عضو هیات علمیدانشگاه اصفهان:
ریال تبدیل به «داریک» شود
عضو هیات علمیدانشگاه اصفهان گفت: ریال یک واژه عاریتی از زبان اسپانیولی و تومان یک واژه ترکی است، در آستانه حذف سه صفر از پول ملی، بهتر است برای این مولد فرهنگی، یک نام ایرانی همانند «داریک» یا «تالانت» انتخاب شود.
عبدالحسین ساسان در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: برای ملت بزرگی چون ایران با یک پیشینه عظیم تاریخی درست نیست که واحد پول خود را از کشورهای غربی به عاریت بگیرد و لذا لازم است به جای استفاده از ریال یا تومان یا حتی قرآن، از یک اسم فارسی قدیمیهمچون داریک یا دریک (داریوشی) بهره گرفته شود.
وی افزود: بنابر نظر کریستین سن متخصص تاریخ ایران باستان، قبل از داریک نیز واحد پولی به نام «تالانت» وجود داشته است.
عضو هیات علمیدانشگاه اصفهان اضافه کرد: چنانچه از برای واحد پول ملی از یک نام فارسی بهره گرفته نشد، حداقل به
بهره گیری از زبانهای قومیتی ایرانی چون آذری، کردی، لری و... اقدام شود.
حذف سه صفر یک امر اجتنابناپذیر است
ساسان با بیان اینکه حذف سه صفر یک امر اجتنابناپذیر است، گفت: حذف سه و حتی ۴ صفر کاری است که خود مردم اقدام به آن نمودهاند تا حدی که طبقات پایین جامعه دیگر از واحد ریال استفاده نکرده بلکه در محاورات مالی خود از تومان استفاده میکنند.
وی با اشاره به اینکه طبقات متوسط به بالا، نیز با واحد میلیون کار میکنند، افزود: به هر صورت شاهدیم که طبقات محروم یک صفر، طبقات متوسط ۲ تا ۴ صفر و طبقات ثروتمند ۶ صفر را حذف کردهاند. این اقتصاددان ادامه داد: اگر دولت به حذف سه صفر اقدام کند در این امر پیشتاز نبوده بلکه عملا دنباله روی مردم بوده است.
وی افزود: حذف سه صفر در دورههای پیشتر از این نیز مطرح بوده ولی شجاعت لازم برای تحقق آن وجود نداشت.
حذف سه صفر تورمزا نیست
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان گفت: من نسبت به حذف سه صفر و تغییر واحد پول ملی بسیار خوشبین هستم و معتقدم که این کار تورمزا نیست.
وی افزود: نگرانیهای موجود درخصوص آثار روانی این کار را نیز چندان به جا نمیبینم؛ چرا که عمر آثار روانی آن خیلی کوتاه است و در بلند مدت تاثیرگذار نیست. ساسان اضافه کرد: من در بین نظرات کارشناسان هنوز به استدلالی که به واسطه آن بتوان رابطهای بین تورم و حذف سه صفر یافت، بر نخوردهام.
وی با بیان اینکه حذف سه صفر امکان تسهیل در مبادلات مالی مردم را فراهم میسازد، گفت: این کار میتواند از نظر روانی جایگاه ایران را در جهان ارتقا دهد و برای آنهایی که تاریخ را میشناسند، یادآور امپراتوری گذشته ایران باشد و از سویی نیز با یک اثر روانی مثبت، منجر به ایجاد غرور و افتخار ملی در مردم کشورمان شود.
اول تورم کنترل شود
این استاد دانشگاه گفت: بهتر آن است تا قبل از اجرای طرح حذف سه صفر، ابتدا تورم کنترل شود، در غیر این صورت صفرهای حذف شده، در اثر تورم دوباره جبران میشود.
وی افزود: شرایط حاضر بهترین موقعیت برای تخفیف و مهار تورم است.
مراقب جاعلان باشیم
ساسان گفت: هر قدر پول درشتتر میشود احتمال جعل آن بیشتر میشود، به طوری که الان اسکناسهای دوهزار تومانی نسبت به ۵۰۰ تومانی از توجیه اقتصادی برای جعل آن توسط جاعلان برخوردار است.
وی افزود: به همان نسبت که ویژگیهای امنیتی اسکناسها افزایش مییابد و تکنولوژی اجازه انتشار اسکناسهای اصیل را به بانک مرکزی میبخشد به همان نسبت نیز امکان استفاده از این تکنولوژی برای جاعلان فراهم میشود.
تجربه سایر کشورها
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان گفت: در آلمان بعد از جنگ و ایتالیا نیز شرایطی به وجود آمد که ارزش پول ملی در آنها به شدت پایین آمده و به همان نسبت نیز غرور ملی از بین رفته بود.
وی افزود: در بسیاری از کشورها با حذف صفرهای اضافی و تغییر واحد پول ملی، امکان انسجام اقتصادشان فراهمتر شد. ساسان ادامه داد: در برخی کشورها نیز وقتی پول آنقدر بیارزش شد که حکم کاغذ را یافت (مانند شوروی پس از فروپاشی، یوگسلاوی و عراق پس از جنگ یا در محاصره اقتصادی) و به استفاده غیرپولی مردم چون تنظیف رسید.
وی افزود: واحد پول ملی هر کشوری نماد و عصاره کار و تلاش آن ملت است و لذا باید با قوی کردن آن موجبات افزایش افتخارات مردم را فراهم کرد.
حذف سه صفر و بحث صرفهجویی
ساسان با اشاره به تفاوتهای زبان انگلیسی و آمریکایی گفت: این دو زبان به لحاظ نوشتاری تفاوتهایی با هم دارند. به طور مثال ou مورد استفاده در انگلیسی اصیل، در زبان آمریکایی u آن حذف شده است. وی افزود: از نظر آمریکاییها حذف این حرف صرفا حذف یک u نیست، بلکه حذف میلیاردها u است که روزانه مورد استفاده مردم قرار میگرفت و حال با این کار در وقت آنها صرفهجویی میشود. عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان گفت: این کار قابل تسری به سه صفر نیز میباشد یعنی حذف سه صفر مساوی است با صرفهجویی در زمان، تسریع در انجام عملیات بانکی، حسابداری و حسابرسی و ... .
جایگزینی تدریجی اسکناسهای جدید
وی با بیان اینکه اسکناسهای جدید (با حذف سه صفر و واحد پول جدید) میتوانند در یک سیر عادی وارد گردش پولی کشور شوند، برای این کار کافی است که بانک مرکزی اعلام کند که مثلا یک داریک معادل هزار تومان است یا یک تالانت مساوی ۱۰هزار تومان.
ساسان گفت: در شرایطی که یک نظام حکومتی عوض میشود ضرب الاجلی برای جایگزین اسکناسها تعیین میشود ولی در این کار ضرورتی به تعجیل نیست.
«دریک» نام اصیلی برای واحد پول ملی ایران
یک کارشناس سکه نیز گفت: چنانچه قرار باشد یک واحد پول ملی فارسی برای ایران تعیین گردد، «داریک» یا «دریک» یا «زریک» نام اصیلتری است.
صدیقه فروغیان گفت: در دوره هخامنشی از دریک برای سکههای طلا و از «سیکل» یا «شکل» برای سکههای نقره استفاده میشد.
وی افزود: در دوره اشکانی نیز از «دراخم» که بعدها «درهم» نام گرفت نیز استفاده میشد، ولی این واحد پولی نیز همچون ریال و تومان عاریت گرفته از زبانی غیر فارسی (یونانی) بود.
چاو ایرانی، مغولی بود
این کارشناس سکه گفت: ایرانیان نخستین ملتی هستند که در دوره ایلخانی اقدام به چاپ اولین اسکناس در جهان نموده و اسکناس خود را «چاو» نامیدند.
ارسال نظر