حبیب‌ا... محمدی *

هفته آخر مهرماه، با عنوان هفته کاهش اثار بلایای طبیعی به پایان رسید. در این هفته رسانه‌های جمعی و به ویژه سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، برنامه‌های متنوع و متعددی را با همکاری سازمان هلال‌احمر و وزارت درمان و آموزش پزشکی و ستاد حوادث غیرمترقبه وزارت کشور برای افزایش آگاهی و آمادگی کامل مردم جهت مقابله با حوادث طبیعی نظیر زلزله، سیل، توفان، آتش‌سوزی‌های گسترده و... با حضور کارشناسان و امدادگران اجرا کردند که قابل تقدیر و تشکر است، اما جای کارشناسان صنعت بیمه و شرکت‌های بیمه‌ای در برنامه‌ها و مباحث واقعا خالی بود و تعداد اندکی از کارشناسان و آن هم به صورت گذرا به نقش انکارناپذیر بیمه پرداختند.

از تعداد تقریبی ۵۰خطر و حادثه مهیب و زیان‌بار مانند سیل، زلزله، توفان،‌ آتش‌سوزی، رانش زمین و ... تقریبا ۶۵درصد حوادث فوق در کشور ما رخ می‌دهد و البته خطرناک‌ترین و زیان‌بارترین آنها مربوط به زلزله و سیل است. انسان‌ها نمی‌توانند از وقوع بلایای طبیعی جلوگیری کنند؛ اما می‌توانند با تعقل و تفکر و رعایت اصول ایمنی آثار زیان‌بار آنها را کاهش داده و خسارت‌های وارده را به حداقل ممکن برسانند. یکی از راه‌های کاهش آثار بلایایی طبیعی، اطلاع‌رسانی و آموزش است که وقوع حوادث را گوشزد کرده و چگونگی ایمن‌ ماندن را تمرین می‌دهند، اما با تمام رعایت‌های اصول ایمنی و آموزش‌های ارائه‌شده، بلایای طبیعی قطعا به وقوع خواهند پیوست و قطعا خسارات سنگینی (مالی-جانی) در پی خواهد داشت.

از مهمترین و آسان‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه‌های کاهش آثار بلایای طبیعی، استفاده از پوشش‌های بیمه‌ای است. چنانچه پس از رعایت اصول ایمنی، ساختمان‌ها و تاسیسات و تجهیزات، موجودی اموال و اثاثیه را در مقابل خطرات و حوادث بیمه‌ کنیم. پس از بروز حوادث مشمول بیمه می‌توانیم تمامی خسارت وارده را از بیمه‌گر مطالبه کرده و بیمه‌گران هم موظف و مکلفند خسارت وارد شده را در اسرع وقت ارزیابی و در وجه بیمه‌گزار تادیه و پرداخت کنند. اگر به طریقی می‌توانستیم از ساکنان شهرستان بم که در زلزله بم و یا از شهروندان استان گلستان که از ناحیه سیل خسارت دیده‌اند و یا از شهروندان رودبار و آوج و یا شهرستان رزن همدان که از زلزله خسارت دیده‌اند، گزارش تهیه کنیم، قطعا تایید و تصدیق خواهند کرد که خسارت مالی ساختمان‌ها و تاسیسات و موجودی اماکنی که دارای پوشش بیمه‌ای بوده در اسرع وقت از طریق بیمه‌گران پرداخت شده و زندگی آنان در همان اوایل روزهای حادثه به حالت اول برگشته و از حادثه به‌وقوع پیوسته متضرر نشده‌اند؛ همچنین افرادی که بیمه‌نامه زندگی (عمر و حوادث) داشتند نیز غرامت آنان در اسرع وقت پرداخت شده است. جا دارد که خبرنگاران محترم از این موضوع، گزارش مبسوطی تهیه کنند. البته باید بپذیریم که صنعت بیمه باید بیشتر در راه معرفی خدمات بیمه‌ای به مردم تلاش کرده و با انجام تبلیغات سازنده و حضور مستمر در برگزاری مناسبات این‌چنینی، بیش از پیش نسبت به ارتقای فرهنگ بیمه‌ای تلاش کنند. شرکت‌های بیمه‌ای می‌توانند با استفاده از مکانیزم سیستم بیمه، اتکای بار مالی سنگینی که از ناحیه بلایایی طبیعی بر دولت تحمیل می‌شود را به بیمه‌گران خارجی انتقال داده و خرابی‌های ناشی از این‌گونه حوادث را به سرعت ترمیم کنند. بنابراین امیدواریم در آینده نزدیک با افزایش آگاهی و اطلاعات مردم تمامی ساختمان‌ها و تاسیسات زیربنایی و موجودی و دارایی‌ها در مقابل حوادث بیمه شوند.

*رییس اداره صدور بیمه‌نامه بیمه ایران در همدان