هشدار معاون اقتصادی بانک مرکزی: در صورت حذف نشدن صفرها
کاغذ امنیتی اسکناس از خارج وارد میشود
فارس- معاون اقتصادی بانک مرکزی با تشریح سازوکارهای این بانک برای چاپ اسکناس، ضرب سکه و کنترل بازار با تغییر پول ملی از برنامههای تدوین شده برای مقابله با سودجویی و فرصتطلبیهای احتمالی خبر داد. حسین قضاوی در واکنش به اخباری مبنی بر وقوع بحران سوم در ایران با حذف چهار صفر از پول ملی، اظهار کرد: حذف صفر از پول ملی مفهوم بحران ندارد و این افراد خود باید بگویند که منظورشان از این اخبار چیست.
وی افزود: حذف صفر از پول ملی تنها عارضه منفی که شاید داشته باشد این است که نااطمینانی ذهنی در جامعه ایجاد شود به این معنا که مردم احساس کنند ممکن است برخی از تولیدکنندگان و فروشندگان کالا و خدمات از این شرایط سوءاستفاده کرده و قیمت اجناس خود را بالا ببرند. قضاوی گفت: افزایش تقاضای مردم برای در اختیار گرفتن حجم اسکناس بیشتر به این مفهوم است که قطع اسکناس مطلوب نیست و صفرهای پول زیاد است و برای مبادلات باید حجم زیادی اسکناس به کار گرفته شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: بنابراین باید چاره اندیشی شود؛ اگر تصمیمی بانک مرکزی در آینده نزدیک برای حذف صفرها اتخاذ نکند چارهای نداریم که کاغذ امنیتی از خارج وارد شود و همچنین به خارجیها سفارش چاپ اسکناس بدهیم.
قضاوی گفت: این درحالیاست که کارخانه تولید کاغذ امنیتی و ماشینآلات چاپ اسکناس ظرفیت پوشش کل نیاز یورو را دارد؛ یکی از اهداف راهاندازی این کارخانه تامین نیاز اسکناس کشورهای منطقه خاورمیانه و همسایههای شرقی و غربی بود اما در سال ۱۳۸۸ وضع به گونهای شد که این کارخانهها نیاز داخل ایران را نیز نمیتوانستند تامین کنند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی درباره تاثیر حذف صفرها در افزایش یا کاهش تورم نیز اظهار داشت: ازدیاد صفرها روی اسکناسها بدون تردید معلول تورم است ولی حذف صفرها علت تورم نمیتواند باشد اما میتواند علتی برای رفع تصورات و انتظارات موهومی نسبت به متغیرهای اسمی و پولی اقتصاد باشد.
زیر ۱۰۰۰ تومان سکه میشود
قضاوی درباره سرنوشت مابقی اسکناسها در زمان حذف ۴ صفر، گفت: طبیعی است زمانی که صفرهایی از اسکناس حذف میشود بانک مرکزی براساس شیوههای علمی ۶ الی ۷ قطع اسکناس مناسب با درنظرگرفتن نیازهای مردم معرفی کند.
وی افزود: در این حالت بانک مرکزی کمترین قطع اسکناس که معرف واحد پول اصلی خواهد بود را مد نظر قرار میدهد و بر همان اساس ۶ یا ۷ قطعه سکه نیز معرفی خواهد کرد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی قیمت این سکهها را به گونهای تنظیم میکند که بتواند عموم مبادلات خرد اقتصاد را پاسخ دهد. قضاوی تاکید کرد: طبیعی است در اصلاح جدید پول ملی نقش ارقام زیر ۱۰۰۰ تومان توسط سکه اعمال خواهد شد.
وی درباره سرنوشت ایرانچکها نیز گفت: اگر اسکناس جدید توسط بانک مرکزی وارد بازار شود دیگر ایرانچکها منتفی است.
اجازه نمیدهیم حذف صفر بازار ارز و سکه را ملتهب کند
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال دارد که بازار ارز و طلا بار دیگر تحت تاثیر جو روانی این سیاست قرار گیرند؟ تاکید کرد: من فکر میکنم نه تحت این برنامه و نه تحت برنامهای دیگر، دلایلی وجود ندارد که بازار ارز و سکه ملتهب شود.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی در شرایطی است که بتواند این دو بازار را کنترل کند و با ثبات نگه دارد، اظهار داشت: تحولات کوتاه مدت نمیتواند در اینجا مورد قضاوت قرار گیرد؛ تا آنجایی که به رفرم پولی مربوط میشود باید گفت که این امر تاثیری در نوسانات بازار ارز ندارد. قضاوی ادامه داد: دلیل عدم تاثیر رفرم پولی بر بازار ارز نیز در این جاست که بانک مرکزی با اطلاعاتی که به مردم داده هرگونه نگرانی را از آنها رفع کرده است.
این مقام مسوول در بانک مرکزی تاکید کرد: مردم میدانند که رفرم پولی موضوعی نیست که یک یا دو ماه آینده بخواهد اتفاق بیفتد چراکه حداقل ۱۵ ماه بعد از تصویب قانون قابل رخداد است.
وی ضمن اشاره به اینکه در مقطع اجرای رفرم، پول ملی فرصت کافی به مردم داده میشود تا پول قدیم را با پول جدید تعویض کنند، گفت: در زمان رفرم قدرت پول جدید نیز مانند پول قدیم است با این تفاوت که صفرهای کمتری دارد، بنابراین هیچ دلیلی ندارد که افراد بخواهند برای نگرانی از کاهش قدرت پول قدیم به سراغ ارز بروند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: اتفاقا در آن شرایط به دلیل اینکه تعداد صفرها کم میشود حجم اسکناسی که مردم برای قدرت خرید معین نگه میدارند کاهش مییابد و جذابیت پول ملی زیاد می شود.
قضاوی گفت: بنابراین در حالت مذکور گرایش به پول ملی در قیاس با نگهداشت ارز افزایش نیز مییابد.
ارسال نظر