رشد سپرده‌های بخش غیردولتی در بانک‌های خصوصی

عکس:‌نگار متین‌نیا

در حالی که بانک مرکزی با سیاست‌های جدید خود مبنی بر یکسان کردن نرخ سود سپرده‌های بانک‌های دولتی و خصوصی، تلاش کرده است تا در راستای افزایش توان بانک‌های دولتی گام بردارد و از خروج سپرده‌های این بانک‌ها جلوگیری کند، اما آمارهای جدید نظام بانکی این تلاش‌ها را ناموفق عنوان می‌کنند. به گزارش ایلنا، ارقام یازده‌ماه ‌سال ۱۳۸۷ بیانگر افزایش ۱/۶‌درصدی سپرده‌های بخش غیردولتی نزد بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی (به میزان ۷/۹۴‌هزار میلیارد ریال) است.

در دوره یادشده، مانده سپرده‌های بخش غیردولتی نزد بانک‌های غیردولتی به میزان ۵/۷۷‌هزار میلیارد ریال (۲/۲۶‌درصد) افزایش یافته است؛ در حالی که مانده این متغیر نزد بانک‌های دولتی به میزان ۱/۱۷ هزار میلیارد ریال (۴/۱‌درصد) افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، سهم بانک‌های غیردولتی از مانده کل سپرده‌های بخش غیردولتی از ۰/۱۹‌درصد در پایان سال ۱۳۸۶ به ۶/۲۲‌درصد در پایان بهمن ۱۳۸۷ افزایش یافته است؛ درحالی که سهم این متغیر در بانک‌های تجاری و تخصصی به ترتیب از ۱/۶۸ و ۹/۱۲درصد به ۰/۶۵ و ۵/۱۲‌درصد کاهش یافته است.

عوامل عمده افزایش سهم بانک‌های غیردولتی از کل سپرده‌های غیردولتی نزد شبکه بانکی، افزایش دامنه فعالیت بانک‌های غیر‌دولتی نظیر گسترش شعب، بالاتر بودن نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌ها در مقایسه با بانک‌های دولتی و افزایش اعتماد عمومی به بانک‌های غیردولتی بوده است. این آمار نشان می‌دهد دارندگان سپرده نسبت به نرخ سود حساس بوده و تفاوت قابل توجه بین نرخ‌های سود بانک‌های دولتی و غیردولتی موجب جذاب‌تر شدن سپرده‌گذاری نزد بانک‌های غیردولتی شده است؛ اختلاف سودی که بانک مرکزی در نیمه دوم سال گذشته تلاش کرد تا آن را بین بانک‌های دولتی و خصوصی به صفر برساند.

همچنین سهم بانک‌های غیردولتی از کل دارایی‌های شبکه بانکی از ۵/۱۳درصد در پایان سال ۸۶ به ۴/۱۷درصد در پایان بهمن‌ماه سال ۸۷ رسیده است.

جدیدترین لیست تسهیلات اعطایی بانک‌ها

خبرگزاری مهر لیست تسهیلات اعطایی بانک‌ها و موسسات اعتباری به تفکیک عقود اسلامی در یکسال منتهی به دی ماه سال ۸۷ که مورد تایید بانک مرکزی قرار گرفت را منتشر کرد. تسهیلات اعطایی بانک‌ها و موسسات اعتباری در یکسال منتهی به دی ماه سال ۸۷ به بیش از ۱۷۱‌هزار و ۸۴۳میلیارد تومان رسید، این در حالی است که این رقم در یکسال منتهی به اسفند سال ۸۶، معادل ۱۶۱‌هزار و ۵۷۹میلیارد تومان بود. برهمین اساس، تسهیلات پرداختی بانک‌ها و موسسات اعتباری در یکسال منتهی به دی ماه سال ۸۷ نسبت به مدت مشابه در اسفند ۸۶ معادل ۴/۶درصد افزایش نشان می‌دهد.

۱/۴۶درصد از وام‌های بانک‌ها و موسسات اعتباری فروش اقساطی، ۲/۱۵درصد مشارکت مدنی، ۷‌درصد مضاربه، ۸/۳درصد جعاله، ۱/۳درصد سلف، ۴/۳درصد قرض‌الحسنه، ۵/۱درصد اجاره به شرط تملیک، ۵/۱درصد مشارکت حقوقی، ۶/۰درصد سرمایه‌گذاری مستقیم و ۷/۱۷درصد سایر بوده است.

بانک‌های تجاری در همین مدت بیش از ۱۰۴‌هزار و ۲۸۱‌میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که نسبت به پایان اسفند ۸۶ حدود ۹/۱درصد افزایش نشان می‌دهد.

همچنین تسهیلات پرداختی بانک‌های تخصصی در یکسال منتهی به دی ماه سال ۸۷ به بیش از ۳۷‌هزار و ۶۸۵میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه در اسفند ۸۶ معادل ۷/۹درصد افزایش یافته است.

درهمین حال، بانک‌های خصوصی و موسسات اعتباری در همین مدت بیش از ۲۹‌هزار و ۸۷۷‌میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که نسبت به پایان اسفند ۸۶‌معادل ۹/۱۹درصد افزایش نشان می‌دهد.