شراکت سرمایه‌‌گذاران در مازاد واگذاری‌های اتکایی

عکس: نگار متین‌نیا

لیلا اکبرپور

رییس کل بیمه مرکزی ایران از تفکیک واحدهای ارزیاب خسارت شرکت‌های بیمه و ادغام آن‌ها با سیستم ارزیابان مستقل خبرداد. دکترفرشباف ماهریان دریک نشست خبری درپاسخ به پرسش دنیای اقتصاد مبنی براینکه در زمان بروز تصادفات، بیمه‌گذار زیان‌دیده محق است که از شرکت بیمه ‌طلب خسارت کند، آیا درصورت توافق بیمه‌گر و بیمه‌گذار بر سر مبلغ خسارت پرداختی نیازی به حضور ارزیابان مستقل است؟ گفت: از مهر امسال ارزیابی خسارت‌های بیمه‌ای به عهده ارزیابان مستقل است و واحدهای ارزیابی خسارت شرکت‌های بیمه از آنها جدا و در شرکت‌های ارزیاب مستقل ادغام خواهند شد که طبق بررسی‌ها انجام شده هزینه شرکت‌های بیمه را کاهش خواهد داد.فرشباف گفت: البته این ادغام و حضورکارشناسان ارزیاب خسارت شرکت‌های بیمه نیازمند اخذ مجوز از بیمه مرکزی است و بیمه مرکزی در تایید افراد، نهایت دقت را انجام می‌دهد و اخذ تاییدیه از بیمه مرکزی راحت نخواهد بود.

ایجاد بازار مشترک اتکایی

رییس کل بیمه مرکزی همچنین از ایجاد بازار مشترک اتکایی در کشور خبر داد و اعلام کرد که بخش اعظم بازار مشترک اتکایی به پوشش‌های بیمه زلزله، آتش سوزی و مهندسی اختصاص دارد.

فرشباف ادامه داد: این بازار به صورت شرکت ثبت شده نیست، بلکه یک محیط مجازی است که سرمایه‌های مازاد شرکت‌های بیمه در این بازار مجازی مشارکت داده می‌شود.

وی با بیان این نکته که در سال گذشته ۱۱۵ میلیون دلار حق بیمه اتکایی در داخل کشور باقی ماند، یادآورشد: بخش اعظم حق بیمه‌های اتکایی طی ۱۰ سال گذشته سودآور بوده و به استثنای یک سال که ضریب خسارت اتکایی ۱۱۰ درصد بود بقیه سال‌ها ضریب خسارت بسیارپایینی داشت؛ این درحالی است که دولت ازبابت یک میلیارد دلاری که به بخش اتکایی صنعت بیمه اختصاص داد توانست ۲۰ میلیون دلار سود برای خود ذخیره کند.فرشباف ماهریان گفت: همکاری با بازار سرمایه برای مشارکت دادن سرمایه‌گذاران در بازار مشترک اتکایی در دستور کار امسال بیمه مرکزی قرار دارد.او در رابطه با این طرح توضیح داد: با تشکیل صندوق مشترک سرمایه‌گذاری ، شرکت‌های بورسی و خارج از بورس و تمام سرمایه‌گذاران بازار سرمایه می‌توانند در مازاد ظرفیت نگهداری ریسک‌ها و واگذاری‌های اتکایی مشارکت کرده و سهمی از این صندوق خریداری کنند.وی گفت: این طرح در مراحل ابتدایی است و متعاقبا جزئیات آن شرح داده می‌شود.

رشد ۵۵ درصدی پرتفوی صنعت بیمه

فرشباف میزان کاهش حق بیمه در صنعت بیمه کشور را در سال گذشته به استثنای بیمه شخص ثالث حداقل ۳۰ درصد عنوان کرد و افزود: با احتساب رشد ۲/۲۵ درصدی حق بیمه‌های تولیدی، آمار نشان می‌دهد که به جز شخص ثالث در بقیه رشته‌ها با رشدی ۵۵ درصدی روبه‌رو بوده‌ایم.رییس کل بیمه مرکزی همچنین از تدوین و ابلاغ آیین‌نامه آزادسازی نرخ حق بیمه درمان تکمیلی به شرکت‌های بیمه خبر داد و افزود: با ابلاغ این آیین‌نامه، رشته درمان تکمیلی هم از ابتدای سال جاری مشمول آزادسازی شده است و شرکت‌ها می‌توانند با رعایت آیین‌نامه جدید، قراردادهای درمان را منعقد کنند. رییس کل بیمه مرکزی با تاکید بر این نکته که از سال جاری از یک نفر تا نامحدود نفر می‌توانند نسبت به خرید بیمه نامه درمان تکمیلی اقدام کنند در حالی که در گذشته بیمه‌نامه درمان صرفا به صورت گروهی و به گروه‌های بالاتر از ۵۰ نفر فروخته می‌شد و با آیین‌نامه جدید به شرکت‌های بیمه اجازه داده شده است تا به گروه‌های خانوادگی نیز بیمه تکمیلی درمان عرضه کنند.

۱۰ درصدهای گرفته شده مازاد بر حق بیمه شخص ثالث قانونی است

رییس کل بیمه مرکزی همچنین در رابطه با ۱۰ درصدهایی که بیمه‌گران مازاد بر حق بیمه شخص ثالث در سال گذشته گرفته‌اند، متذکرشد: برداشت ما از متن‌های مستند (معادل ۱۰ درصد از حق بیمه‌های شخص ثالث، مازاد و سرنشین که از سوی شرکت‌های بیمه بابت ارتقای کیفیت ... وصول می‌شود) این است که شرکت‌های بیمه ۱۰ درصد را باید علاوه بر حق بیمه وصول کنند، ضمن این که در بیمه‌نامه نیز عبارت حق ناجا درج شده است. وی در عین حال تاکید کرد که براساس پیشنهادی که در کمیسیون تلفیق بودجه در مجلس به تصویب رسیده مقرر شده است تا از سال جاری، رقم ۱۰ درصد در بطن حق بیمه وجود داشته باشد و به عبارتی از حق بیمه کسر و به ناجا پرداخت شود.