنجش، قدری آهسته، اما سیر صعودی می‌پیماید.

تاسیس شرکت‌های جدید بیمه ای، افزایش تعداد شبکه‌های فروش اعم از کارگزاران و نمایندگان، رتبه‌بندی نمایندگان و اصلاح کارمزد دریافتی آنان، توجه ویژه دولت به امر تحقیق و پژوهش در موضوعات بیمه‌ای، اهتمام شرکت‌های بیمه به ایجاد و راه‌اندازی بیمه‌های الکترونیک و رشد چشمگیر وبلاگ‌های تخصصی بیمه و... موید شکوفایی و بالندگی این صنعت می‌باشد.

توجه به مولفه‌های اشاره شده و رقابت سرسخت در میان شرکت‌های بیمه موجبات آزاد‌سازی نرخ تعرفه‌ها در برخی رشته‌های بیمه‌ای شده و این امر نوید حق بیمه‌های واقعی تر و ارزان تر برای بیمه‌گذاران و استفاده‌کنندگان را می‌دهد.

بسط و توسعه فرهنگ بیمه و تبلیغ و اشاعه مزایای آن در دستور کار بیمه‌گران قرار دارد و معرفی خدمات و محصولات به بیمه‌گذاران و عموم مردم با استعانت از فناوری‌های بدیع در حال بررسی است.

کارگروه‌های مختلف و متخصص حول طرح تحول بیمه در خدمت آحاد جامعه در حال فعالیتند. در غیاب رتبه‌بندی‌های جهانی (Ranking‌)، شرکت‌های بیمه با ملاک‌های مختلف از جمله فناوری اطلاعات، شفافیت گزارشگری مالی، درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری، توانایی ایفای تعهدات و مقدار فروش مورد محک و ارزیابی قرارمی‌گیرند و نقاط ضعف و قوت آنها در نزد بیمه‌گذاران شاخص مطمح نظر قرارمی‌گیرد.

رشد و نمو شرکت‌های خصوصی که در ابتدای امر بخشی از سهم بازار شرکت‌های دولتی را نشانه رفته بودند، اکنون میدان رقابت را به صحنه رویارویی توانمندی‌ها تبدیل کرده است. شرکت‌های بیمه خوب می‌دانند که برای پیشرفت، یا باید تلاش کرد تا در اقیانوس‌های قرمز، خونین و شناخته شده فعلی سرسختانه بجنگند یا رقابت را به اقیانوس‌های آبی و ناشناخته بدون رقابت همراه با کشف بازارهای جدید سوق دهند.

به‌رغم وجود دامنه گسترده‌ای از رشته‌های بیمه‌ای در کشورهای دیگر، متاسفانه عمده فعالیت شرکت‌های بیمه در ایران، تنها در ۵۰ رشته خلاصه می‌شود و درحالی که خلاء بیمه‌های زندگی کاملا مشهود است و تنها ۶‌درصد آمار حق بیمه‌های تولیدی را تشکیل می‌دهد، متاسفانه عزم کمتری برای ایجاد طرح‌های نوآورانه در این زمینه به چشم می‌خورد. راهکار چیست ؟ بازارهای ناشناخته را دریابید زیرا اقیانوسی بی کران است.

* کارشناس بیمه