بانک توسعه صادرات پیشنهاد داد
طرح عقود مشارکتی کاهنده برای بانکهای توسعهای
عضو هیاتمدیره بانک توسعه صادرات از ارائه طرحی جدید به نام مشارکت تناقصی خبر داد که به منظور واقعی کردن مشارکتها مطرح شده و در آن بهتدریج میزان مشارکت بانک کم و پروژه به طرف مقابل منتقل میشود.
حسین عیوضلو در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه بسیاری از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی به خارج از کشور توانایی تامین وثایق لازم در خارج از کشور را ندارند، اظهار داشت: به همین دلیل روش جدیدی به نام مشارکت تناقصی توسط بانک توسعه صادرات برای تامین مالی پیشنهاد شده است که از جمله عقود مشارکتی به حساب میآید.
وی افزود: تفاوت این قرارداد با سایر قراردادهای مشارکت این است که بهتدریج میزان مشارکت بانک کم شده و پروژه به طرف مقابل منتقل میشود.
عضو هیاتمدیره بانک توسعه صادرات خاطرنشان کرد: با تصویب این قانون، بانکها در عقود مشارکت به سمت عواید محوری سوق داده میشوند و در همین راستا بررسیهای فنی و مالی و اقتصادی و توجیهپذیری طرحها قبلا انجام میشود و بانک در ریسک آن فعالیت مشارکت جدی خواهد داشت. درحالیکه وقتی قراردادها وثیقه محور است، بانک در ریسک فعالیت مشارکت نمیکند. وی قراردادهای وثیقه محور را برای بنگاههای بزرگ بسیار مناسب دانست و تصریح کرد: این بنگاهها معمولا وثایق لازم را برای اخذ تسهیلات دارند ولی بنگاههای کوچک و کارآفرین توانایی ارائه وثایق لازم را بویژه در خارج از کشور ندارند. لذا باید از روشهای غیر از وثیقه یا قبض استفاده کرد که البته اجرایی شدن این قرارداد احتیاج به همراهی قانونی دارد. وی با اشاره به مطرح شدن بحث تحولات رفتاری و ساختاری و نیز تجدیدنظر در قانون بانکداری بدون ربا، گفت: بهتر است بخشی از این مباحث به سمت واقعی کردن مشارکتها و استفاده از روشهای جدید تامین مالی پروژهای سوق پیدا کند و البته در این زمینه کارهای مناسبی هم صورت گرفته است. عیوضلو با تاکید بر اینکه در قرارداد مشارکت تناقصی میتوان از روشهای ترکیبی تضامین استفاده کرد، توضیح داد: این کار به این ترتیب صورت میگیرد که بخشی از قرارداد به صورت وثیقهای و بخش دیگر به صورت مشارکت واقعی بانک باشد. مشارکت واقعی بانک نیز میتواند به صورت مشارکت حقوقی و یا مدنی باشد ولی از طرف دیگر اصولا اغلب بنگاهها مشارکتگریز هستند.
وی با بیان اینکه بنگاههای کوچکتر و کارآفرین که در مراحل اولیه فعالیت هستند تمایل بیشتری به مشارکت با بانکها دارند، خاطرنشان کرد: در این زمینه حتما باید از روشهای مشارکتی استفاده شود ولی این مشارکت باید بهتدریج از بین برود که از آن تحت عنوان مشارکت تناقصی یا کاهنده یاد میشود.
ارسال نظر