استاد دانشگاه اصفهان با تاکید بر اینکه صنایع بانک‌ها را فلج کرده‌اند، گفت: بانک‌ها تا عدم وصول مطالبات معوق خود از پرداخت تسهیلات به صنایع خودداری کنند و در این روند نیز بانک مرکزی به اعلام اسامی‌بدهکاران کلان بانکی اقدام کند.

هوشنگ شجری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس و با اشاره به اینکه ثابت شده ریشه تورم در ایران تا حدی مربوط به حجم پول در گردش است، افزود: مبتنی بر سیاست‌های استاندارد جهانی در این شرایط، بهترین روش توسل به سیاست‌های انقباضی است و بر همین اساس بانک مرکزی از ابتدای ۸۷ به این امر همت گماشته است. این استاد دانشگاه اصفهان اضافه کرد: در شرایطی که نرخ تورم به این شدت افزایش یافته دیگر به شیوه سالم نمی‌توان آن را مهار کرد؛ بنابراین برای کنترل آن باید متحمل و متقبل برخی عوارض جانبی بود.

وی با اشاره به اینکه سیاست‌های انقباضی پولی بر اقتصاد و بخش خصوصی فشار می‌آورد، گفت: در شرایط کنونی، مقاومت وزارت کار در مقابل بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات به صنایع، با تئوری‌های رایج اقتصادی ضدیت دارد.

شجری ادامه داد: طرح اعطای تسهیلات به بنگاه‌های زود بازده، نتیجه مشخصی نداشته و به‌رغم بحث‌های بسیار در خصوص اثر آن در کاهش نرخ بیکاری، عملا تاثیر چندانی در این نرخ نداشته است. وی یکی از ریشه‌های افزایش حجم نقدینگی از طریق اعتبارات بانکی را مربوط به اعطای تسهیلات به بنگاه‌های زودبازده دانست و افزود: قطع این نوع وام‌ها می‌تواند بانک مرکزی را در اجرای سیاست‌های خود برای کنترل تورم یاری کند. این استاد دانشگاه با تاکید بر لزوم رفع اختلافات بانک مرکزی و وزارت کار گفت: مقولات پولی باید در اختیار بانک مرکزی باشد و باید این بانک از آن حد از استقلال برخوردار باشد که بتواند به اتخاذ و اعمال سیاست‌های مناسب پولی بپردازد. وی با بیان اینکه باید به بانک مرکزی اجازه اعمال سیاست‌های انقباضی داده شود، اظهار داشت: بسته سیاستی-نظارتی بانک مرکزی گرچه یک بسته از سیاست‌های انقباضی است، ولی با توجه به برخی فشارها، بانک مرکزی مجبور شده تا در برخی زمینه‌ها از سیاست‌های خود عدول کند.

شجری در تحقق سیاست‌های بانک مرکزی از دولت خواست تا با یکسری صرفه‌جویی‌های مالی این بانک را یاری کند.

درهای تسهیلات‌دهی بانک‌ها را نباید باز کرد

استاد دانشگاه اصفهان در پاسخ به این سوال که اگر به جای رییس کل بانک مرکزی بودید در شرایط فعلی چه می‌کردید، گفت: اگر به جای وی بودم مطلقا اجازه نمی‌دادم تا در بانک‌ها برای اعطای تسهیلات باز شود و می‌کوشیدم تا دقیقا براساس بسته سیاستی عمل کنم.

صنایع اوراق مشارکت منتشر کنند

شجری با تاکید بر اینکه صنایع برای حل مشکلات مالی خود به جای اتکا به بانک‌ها باید به منابع خود رجوع کنند، گفت: بسیاری از شرکت‌ها دارای منابع داخلی هستند، ولی ترجیح می‌دهند به دلیل ارزان بودن منابع بانکی از تسهیلات بانکی بهره گیرند. وی افزود: فشار به بانک‌ها برای رفع مشکلات مالی صنایع، تنها بر میزان مشکلات از جمله افزایش تورم منجر می‌شود.

شجری خطاب به وزیر کار و صنایع گفت: در حال حاضر بانک‌ها ۵/۱۵هزار میلیارد تومان مطالبات معوق دارند و این از عدم بازپرداخت همین صنایع به بانک‌ها حاصل شده است. وی با تاکید بر اینکه همین صنایع، بانک‌ها را فلج کرده‌اند، افزود: بانک‌ها تا زمانی که مطالبات خود را وصول نکرده‌اند به صنایع وام ندهند. این استاد دانشگاه با بیان اینکه یکی از موفقیت‌های بانک مرکزی می‌تواند وصول مطالبات معوق باشد، گفت: بانک مرکزی به یاری بانک‌ها باید به اعلام اسامی‌بدهکاران کلان بانکی بپردازد.

وی افزود: عمده مطالبات بانک‌ها به صنایع و شرکت‌های بزرگی تعلق داردکه عمده منابع بانک‌ها را به خود اختصاص داده و از بازپرداخت آن به بانک‌ها امتناع می‌ورزند.