گروه بازار پول-تحولات اخیر در بازار ارز و سکه موجب فراخوانی وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی به مجلس شد تا در جلسه‌ای غیر علنی به ریشه‌یابی مشکلات در بازار ارز و سکه پرداخته شود. برگزاری نشست غیرعلنی در بهارستان پس از آن رخ داد که برخی نمایندگان از بی‌ثباتی بازار ارز ابراز نگرانی کردند و به دنبال اتخاذ استراتژی روشن از سوی دولت برای مقابله با این التهابات شدند.

بر اساس اظهارات نمایندگان مجلس وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی در علت‌یابی مسائل اخیر به محدودیت‌های اعمال شده از سوی کشورهای غربی و بسته پولی سال ۹۰ اشاره کرده‌اند. وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه از تبدیل تحریم به فرصت سخن گفته است و برخی تدابیر دولت را تشریح کرده است. محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی نیز در ریشه یابی التهابات اخیر بازار به بسته پولی سال ۹۰ اشاره کرده و کاهش نرخ سود سپرده و دیگر ابزارهای بانک مرکزی را علل اساسی اتفاقات اخیر بیان کرده است. جعفر قادری عضو کمیسیون بودجه مجلس در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد نکته قابل تامل این نشست را پذیرش اشکالات بسته پولی به صورت تلویحی از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی عنوان کرد. مقامی که تاکنون یکی از مخالفان تغییر بسته و تغییر نرخ سود متناسب با تورم بوده است. قادری گفت: رییس کل بانک مرکزی در این نشست از کاهش نرخ دلار در هفته آینده خبر داد؛ اما برخی نمایندگان اعتقاد داشتند مادامی که ابزار لازم در اختیار بانک مرکزی قرار نگیرد، این وعده را باید شوخی تلقی کرد. در سکوت اعضای دولت، نمایندگان مجلس روایتگر این نشست بودند و با تشریح برخی ابعاد آن به بیان نظرهای خود پرداختند. آنگونه که از اظهارنظرها بر می‌آید، نشست بهارستان به نتیجه روشنی منجر نشده است.
پیگیری ارتباطات بانکی با برخی کشورهای منطقه
به گزارش مهر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص محتوای جلسه غیرعلنی دیروز مجلس گفت: بهمنی در جلسه غیرعلنی مجلس از اعزام دو هیات از طرف بانک مرکزی به برخی کشورهای منطقه برای مذاکره پیرامون وضعیت ارتباطات بانکی و نرخ ارز خبر داد و اعلام کرد: در ابتدای هفته آینده بر روند کاهش قیمت ارز در کشور آغاز می‌شود.
شهباز حسن‌پور پیرامون مذاکرات نمایندگان و رییس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، معاون وزیرامورخارجه در جلسه غیرعلنی امروز چهارشنبه مجلس گفت: نمایندگان در این جلسه نگرانی شدید خود نسبت به وضعیت تورم، نوسانات بازار سکه و ارز را به اطلاع نمایندگان دولت رساندند.
وی با اشاره به اظهارات رییس کل بانک مرکزی گفت: رییس کل بانک مرکزی در این جلسه غیرعلنی با اشاره به سفر معاون خزانه‌داری آمریکا به منطقه و جلسات وی با مسوولان مالی امارات از اعزام دو هیات بانک مرکزی به کشورهای منطقه برای مذاکره درباره وضعیت ارتباطات بانکی و نرخ ارز خبر داد. این نماینده در پایان افزود: به دنبال شیطنت امارات و قطع رابطه اقتصادی ایران با این کشور دو هیات از بانک مرکزی به کشورهای منطقه برای مذاکره پیرامون وضعیت ارتباطات بانکی و نرخ ارز فرستاده شده‌اند.
دولت برنامه‌ای برای افزایش نرخ ارز ندارد
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در ارتباط با مشکلات بوجود آمده در بازار ارز با تاکید براینکه دولت هیچ برنامه تعمدی برای افزایش نرخ ارز در بازار ندارد، گفت: به زودی برنامه دولت برای مدیریت بازار اعلام می‌شود.
به گزارش فارس، شمس‌الدین حسینی در مورد افزایش قیمت دلار درهفته‌های اخیر و رسیدن به قیمت 1500 تومان در حالی که نزدیک شدن به زمان ارائه لایحه بودجه سال 91 به مجلس، این شائبه را ایجاد کرده که دولت می‌خواهد برای کسب درآمدهای بیشتر طی سال آینده بودجه را با دلار بیش از 1200 تومانی جمع کند، اظهار کرد: این موضوع اصلا درست نیست.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: دولت اصلا هیچ برنامه تعمدی برای افزایش قیمت دلار ندارد.
حسینی درباره برنامه پیش روی دولت برای برگرداندن ثبات به بازار گفت: از آنجایی که دولت باید دلار را در بازار مدیریت کند برنامه‌ای برای این امر دارد و در آینده نزدیک آن را به بانک مرکزی ارائه می‌دهد تا در بازار اجرایی شود.حسینی در ارتباط با رقم احتمالی مد نظر دولت برای دلار در بازار اظهار کرد: نمی‌توانم عددش را بگویم، چراکه با توجه به شرایط بازار تصمیم گیری در این خصوص خواهد شد. وی در همین ارتباط از ارائه توضیحات درباره چرایی افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر خودداری کرد و رییس کل بانک مرکزی را مسوول پاسخگویی در این خصوص دانست.
دلالان مهمترین عامل افزایش قیمت‌ها در بازار ارز
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی توضیحات وزارت اقتصاد و بانک مرکزی را در جلسه غیرعلنی دیروز رضایت بخش ندانست وگفت: بعید می‌دانم مجلس از این جلسه به جمع بندی برسد زیرا اغلب نمایندگان از توضیحات نمایندگان دولت ناراضی بودند. علی اکبر اولیا خبر داد: در این جلسه راهکارهایی که دستگاه‌ها برای مقابله با تحریم اتخاذ کرده‌اند عنوان شد.
وی با اشاره به توضیحات بانک مرکزی در خصوص افزایش قیمت سکه و ارز گفت: بهمنی مهمترین عامل افزایش قیمت ارز و سکه را دلالان معرفی کرد و گفت دلال‌ها قیمت را به طور غیر واقعی با به جریان انداختن پولشان بالا می‌بردند و راهکار ما ثبت نام و پیش فروش بود تا جلوی گردش پول را بگیریم و بازار را کنترل کنیم. اولیا گفت: به اعتقاد مسوولان بانک مرکزی مهمترین عامل التهاب دلالان بودند و بانک مرکزی نیز با راهکار خود این التهاب را کاهش داده است. وی در خصوص مطالبی که در خصوص دخالت دولت در افزایش قیمت سکه و ارز عنوان می‌شود توضیح داد: بهمنی به شدت تاکید داشت این مطلب درست نیست و هدف اصلی دولت تنظیم بازار است و سود حاصله به حساب خزانه وارد می‌شود و سازو کار خودش را دارد. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: در جلسه غیرعلنی امروز مجلس، مسوولان دولت بیشتر به بیان مشکلات و موانع پیشرو پرداختند و مدعی شدند که برای مشکلات بازار ارز راه حل دارند.
به سوالات نمایندگان پاسخی داده نشد
عباسعلی نورا در گفت‌وگو با فارس‌ در خصوص جلسه غیرعلنی دیروز مجلس با موضوع بررسی مسائل اقتصادی و نرخ ارز با بیان ناکارآیی این جلسه در تبیین و تشریح مشکلات در بازار ارز اظهار کرد: جلسه امروز در سطح متعارف بیانات مسوولان در نماز جمعه برگزار شد.
وی افزود: مسوولان دولت بیشتر به بیان گزارش مشکلات و موانع پیشرو پرداختند و مدعی شدند که برای مشکلات بازار ارز راه‌حل دارند. این نماینده مجلس تصریح کرد:‌ البته در اظهارات دولتی‌ها هیچ اشاره‌ای به استراتژی‌ها و راه‌حل‌ها نشد و همچنین بیشتر سوالات نمایندگان بدون پاسخ ماند. نورا با اشاره به سوالات نمایندگان گفت: علت فروش دولتی ارز و سکه و رونق دادن به واسطه‌گری و دلالی از جمله سوالات نمایندگان بود که به آن پاسخی داده نشد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه سوال بسیاری از نمایندگان این بود که دیروز دولت اعلام کرد دلار را ۱۰۰ تومان ارزان می‌کند، اما۱۰۰ تومان گران شد، اظهار کرد:‌ متاسفانه از پاسخ به این سوال نیز به راحتی عبور کردند.
گزارش بانک مرکزی در مورد پیش فروش سکه
همچنین سید کاظم دلخوش درباره جلسه غیر علنی مجلس با حضور رییس کل بانک مرکزی و مسوولان اقتصادی دولت برگزار شده بود اظهار کرد:‌ در این جلسه مسائل کلی پیرامون مهم‌ترین اتفاقات بازار ارز مطرح و گزارش‌هایی نیز از سوی این مسوولان ارائه شد.
وی ادامه داد: هدفمند کردن یارانه‌ها، نرخ ارز، طلا و سکه و مسائلی پیرامون همکاری دولت و مجلس به صورت کلی در این جلسه غیرعلنی مطرح شد. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به اتفاقات بازار سکه اشاره و تصریح کرد: گزارشی درباره سیاست بانک مرکزی برای پیش فروش سکه به مردم نیز قرائت شد. دلخوش درباره توضیحات بانک مرکزی در باره بازار ارز و نرخ دلار 1500 تومانی نیز گفت: راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش قیمت دلار در این جلسه مطرح شد. وی ادامه داد: رییس کل بانک مرکزی در این جلسه گفت تلاش می‌کنیم نرخ ارز را در آینده نزدیک کاهش دهیم.
بانک مرکزی دلالی را جمع کند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز عامل اصلی افزایش نرخ دلار در بازار را دلال‌ها و واسطه‌ها خواند و افزود: بانک مرکزی این توان را دارد که تقاضا را مدیریت کند و دلالی را به کلی جمع کند، در صورت این اتفاق ما شاهد ۲ نرخی شدن ارز نخواهیم بود.
غلامرضا مصباحی‌مقدم در گفت‌وگو با خانه ملت، با بیان اینکه در برنامه پنجم مجلس طرحی را که برای ارز مبنی بر تورم داخلی منهای تورم خارجی که بر قیمت پایه ارز می‌تواند افزوده شود، در نظر گرفته بود افزود: متاسفانه در حال حاضر ما بیش از این مقدار ارز را بالا بردیم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بالا رفتن نرخ ارز در شرایط موجود تحت تاثیر اقدام غلطی است که دلال‌ها پدید آورده‌اند، البته این طور نیست که این قیمت برای تمام ارزهایی باشد که عرضه می‌کنیم.
وی، با بیان اینکه بخش بسیار مهم ارز، ارزی است که از سوی بانک‌ها و بانک مرکزی به صورت حواله در اختیار تولیدکنندگان و تجار گذاشته می‌شود، تصریح کرد: این ارزها در بازار وارد نمی‌شود، ارز مورد استفاده در بازار نسبت به کل ارزی که عرضه می‌شود بسیار کم است.این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، تاکید کرد: علت افزایش ارز نیز دلال‌ها هستند و این مشکل هم ناشی از عرضه نقدی ارز است، در واقع مقدار ارز موجود در بانک مرکزی به صورت نقد از محدودیتی برخوردار است که باید کنترل شود.
رییس کمیسیون طرح تحول اقتصادی، با بیان اینکه ما در شرایط تحریم در رابطه با دلار هستیم و در این موقعیت بانک مرکزی باید نسبت به عرضه ارز نقدی که در اختیار دارد تدبیر و احتیاط کند، گفت: اهمیت این موضوع موجب شده که برخی از این موقعیت سوءاستفاده کنند، از سوی دیگر بانک مرکزی این توان را دارد که تقاضا را مدیریت کند و دلالی را به کلی جمع کند. اگر دلالی را جمع کند ما شاهد ۲ نرخی شدن ارز نخواهیم بود.

وزیر اقتصاد خبر داد:
دولت به بانک مرکزی برنامه کنترل نرخ ارز می‌دهد
در حالی که بانک مرکزی بسته پولی 90 را عامل التهابات اخیر می‌داند و تغییر این بسته متناسب با واقعیت‌های کنونی اقتصاد را خواستار است وزیر اقتصاد از ارائه برنامه از سوی دولت به این بانک برای کنترل نرخ ارز خبر می‌دهد. سخن وزیر اقتصاد در شرایطی بیان می‌شود که طبق قانون بانک مرکزی در کنار شورای پول و اعتبار سیاست‌گذاری اصلی پولی و ارزی کشور به حساب می‌آید. اما تحولات اخیر در بازار ارز کشور به دلیل واکنش‌های مقامات مسوول با راهکارهایی متفاوت مواجه شده است. رییس کل بانک مرکزی در واکنش به مشکلات به وجود آمده در مبادلات با امارات از اعزام دو گروه به نمایندگی از طرف بانک مرکزی به کشورهای منطقه برای مذاکره پیرامون ارتباطات بانکی خبر داد و گفت: از ابتدای هفته آینده روند کاهش قیمت ارز در کشور آغاز می‌شود. وی همچنین دلالان را عامل اصلی مشکلات در بازار ارز اعلام کرد. شمس‌الدین حسینی نیز از ارائه طرح کنترل ارز در بازار خبر داد و گفت: از آنجایی که دولت باید دلار را در بازار مدیریت کند برنامه‌ای برای این امر دارد و در آینده نزدیک آنرا به بانک مرکزی ارائه می‌دهد تا در بازار اجرایی شود. دولتمردان در شرایطی از ارائه برنامه‌های جدید خبر می‌دهند که در ماه‌های اخیر بر اثر سرریز شدن شدید سرمایه‌ها به بازار ارز، نرخ دلار در 3 روز اخیر بیش از 100 تومان رشد کرد و به 1500 تومان رسید. امری که بسیاری از کارشناسان آن را در حالی که قیمت ارز مرجع در حد 1100 تومان است، عامل نابسامانی اقتصادی توصیف می‌کنند. به نظر سیاست‌های بانک مرکزی در کنترل ارز در مدت اخیر کارساز نبوده و شاید این عاملی باشد که رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد از ارائه برنامه‌ای جدید برای کنترل بازار ارز صحبت می‌کنند. دلار در مدت 7 ماه اخیر بسیار افت‌وخیز داشته است. بر این اساس هرچند دلار روندی صعودی در کل مسیر حرکت خود را به نمایش گذاشته است، اما تغییرات دلار در 3 روز اخیر به کلی متفاوت به نظر می‌رسد. افزایش قیمت دلار از 1100 تا 1200 تومان سه ماه، از 1200 تا 1300 یک ماه و نیم، از 1300 تا 1400 ، 20 روز و از 1400 تا بالای مرز 1500 تومان 3 روز طول کشید.