اساسنامه صندوق ضمانت سپرده‌ها تصویب شد

هیات دولت اساسنامه صندوق ضمانت سپرده‌ها را با استناد به بند «د» ماده ۹۵ قانون برنامه پنجم توسعه تصویب کرد. هیات وزیران بنا به پیشنهاد مشترک بانک مرکزی و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور و به استناد بنـد (د) مـاده (۹۵) قانون برنامه پنج سـاله پنجـم توسعـه جمهـوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۸۹ـ اساسنامه صندوق ضمانت سپرده‌ها را تصویب کرد. بر این اساس، صندوق ضمانت سپرده‌ها به صورت نهاد عمومی غیردولتی، برای مدت نامحدود و به منظور تضمین بازپرداخت وجوه متعلق به سپرده‌گذاران در صورت ورشکستگی موسسات اعتباری تاسیس می‌‌شود. مرکز اصلی صندوق شهر تهران است و در تهران یا سایر نقاط کشور شعبه‌ای ندارد. همچنین صندوق با تابعیت ایرانی تاسیس شده و دارای شخصیت حقوقی مستقل و استقلال اداری و مالی بوده و براساس مفاد این اساسنامه و سایر قوانین و مقررات مربوط فعالیت می کند.

وظایف و اختیارات صندوق ضمانت سپرده‌ها

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، بر اساس این مصوبه، ضمانت سپرده‌های هر شخص اعم از ریالی و ارزی در هر موسسه اعتباری به‌استثنای سپرده‌های مذکور در ماده (۶) این اساسنامه، دریافت حق عضویت از موسسات اعتباری، پرداخت سپرده‌ها پس از اعلام کمیته اضطرار و سرمایه‌گذاری در اوراق مالی ضمانت شده توسط بانک مرکزی یا دولت حداکثر تا سقف ۷۰ درصد منابع صندوق و صرفا در مواقعی که منابع صندوق آزاد بوده و تعهدی بر ذمه صندوق وجود نداشته باشد. خرید اوراق یادشده در آخرین روز فروش اوراق مذکور مجاز است، از وظایف و اختیارات صندوق ضمانت سپرده‌ها است. همچنین بانک مرکزی در صورت عدم تکافوی منابع صندوق برای ایفای تعهدات می‌تواند پس از تایید هیات عامل بانک مرکزی و تصویب هیات وزیران بخشی از منابع مالی صندوق را به صورت تسهیلات تامین کند. بر این اساس، سپرده‌های تودیع شده نزد موسسات اعتباری توسط موسسات اعتباری دیگر، سپرده‌های متعلق به دستگاه‌های دولتی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، شرکت‌های بیمه‌، صندوق‌های بازنشستگی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، شرکت‌های تامین سرمایه، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌هایی که موسسه اعتباری به طور مستقیم حداقل ۱۰ درصد از سهام آن شرکت را در تملک دارد، سپرده‌های متعلق به صاحبان بیش از یک درصد سهام موسسه اعتباری و افراد تحت تکفل آنها که در همان موسسه اعتباری تودیع شده باشد، سپرده‌های متعلق به مدیرعامل، قائم‌مقام مدیرعامل، اعضای هیات مدیره، هیات عامل یا نمایندگان آنها و بازرس یا بازرسان قانونی موسسه اعتباری و افراد تحت تکفل آنها که در همان موسسه اعتباری تودیع شده باشد، سپرده‌های متعلق به حسابرس مستقل موسسه اعتباری اعم از حقیقی و حقوقی و صاحبان امضای گزارش حسابرسی و افراد تحت تکفل آنها که در همان موسسه اعتباری تودیع شده باشد، سپرده‌های متعلق به اعضای ارکان صندوق و افراد تحت تکفل آنها، سپرده‌هایی که ناشی از ارتکاب جرم پولشویی یا تامین مالی تروریسم بوده و درخصوص آنها حکم قطعی از مراجع صالح قضایی صادر شده باشد، سپرده‌های مسدود شده به موجب حکم قضایی و سپرده‌هایی که به عنوان وثیقه نزد موسسه اعتباری نگهداری می‌شوند، مشمول ضمانت صندوق می‌شوند. ارکان صندوق عبارتند از: هیات امنا، هیات مدیره، مدیرعامل و بازرس قانونی.

بر این اساس، اعضای هیات امنای صندوق از هفت نفر شامل؛ رییس کل بانک مرکزی به عنوان رییس هیات امنا، وزیر امور اقتصادی و دارایی یا معاون وی، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور یا معاون وی، دادستان کل کشور یا معاون وی، عضو هیات عامل ناظر بر بخش نظارت بانک مرکزی، یک نفر از مدیران عامل بانک‌های دولتی به انتخاب وزیر امور اقتصادی و دارایی و یک نفر از مدیران عامل بانک‌های غیردولتی به انتخاب وزیر امور اقتصادی و دارایی تشکیل می‌شود.

طبق این مصوبه، جلسات هیات امنای صندوق با دعوت رییس هیات امنا و با حضور حداقل پنج عضو رسمیت یافته و تصمیمات آن حداقل با چهار رأی معتبر است.

هیات امنا در هر سال حداقل یک بار تشکیل جلسه می‌دهد. تعیین خط ‌مشی‌ها، سیاست‌ها و برنامه‌های صندوق و اعمال نظارت بر فعالیت‌های آن، بررسی گزارش عملکرد سالانه هیات مدیره و بازرس قانونی و اخذ تصمیمات مقتضی، بررسی و تصویب بودجه سالانه صندوق که از سوی هیات مدیره پیشنهاد می‌شود و نیز صورت‌های مالی با توجه به گزارش بازرس قانونی، بررسی و تصویب ساختار و تشکیلات صندوق و تغییرات آتی آن، تعیین و عزل اعضای هیات مدیره به پیشنهاد رییس هیات امنا، تعیین حق‌الزحمه و پاداش اعضای هیات مدیره، مدیرعامل و بازرس قانونی به پیشنهاد رییس هیات امنا، بررسی و اتخاذ تصمیم درباره ارجاع دعاوی به داوری و صلح دعاوی به پیشنهاد هیات مدیره، تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای درج کلیه آگهی‌های صندوق و اخذ تصمیم نسبت به هر موضوع دیگری که از طرف رییس هیات امنا یا هیات مدیره صندوق مطرح می‌شود و رسیدگی به آن طبق قانون یا اساسنامه در صلاحیت هیات امنا است، از وظایف و اختیارات هیات امنا به عنوان بالاترین رکن صندوق با رعایت قوانین و مقررات است.

بر این اساس، هیات مدیره به منظور اداره امور صندوق در چارچوب مفاد اساسنامه و مصوبات هیات امنا از یک نفر رییس، چهار نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علی‌البدل تشکیل می‌‌ شود. اعضای هیات مدیره با پیشنهاد رییس هیات امنا و تصویب هیات امنا و با حکم رییس هیات امنا به مدت سه سال منصوب می‌شوند. هیات مدیره در اولین جلسه از بین اعضای خود یک نفر را به عنوان رییس هیات مدیره انتخاب می‌‌کند.

سال مالی صندوق از اول فروردین ماه هر سال شروع و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه می‌یابد، به استثنای سال اول تاسیس که از تاریخ تشکیل تا آخر اسفند ماه همان سال خواهد بود. صورت‌های مالی و حساب‌های صندوق طبق استانداردهای حسابداری تنظیم و نگهداری می‌شوند.۳۰ درصد از مانده منابع صندوق که تحت هیچ عنوان قابل سرمایه‌گذاری نیستند به همراه سایر منابع صندوق که مصروف سرمایه‌گذاری نشده‌اند، در حسابی نزد بانک مرکزی نگهداری می‌شود. بر اساس این مصوبه، هیات مدیره موظف است بودجه پیشنهادی صندوق را برای سال بعد تنظیم و حداکثر تا پایان آذر هر سال به هیات امنا ارائه کند. هیات امنا نیز موظف است تا پایان بهمن همان سال، بودجه سال بعد را تصویب و به هیات مدیره ابلاغ کند. همچنین هیات مدیره موظف است گزارش مالی سالانه صندوق مشتمل بر صورت‌های مالی به همراه گزارش فعالیت، وضعیت عمومی و عملکرد سالانه صندوق را تا حداکثر دو ماه پس از پایان سال مالی به بازرس قانونی و هیات امنا ارسال کند. مازاد درآمد بر هزینه‌های صندوق در هر سال مالی پس از طی مراحل قانونی به حساب منابع صندوق منظور می شود.

صندوق، وجوه سپرده‌های مشمول ضمانت را از طریق یکی از موسسات اعتباری و ظرف بیست روز پس از اعلام کمیته اضطرار و بر اساس دستورالعمل مصوب هیات امنا پرداخت می‌کند. صندوق به میزان پرداخت سپرده‌های ضمانت شده، جزو بستانکاران موسسه اعتباری ذی‌ربط قرار می‌گیرد. به این منظور صندوق پیش از اقدام به پرداخت سپرده‌های مشمول ضمانت سپرده‌گذاران موسسه اعتباری، ساز و کاری را اتخاذ می کند تا با موافقت مکتوب موسسه اعتباری و هر یک از سپرده‌گذاران، تمامی حقوق مربوط به مطالبات سپرده‌گذاران از موسسه اعتباری ذی‌ربط، تا سقف‌های پرداخت شده به آنها، به صندوق انتقال یابد.بر این اساس، صندوق پس از شروع به پرداخت سپرده‌های سپرده‌گذاران موسسه اعتباری، تحت عنوان یکی از بستانکاران موسسه اعتباری ذی‌ربط، برای درخواست اعلام ورشکستگی آن موسسه اعتباری به دلیل عدم توانایی در پرداخت دیون خود به دادگاه صالح اقدام

می‌‌کند.

بر اساس این مصوبه، مدیرعامل صندوق موظف است مدیران موسسه اعتباری، نماینده بانک مرکزی یا مدیر تصفیه را از میزان وجوه پرداخت صندوق به هر یک از سپرده‌گذاران مطلع سازد.

همچنین به منظور شفاف‌سازی و افزایش سطح آگاهی عمومی، هیات مدیره صندوق می‌تواند گزارش عملکرد سالانه صندوق را که متضمن اطلاعات محرمانه بانکی یا تجاری نباشد، منتشر کند.

بر این اساس، اعضای هیات امنا، هیات مدیره، بازرس قانونی، مدیرعامل، کارکنان صندوق و آن بخش از کارکنان بانک مرکزی و سایر اشخاصی که به هر نحو به اطلاعات صندوق دسترسی دارند، موظفند مراقبت لازم را در عدم افشای آن دسته از اطلاعات صندوق که محرمانه تلقی می‌شوند، کنند.