دلار از میانه کانال ۲۴ هزار تومانی بازگشت
روش نوسانگیری بازار ساز
به گفته فعالان، در ابتدای روز قیمت دلار تحت تاثیر دو عامل مشخص رشد کرد: یکی افزایش خرید در معاملات پشت خطی و دیگری بالا رفتن نرخ حواله درهم. افزایش خریدها در معاملات پشت خطی بیشتر ناشی از آن بود که بازیگران فنی باور داشتند، ماندن دلار بالای محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی به معنای افزایش پتانسیل این ارز برای رشد است؛ جدا از این، آنها در روزهای اخیر سیگنالی از افزایش عرضه بازارساز یا تغییر شرایط دریافت نکرده بودند، در نتیجه با فراغ بال بیشتری اقدام به خرید میکردند.
در چنین شرایطی، بهنظر میرسد بازارساز با تکیه بر دو ابزار جهت قیمت دلار را تغییر داد؛ اولی مداخله در نرخ حواله درهم و دیگری پایین آوردن قیمت دلار بر تابلوی صرافیهای بانکی.
عامل اول برگشت قیمت دلار از سقف
به گفته فعالان، قیمت درهم که در محدوده ۶ هزار و ۶۰۰ تومانی در حال پیشروی و حتی به نقطه ۶ هزار و ۶۸۰ تومان رسیده بود، در اواخر روز در مسیر کاهشی قرار گرفت و حتی تا نقطه ۶ هزار و ۵۹۵ تومانی عقب نشست. برخی فعالان باور داشتند، مداخله بازارساز در سمت عرضه موجب شد قیمت درهم به یکباره افت کند و عده دیگری بر این باور بودند که قیمت درهم بهطور طبیعی با نزدیک شدن به خطوط مقاومتی، سیر کاهشی به خود گرفت و معاملهگران با فروش، از خریدهای قبلی خود کسب سود کردند. گروهی که اعتقاد داشتند، بازارساز در سمت عرضه درهم مداخله کرده است، یک شاهد برای ادعای خود مطرح میکردند و آن هم افت قیمت دلار بر تابلوی صرافی ملی بود. در واقع این گروه اعتقاد داشتند بازارساز با ابزار واقعی و بنیادی نرخ حواله درهم، روند قیمت در بازار داخلی را از یکسو تحت تاثیر قرار داد، ولی بازارساز به این ابزار تکیه نکرد، بلکه با بردن یکباره قیمت صرافی ملی به زیر کانال ۲۳ هزار تومانی، یک سیگنال انتظاری را نیز به بازار ارسال کرد که به دنبال افت بیشتر قیمتهاست و با افزایش قیمت دلار بیشتر از این همراهی نخواهد کرد.
فراز و فرود قیمت صرافیهای بانکی
بازارساز که در اوایل معاملات قیمت فروش دلار خود را تا ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان بالا برده بود، از اواسط روز قیمت خود را کاهش داد و در انتهای روز به زیر کانال ۲۳ هزار تومانی برد و روی عدد ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان قرار داد. به گفته برخی فعالان، این حرکت بازارساز با توجه به افت قیمت درهم میتوانست چنین انتظاری را در بازار ایجاد کند که قیمت دلار در راه افت بیشتری قرار دارد. این حرکت بهنظر نمیرسد که بهای واقعی هم برای بازارساز به همراه داشته باشد، چرا که معمولا صرافیهای بانکی پس از ساعت ۳ بعدازظهر فروشهای زیادی ندارند. در واقع بهنظر میرسد این تغییر کانال قیمتی در صرافیهای بانکی بیشتر سعی داشته است که از لحاظ انتظاری، فضای بازار را تحت تاثیر قرار دهد. اگر قیمت دلار در اواخر روز دچار افت بیشتری نشود، بازارساز میتواند امروز در ابتدای معاملات، قیمت فروش خود را بالا بیاورد و مانع از ورود تقاضای آربیتراژی به بازار شود.
با این حال، بهنظر میرسد حداقل تا ساعت ۴ بعدازظهر روز سهشنبه سیاست بازارساز تا حدی در کاهشی شدن قیمت دلار در بازار آزاد اثر داشت. قیمت در ابتدای روز به گونهای سیر صعودی داشت که برخی بازیگران ارزی حتی صحبت از عبور این ارز از محدوده ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی میکردند. با این حال، در اواخر روز قیمت بار دیگر در گیر و دار شکست مرز ۲۴ هزار تومانی قرار گرفته بود. نوسانات در انتهای روز زیاد شده بود و تقابل فروشندگان و خریداران به سطح بالایی رسیده بود. ممکن است در معاملات پشت خطی هر اتفاقی رخ داده باشد و قیمت ابتدای روز چهارشنبه را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، این مساله کاملا به چشم میآمد که سطح بیثباتی در بازار بیشتر از روزهای گذشته بود. در این میان، با وجود افت قیمت از سقف روزانه، برخی تحلیلگران فنی عنوان میکردند که تا زمانی که قیمت دلار بالای سطح ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی قرار دارد، احتمال رشد قیمت بیشتر از کاهش خواهد بود.
حرکت سکه به سوی سقف
در یازدهمین روز شهریورماه، سکه تمام بهار آزادی به سوی سقف تاریخی ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی حرکت کرد، ولی برگشت دلار از سقف روزانه مانع از آن شد که فلز گرانبهای داخلی موفق به فتح دوباره سقف قبلی شود. روز سهشنبه، سکه در مقطعی از روز حتی تا نقطه ۱۱ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان بالا رفت، ولی با افزایش فروشها در اواخر روز روی عدد ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی قرار گرفت. این قیمت ۱۰۰ هزار تومان بیشتر از روز دوشنبه بود و با وجود برگشت از سقف روزانه، انتظارات افزایشی را در بازار سکه زنده نگه داشت. یکی از دلایلی که موجب میشد سکهبازان همچنان به افزایش قیمت امیدوار باشند، روند افزایشی بود که در بازار جهانی طلا مشاهده کردند. طلای جهانی حداقل تا ساعت ۴ روز سهشنبه تا محدوده هزار و ۹۹۰ دلاری بالا رفته بود و در صورتی که در روز جاری به افزایش خود ادامه دهد، میتواند موجب افزایش بیشتر خریدها در بازار سکه شود. در واقع سکهبازان در روز سهشنبه تا حدی با احتیاط نسبت به افزایش قیمت اونس واکنش نشان دادند؛ به گفته فعالان، نوسانات رفت و برگشتی طلا در هفتههای اخیر به اندازهای بوده است که معاملهگران بازار داخلی با احتیاط بیشتری نسبت به قیمتهای طلای جهانی واکنش نشان دهند. در روزی که سکه ۱۰۰ هزار تومان گران شد، هر گرم طلای ۱۸عیار نیز به بالای محدوده یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رفت.