تحلیل اقتصاددانان از تخلف سه هزار میلیارد تومانی
به گزارش مهر، در پی کشف اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی بانکی، در کنار انتقاد برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رابطه با اتفاق صورت گرفته، برخی از کارشناسان و اقتصاددانان نظراتی را پیرامون این مساله مطرح کردند.
تعدادی از اقتصاددانان ضمن هشدار به خلاءها و نواقص قوانین پولی و مالی کشور، مطرح کردند: راه برای اختلاس در اقتصاد کشور همچنان باز است.
به گزارش مهر، در پی کشف اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی بانکی، در کنار انتقاد برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رابطه با اتفاق صورت گرفته، برخی از کارشناسان و اقتصاددانان نظراتی را پیرامون این مساله مطرح کردند. آلبرت بغزیان اقتصاددان در اینباره گفت: روزنههایی که در قوانین وجود دارد باعث شده است تا دستها برای سوءاستفاده مالی باز بماند.
وی اظهارکرد: اگر بتوانیم نقاط ضعف و روزنهها را شناسایی کنیم میتوانیم دست افراد سودجو را از سیستم بانکی و پولی کوتاه کنیم.
بغزیان تصریح کرد: اتفاق اخیر نشان داد که آسیب شناسی در سیستم بانکداری امری ضروری است.
بیژن صفوی رییس پژوهشکده اقتصادی وزارت اقتصاد با اشاره به اختلاس اخیر گفت: خلاء قانونی که در سیستم بانکداری وجود دارد، یکی از عوامل بروز اختلاس است. این مساله در دست بررسی است، ضمن اینکه لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی که در مرحله کارشناسی قرار دارد، میتواند پس از نهایی و اجرا شدن به این مساله پایان بدهد.
وی در ادامه اظهارکرد: با اصلاح قانون پولی و بانکی خلاءهای موجود منتفی میشود و ساز و کار و ساختار منطقی و قانونی به شبکه پولی کشور برمیگردد.
این اقتصاددان با اشاره به بحث ارتباطات بین بانکی، تصریح کرد: نقص در عملیات گردش پولی کشور از موارد حائز اهمیت است. شبکه بانکی وارتباطات بین بانکی در بانکهای مختلف واضح نیست.
وی مطرح کرد: حتی بین بانکهای دولتی ارتباطات سیستمی به لحاظ کارکردی و گردش اطلاعات روشن نیست؛ بنابراین بخشی از این مشکلات با اصلاح قانون پولی و بانکی مرتفع میشود.
صفوی همچنین به نظارت داخلی بانکها اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی باید نظارت مستقیم بر فعالیت بانکها داشته باشد؛ متاسفانه بانک مرکزی در این زمینه دچار نقص است و لازم است تا سازوکارهای این اتفاق تقویت شود.
رییس پژوهشکده اقتصادی وزارت اقتصاد یاددآور شد: بانکها بنگاههای تخصصی هستند و به طور کامل به سیاستهای کلان ربطی ندارند، اما برای فعالیتهای بنگاهی و عملیات بانکی رابطه سیستمی و شبکه بین بانکی مهم است.
وی افزود: بین سیاستهای کلان و فعالیتهای بانکداری شکاف محسوسی وجود دارد. در این رابطه بانک مرکزی باید همانند پل ارتباطی عمل کرده و تنظیمکننده این ارتباط باشد.
صفوی بیان کرد: در صورت نظارت داخلی بر فعالیت بانکها و شفافیت در گردش اطلاعات همچنین با توجه به اجرایی شدن قوانین پولی و بانکی در آینده میتوان امیدوار بود اختلاسی اتفاق نخواهد افتاد.
عادل پیغامی اقتصاددان و استاد دانشگاه امام صادق (ع) هم با اشاره به عملکرد ضعیف بانک مرکزی، گفت: ما بانک مرکزی نداریم؛ آن چیزی که مشاهده میکنیم تنها یک تابلو است.
وی افزود: بانک مرکزی شامل مجموعه ای از قوانین و مقرارت همچنین کارکردهای خاص است. ترتیبات نهادی، نظارتها و ارزیابیها از دیگر موارد بانک مرکزی است.
این اقتصاددان گفت: بانک مرکزی که سیستم بانکی به آن احتیاج دارد، متاسفانه در کشور وجود ندارد. پیغامی با بیان اینکه بانک مرکزی ضعفها و خلاءهای فراوانی دارد، تصریح کرد: البته بخشی از مشکلات موجود درونی و بخش دیگر بیرونی است. مجموعه دخالتهای نظام سیاسی و قدرت و همچنین وزارت اقتصاد یا فشارهایی که از بیرون به بانک مرکزی وارد میشود، آن را ضعیفتر ساخته است.
ارسال نظر