خط و نشان ارزی ایران برای کره‌جنوبی

رئیس‌کل بانک مرکزی به کارشکنی‌های کره‌جنوبی درخصوص مسدود کردن دارایی‌های ایران اعتراض کرد. عبدالناصر همتی در مصاحبه با «بلومبرگ» اعلام کرد که خواسته ما از کره‌جنوبی در تضاد با تحریم‌های آمریکا نیست و ایران خواستار واردات کالاهای بشردوستانه از طریق منابع بلوکه‌شده خود است. منابعی که به نظر تا ۷ میلیارد دلار برآورد می‌شود. همتی معتقد است که بانک‌های کره‌ای در یک بازی سیاسی قرار گرفته‌اند و این ظن وجود دارد که در قالب این بازی، به تقویت منابع خود بپردازند.

انسداد میلیاردها دلار در کره‌جنوبی

ایران به تازگی ۵۰۰ هزار دلار دارو از کره‌جنوبی دریافت کرده است. این مساله پس از دو سال از مصاحبه وزارت امور خارجه تحقق یافت. چرا این موضوع اینقدر طول کشید و چرا محموله نسبتا کوچک است؟ همتی در این خصوص پاسخ داد: «ما منابع قابل توجهی، در واقع میلیاردها دلار، در کره‌جنوبی داریم. این منابع متعلق به ماست و ما حق ویژه داریم که آنها را برای واردات هر چه ملت ما  نیاز دارد به کار ببریم. اما با وجود تحریم‌های یک جانبه و غیر قانونی آمریکا بر تجارت و تراکنش‌های مالی ما، در استفاده از منابع خارجی خود با دشواری مواجه هستیم.»

او ادامه داد: «مایه تاسف است که شرکای تجاری قدیمی ما به دام شیطانی آمریکا افتادند و موانعی را برای همکاری بیشتر ایجاد کردند. اجازه دهید واضح‌تر بگویم. آیا شما پولی را که به سختی به دست آورده‌اید در یک بانک می‌گذارید و سپس با بانک وارد مذاکره می‌شوید تا به شما اجازه دهد آن را خرج کنید؟ این امر کاری ناپسند است.»

همتی توضیح داد: «واردکنندگان کره‌جنوبی به ما بدهکار نیستند. ما درآمدهای حاصل از صادرات خود را در بانک‌های کره‌جنوبی دریافت کرده‌ایم اما مساله این است که منابع ما به‌طور غیرقانونی در بانک‌های کره‌ای مسدود شده‌اند. منابعی که ما قصد داریم برای واردات به‌ویژه مواد غذایی و دارو از آن استفاده کنیم.»

دلایل بلوکه شدن منابع ایران

همتی درخصوص دلیل انسداد منابع ایران در کره‌جنوبی گفت: «ما با شرکای خود در اروپا، آسیا و بقیه نقاط جهان کانال‌های تجاری خود را ساخته‌ایم. کره‌جنوبی شریک مورد اعتماد ما بود و ما در زمینه ماشین‌آلات سنگین، بخش خودرو و الکترونیک با آنها کار کردیم. در مقابل ما کالاهایی ویژه مانند نفت و میعانات گاز طبیعی به بازارهای کره صادر کردیم. صادرات ما پس از برجام افزایش یافت و صادرکنندگان ما توانستند منابع قابل توجهی را در بانک‌های کره‌ای تجمیع کنند.» به گفته او، آن زمان نه تنها هیچ تحریمی بر صادرات ما نبود بلکه برعکس تمام طرف‌ها تشویق شدند تجارت خود را با ایران گسترش دهند. توضیحات همتی حاکی از آن است که منابعی که ایران در بانک‌های کره‌ای دارد یا درآمدهای زمانی است که آمریکا از برجام خارج نشده بود یا حاصل معافیت‌های مختلفی است که از آن زمان آمریکا برای صادرات ایران در نظر گرفت.  در نتیجه هیچ توجیهی برای انسداد این منابع وجود ندارد. رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص رایزنی با مقامات کره‌ای توضیح داد: «آقای هونگ نام کی، قائم مقام نخست وزیر و وزیر اقتصاد و امور مالی در زمانی که من سال گذشته با او در سئول دیدار داشتم شخصا به من اطمینان داد که به حل این موضوع کمک می‌کند، با این وجود ما هیچ‌گونه پیشرفتی در وعده‌های او ندیده‌ایم. البته ما گفت‌وگوهای خود را با مقامات کره‌ای ادامه خواهیم داد.» طبق اعلام رئیس‌کل بانک مرکزی، مقامات کره‌ای وعده داده‌اند که یک ابزار تجاری همانند اینستکس بین تهران و سئول برقرار شود اما به نظر می‌رسد که با آمریکایی‌ها هم‌دست شده‌اند. آنها در ظاهر تلاش می‌کنند اطمینان دهند خزانه‌داری ایالات‌متحده با چنین طرحی موافقت خواهد کرد.

تقاضای ایران ربطی به تحریم ندارد

به گفته همتی ایران قصد دارد از منابع خود در بانک‌های کره‌ای برای خرید مواد غذایی و پزشکی استفاده کند که صراحتا مشمول تحریم‌های یکجانبه ایالات‌متحده نمی‌شوند. بنابراین مقامات کره‌ای و بانک‌ها باید به تعهدات خود نسبت به ایران عمل کنند. رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: «در واقع پیش‌بینی من آن است که اگر آنها چنین کاری نکنند و به بازی سیاسی ادامه دهند سایر کشورها و کسب و کارهای بین‌المللی در تجارت و روابط بانکی و مالی با بانک‌ها و موسسات مالی کره‌جنوبی تجدیدنظر خواهند کرد چرا که آنها اسیر سیاست‌های آمریکا شده‌اند.» او ادامه داد: «در هر صورت، اگر بانک‌های کره‌ای به توافقات بین‌المللی خود با ما پایبند نباشند ما این حق را داریم که تحت قوانین بین‌المللی به اقدامات قانونی روی آوریم و ما مقامات کره‌جنوبی را در این فرآیند مسوول می‌دانیم.»

همتی تاکید کرد: «در جست‌وجوی راهی برای دسترسی به منابع خود در بانک‌های کره‌ای برای هر نوع واردات هستیم اما با توجه به وضعیتی که به خاطر تحریم‌های آمریکا ایجاد شده است و عدم تمایل بانک‌های کره‌ای به برآورده ساختن تقاضاهای مشروع، ما موافقت کردیم که فقط در زمینه استفاده از منابع برای نیازهای بشر دوستانه با آنها کار کنیم.»

همتی معتقد است برخلاف اینکه ایران با حسن نیت با شرکای کره‌ای خود از جمله موسسات مالی آن کار کرد، اما بانک‌های کره‌ای با خیال راحت تعهدات خود را زیر پا گذاشتند و به توافقات مالی بین‌المللی رایج عمل نمی‌کنند و تصمیم گرفته‌اند وارد بازی سیاست شوند و از تحریم‌های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا پیروی کنند. رئیس‌کل بانک مرکزی تاکید کرد ایران درخواستی که با تحریم‌های آمریکا در تضاد باشد، نداشته است. به گفته او، ما صرفا از بانک‌های کره‌ای می‌خواهیم اجازه دهند از پول‌های خود برای واردات کالاهای بشردوستانه از جمله مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کنیم این کالاها از تحریم‌های آمریکا معاف هستند و ما چیز بیشتری از آنها نمی‌خواهیم. رئیس‌کل بانک مرکزی افزود: «من نمی‌توانم تردید بانک‌های کره‌ای را درک کنم، مگر اینکه به این باور برسم که آنها ما را به بازی گرفته‌اند و از پول ایران برای تقویت منابع خود استفاده می‌کنند. امیدوارم این برداشت من اشتباه باشد.»

پیش‌بینی رشد معتدل

رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص واکنش اقتصاد ایران به تاثیرات شیوع ویروس کرونا وعده داد: «ما به خوبی این بحران را مدیریت می‌کنیم. اقتصاد ما در حال بازگشت به مسیر خود است و نشانه‌هایی از فعالیت‌های اقتصادی محکم به چشم می‌خورد. من اطمینان دارم که با وجود هزینه سنگین انسانی ناشی از ویروس کرونا، ما قادر خواهیم بود کاستی‌های اقتصادی را مدیریت کنیم. من مطمئن نیستم که ما شاهد همان تاثیرات منفی باشیم که کشورهای اروپایی و آمریکا تجربه می‌کنند.»

همتی معتقد است که امسال رشدی معتدل در اقتصاد ایران خواهیم داشت. او با بیان اینکه در دو ماه اول شیوع کرونا افت اندکی در صادرات غیرنفتی و تبادل ارزی ایجاد شد، ادامه داد: «موضوع به تدریج مدیریت شد. روند صادرات غیر نفتی خوب است و پیش‌بینی می‌شود به حالت اول و حتی بهتر از گذشته باز گردد.»

همتی درخصوص امیدواری ایران به برداشتن تحریم‌های آمریکا و توییت اخیر ترامپ دراین‌باره گفت: «اقتصاد ما با توییت مدیریت نمی‌شود. ما برنامه‌های خود را بر مبنای افکار رویاگونه قرار نمی‌دهیم. مایه تاسف است که دولت ترامپ رویکرد فشار حداکثری را علیه مردم ایران در پیش گرفته است. آمریکا در قضاوت خود دراین‌باره مرتکب اشتباه بزرگی شد. ما تلاش‌های خود را برای هدایت اقتصاد، ثبات اقتصادی و کمک به پیشرفت ملت خود ادامه می‌دهیم. تاریخ طولانی این کشور گواهی بر آن است که ایران رشد می‌کند. ما با فشارها قدرتمندتر، متحدتر و مقاوم‌تر می‌شویم.»