نوسانگیری از قیمتها در بازار
گروه بازار پول- افت و خیز دیگری در بازار ارز روز گذشته قیمتها را بر تابلو صرافیها و سکه فروشان جابهجا کرد. اعلام برخی برنامههای جدید برای ورود ارز از منابع دولتی و بخش خصوصی به بازار، موجب افت قیمت دلار در ساعات اولیه کاری صرافان شد. قیمت دلار روز گذشته ساعت ۱۱ با نرخ ۲۴۴۰ تومان بر تابلوها جا خوش کرد که با گذشت ساعتی، قیمت آن تا محدوده ۲۴۰۵ تومان افت کرد. تا ساعت ۱ قیمت دلار حتی به زیر ۲۴۰۰ تومان رسید و نرخ ۲۳۹۰ تومان را نیز نشان داد. اما تاساعت ۲ دوباره ورق برگشت و قیمت دلار دوباره تا مرز ۲۴۰۰ تومان افزایش یافت و در ادامه تا ساعت ۵/۲ بعدازظهر تا ۲۴۳۳ تومان تعدیل شد. این شرایط نیز دیری نپایید و تا ساعت ۳ بعدازظهر قیمت دلار را به ۲۴۲۰ تومان نزدیک کرد. روز گذشته با پیدا شدن نشانههایی از افت اولیه قیمت در بازار، دو گروه به بازار وارد شدند. دسته اول کسانی که در هراس از افت بیشتر قیمت برای فروش دلار و ارزهای خود به بازار آمدند. این دسته در برخی شرایط مجبور به فروش ارزهای خود به قیمتهای به مراتب پایینتری از عرف بازار میشدند. جو سازی دلالان در این گونه مواقع برای ارزان خریدن داراییهای مردم با شگردهای منحصر به فرد قابل توجه بود. دیروز برخی صحنهها در بازار اتفاق افتاد که البته جزء لاینفک بازی بازار ارز است. دلالان فروشندگان آماتور ارز را دوره میکردند و با ایجاد موج منفی زیاد تلاش میکردند ارز آنها را با قیمت نازلتری از عرف بازار خرید کنند. رفتاری که بعضا جواب می داد به خصوص در لحظاتی که بازار در مسیر کاهشی بود. گروه دوم دستهای بودند که برای خرید دلار و یورو با کاهش قیمتها در انتظار نشسته و با پایین آمدن قیمت، اقدام به خرید میکردند. در این میان البته صرافان به دو شیوه با این وضعیت روبهرو میشدند. در شرایطی که بازار در حال کاهش است، صرافان تا ثابت شدن قیمت یا خرید نمیکنند یا اینکه قیمت خرید را با فاصله زیاد به مشتری اعلام میکنند. به طور مثال در سطح قیمت فروش ۲۴۴۰ تومان تا قبل از ساعت یک بعداز ظهر، قیمت خرید ۲۳۵۰ تومان اعلام میشد که ۹۰ تومان فاصله داشت. دیروز برخی در کف قیمت ۲۴۰۰ تومان اقدام به خرید کردند. افزایش تقاضا برای خرید دوباره در بازار و بیاعتنایی به برخی برنامههای اعلام شده موجب بازگشت قیمت ارز شد. دیروز همزمان با نوسان قیمت ارز در مجلس جلسهای غیر علنی برپا بود که در نهایت خبر نرفتن بهمنی رییس کل بانک مرکزی به این جلسه و سخنان دوباره وزیر اقتصاد در مورد بیارتباط بودن قضیه ارز به وی بازار را بار دیگر دچار سردرگمی کرد. روز گذشته قرار بود وزیر اقتصاد، وزیر صنعت، معدن و تجارت، رییس کل بانک مرکزی و وزیر اطلاعات و برخی دیگر از مقامات درباره ارز پشت درهای بسته با نمایندگان مردم به بحث و بررسی بنشینند. بنا بر اخبار رسیده در پایان این جلسه سخنان وزیر اقتصاد نتوانست نمایندگان را قانع کند. نمایندگان خواهان پاسخ دهی وزیر در خصوص بمب ارزی وعده داده شده از سوی مقامات دولت بودند.
در این میان روز دوشنبه خبر از توافقی به میان آمد که بر اساس سیاست جدید قرار است در کنار بازار رسمی، بازار دیگری تعریف شود که در آن با قیمتی نزدیک به قیمت بازار به تقاضاهایی که در اولویت کالایی قرار ندارند، پاسخ داده شود.
گفته شده قیمت ارزی که وارد بازار خواهد شد با فاصله ۲ درصد از قیمت بازار در اختیار واردکنندگان کالاهای غیر ضروری اولویت سوم تا دهم را شامل شود. اگرچه روز پنجشنبه (امروز) زمان آغاز این طرح اعلام شده اما مکانیسم دقیق و شیوه اجرایی آن هنوز مورد سوال است. حتی برخی نسبت به زمان اعلام شده برای اجرای آن نیز تردید دارند. بانک مرکزی نیز در تازهترین خبر زمان اجرای طرح را «بزودی» اعلام کرده است. برخی شیوه جدید ورود ارز به بازار را بازگشت نظام بازار فرعی ارز دانستهاند. این شیوه در زمان معاون ارزی قبلی بانک مرکزی مورد استفاده قرار گرفته بود. واکنش قیمتی بازار ارز به این شیوه را میتوان بر جابهجا شدن قیمتها بر تابلوها به نظاره نشست و میزان موفقیت آن را پیشاپیش حدس زد.
در این روزها داستان بورس ارز در هالهای از ابهام است و از قرار معلوم مخالفان و موافقان جدی دارد که فعلا دلایل مخالفان که عمدتا بخش خصوصی هستند بر دلایل موافقان غالب آمده و انجام آن از دستور کار خارج شده است.
امروز در مجلس در غیاب رییس کل بانک مرکزی دوباره از تخصیص ارز مسافرتی سخن به میان آمد. موردی که ماههای گذشته به طور رسمی اعطای آن به مسافران خروجی از کشور متوقف شده بود.
بازار داخلی
روز گذشته قیمت سایر ارزها نیز در نوسان بود. یورو با ۱۰ تومان کاهش قیمت تا ساعت ۲ بعدازظهر ۳۲۳۰ تومان شد. پوند انگلیس نیز با ۵ تومان کاهش قیمت تا ۴۰۲۰ تومان افت کرد. دلار کانادا و دلار استرالیا هم به ترتیب با ۴۰ تومان و ۳۰ تومان کاهش نرخ مواجه شدند. درهم امارات هم ۱۵ تومان تا ساعت ۲ بعداز ظهر کاهش داشت.
در مقابل قیمت سکهها افزایشی بود. سکه بهار آزادی با ۱۳ هزار تومان افزایش تا ۹۴۶ هزار تومان رسید. سکه طرح قدیم هم با۱۱ هزار تومان افزایش تا ۹۴۶ هزار تومان بالارفت. نیم سکه با ۶۵۰۰ تومان رشد قیمت به مرز ۴۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. ربع سکه نیز ۳۰۰۰ تومان گران شد و به ۲۳۶ هزار تومان تا زمان مورد اشاره افزایش یافت. در بازار طلا همچنین قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار با ۴۲۰۰ تومان افزایش قیمت از ۴۱۷ هزار تومان گذشت. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم دوباره سطح ۹۶ هزار تومان را پشت سر گذاشت.
طلا در بازارهای جهانی
قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی روزگذشته پس از افزایش تا ۱۷۸۰ دلار ، دوباره تا ۱۷۷۱ دلار تعدیل شد. در این سطح قیمت آن نسبت به قیمت غروب سهشنبه ۸ دلار افزایش نشان میدهد. تازهترین پیشبینیها برای طلا حکایت از افزایش تقریبا ۳۰۰ دلاری قیمت آن تا اوایل سال آینده دارد.
دویچه بانک آلمان اعلام کرد که تا پایان ۳ ماهه اول سال ۲۰۱۳ قیمت هر اونس طلا به ۲۰۰۰ دلار خواهد رسید. افزایش قیمت در پی افزایش تقاضا برای کالاهای پایه و افزایش تورم دلیل این پیشبینی اعلام شده است. در هفته گذشته فدرال رزرو آمریکا دور تازه ای از تسهیل مقداری را به راه انداخت.
تاثیر مثبت سیاست جدید ارزی برکاهش نرخ
با جدیتر شدن بحث راه افتادن سیاستهای جدید ارزی، سخنگوی کانون صرافان هم با اشاره به تاثیر مثبت سیاست جدید ارزی بر کاهش قیمت ارز، گفت: هماکنون تمامی صرافیهای مجاز به سامانه سنا متصل هستند و آمار خرید و فروش به صورت روزانه به اطلاع بانک مرکزی میرسد.
نصرت عزتی سامیان در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به تاثیر مثبت سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، اظهارکرد: کاهش قیمت ارز در روز جاری (گذشته) متاثر از اعلام اجرای این سیاست است.
وی افزود: در صورتی که ارز به این شکل در بازار عرضه شود و این روند ادامه داشته باشد، روند نزولی قیمت ارز ادامه خواهد داشت.
به گفته وی این کاهش قیمت ارز در حالی است که هنوز این طرح اجرایی نشده و تنها اثرات روانی آن بر بازار است و مطمئنا در صورت اجرا قیمت ارز باز هم کاهش خواهد یافت.
سخنگوی کانون صرافان با اشاره به راهاندازی سامانه سنا، گفت: هماکنون تمامی صرافیهای مجاز به سامانه سنا متصل هستند و آمار خرید و فروش به صورت روزانه از طریق این سامانه به اطلاعات بانک مرکزی میرسد.
ارسال نظر