ایلنا - پرداخت تسهیلات با نرخ بهره پایین به وجود منابع مردمی در بانک‌‏ها بستگی دارد، زیرا تا زمانی که بانک‌‏ها منابع نداشته باشند نمی‌‏توانند پول را در اختیار متقاضیان حتی با نرخ پایین قرار دهند. دکتر هوشنگ خستویی، عضو شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی کشور، در رابطه با کاهش بی‌‏سابقه نرخ تورم طی یک سال اخیر در کشور، گفت: قضاوت این امر منوط به بررسی عوامل محاسباتی نرخ تورم و شاخص‌‏های مربوط به آن است، زیرا عوامل موثری در تعیین این نرخ دخالت دارند که تشریح آنها صحت کاهش نرخ تورم طی یک‌‏ سال اخیر را تایید یا رد می‌‏کند. وی، با اشاره به رشد نرخ نقدینگی به میزان ۳۷‌درصد‌، اظهار داشت: به‌رغم وجود کاهش نرخ تورم طی یک سال اخیر با رکود اقتصادی و افزایش بی‌‏حد حجم نقدینگی به میزان ۳۷‌درصد‌ روبه‌رو بوده‌‏ایم، لذا تحلیل محتوایی عوامل موثر در نرخ تورم امری بسیار ضروری است.

خستویی، حجم پول در گردش را متشکل از نقدینگی و تزریق پول به جامعه دانست و افزود: همیشه نسبتی بین‌‏المللی میان میزان نقدینگی و حجم تزریق پول به جامعه وجود دارد، به طوری که تمایل به سمت پول نقد نوعی عدم اطمینان به افق آینده را پیش رو دارد، لذا نباید کاهش نرخ تورم را به صورت اضطرار بررسی کرد.

وی، با طرح سوالی مبنی‌بر میزان تاثیرگذاری نرخ تورم بر روی نرخ بهره‌‏، عنوان کرد: نرخ بهره بانکی متاثر از نرخ تورم، ارزش پول و نرخ ریسک است که نوسانات این عوامل در تعیین نرخ بهره تاثیرگذار است، به گونه‌‏ای که با پایین آمدن نرخ تورم به تبع، نرخ بهره نیز کاهش می‌‏یابد، در حالی که کاهش نرخ تورم به دنبال کاهش نرخ بهره بدون ارتباط منطقی است.

عضو شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی کشور، تصریح کرد: بالا بودن نرخ تورم و عدم افزایش نرخ سود سپرده‌‏ها منجر به کاهش قدرت خرید می‌‏شود و طبیعتا گریز سپرده‌‏ها ایجاد می‌‏شود که در این شرایط سپرده‌‏ها از بانک‌‏ها خارج و به سمت بازار سرمایه و بازار طلا سوق می‌‏یابد. وی خاطرنشان کرد: زمانی که سپرده‌‏های مردمی از بانک‌‏ها خارج شود دیگر منابعی وجود ندارد که حالا بخواهند آن را با نرخ پایین بپردازند، ضمن این که اعطای تسهیلات بانکی با نرخ بهره پایین به وجود سپرده‌‏های مردمی در بانک‌‏ها بستگی دارد.